Volební historie i současnost

02.06.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Dnes ve dvě hodiny po poledni se otevřou dveře volebních místností a čeští voliči rozhodnou o složení budoucí vlády. Pojďme se podívat na celý tento proces blíže, tj. historii i současnost voleb.

Téma týdneVolby 2006

Datum 2. a 3. června je letos mnohem důležitější než v předchozích letech. Alespoň pro politiky. V tomto termínu se rozhodne o jejich bytí či nebytí mezi politickou smetánkou. Právě během těchto dní  čeští voliči na čtyři roky rozhodnou o směru, kterým se bude naše republika ubírat. Přestože letošní kampaň je plná osočování a chování politiků je mnohdy zákeřné, nejde o nic neobvyklého. Již v dávné minulosti se jednotlivé strany snažily získat voliče na svou stranu a nebály se použít intrik a pomluv. Můžeme však být rádi za demokratické volby, které také vždy nebyly samozřejmostí.

Letmý pohled do historie
První volby v Českých zemích byly uskutečněny v roce 1848, poté se díky absolutismu na několik let vytratily. Volební právo se vrátilo v 60. letech 19. století. Nikoli však jako všeobecné, ale podmíněné daněmi či majetkově. Všeobecné volební právo omezené na muže bylo až při volební reformě v roce 1907. Ženy tuto možnost získaly o dalších 13 let později.

Ve 30. letech minulého století se obecní samospráva dostala pod kuratelu protektorátního státu, po roce 1945 se volí do neslavně proslulých Národních výborů. Jejich složení bylo v roce 1946 pouze upraveno podle výsledků parlamentních voleb. Teprve v roce 1954 mohl občan teoreticky znovu ovlivnit složení místních radnic. Ve skutečnosti k tomu měl málokdo odvahu a raději pokorně zvolil nadiktované kandidáty jednotné Národní fronty. Svoboda voleb byla po několik dlouhých let potlačována. Přívlastek „demokratické“ tak volby získaly až v roce 1990.

Jak je tomu dnes?
V současnosti využíváme poměrného volebního systému ve všech volbách (kromě voleb senátních, kde je volební systém většinový - majoritní). Právo volit má každý občan České republiky, který dosáhl věku 18 let. Překážkou výkonu volebního práva je omezení z důvodu ochrany zdraví lidu a zbavení občana způsobilosti k právním úkonům.

Každý, kdo tyto základní podmínky splňuje, by měl do místa svého bydliště dostat obálku s hlasovacími lístky. Pokud jste ji neobdrželi, nezoufejte. Ve volební místnosti jsou k dispozici náhradní. K volbám stačí přinést platný občanský průkaz nebo cestovní doklad. Jeho předložením získáte oprávnění zajít za plentu a do připravených volebních uren vhodit hlasovací lístek. Pomocí jednoho archu papíru můžete dát svůj hlas jednak vámi zvolené straně (hlas politický) a jednak nejvýše dvěma oblíbeným kandidátům (hlasy preferenční).

Volební místnosti otevřeny:
Pátek 14:00 - 22:00
Sobota 8:00 - 14:00

Aby byl váš hlasovací lístek započítán do celkových výsledků voleb, musí splňovat určité náležitosti:

  • platný je pouze hlasovací lístek na předepsaném tiskopise podle vzoru (hlasovací lístek pro volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR)
  • nepřihlíží se k dopisování, škrtání a dalším úpravám lístku, nesmí však na něm chybět žádná  podstatná část
  • přetržený hlasovací lístek (i když je úplný) je neplatný
  • pokud úřední obálka obsahuje více volebních lístků, všechny se stávají neplatnými

Co v případě nemoci?
Uplatnit své aktivní volební právo může i ten kdo z jakýchkoliv důvodů tráví volební dny v nemocnici, porodnici, sanatoriu, ústavu sociální péče nebo v obdobném ústavu a zařízení. V případě krátkodobé hospitalizace bylo ideální vyřízení voličského průkazu. Slovíčko bylo je v tomto případě na místě, jelikož termín pro jeho vyžádání již vypršel.

Při dlouhodobé hospitalizaci může volič hlasovat na základě zápisu do zvláštního seznamu, který vede obecní úřad, městský úřad, magistrát, či jiná místně příslušná instituce. Tuto středu byly tyto zvláštní seznamy uzavřeny a předány volebním komisím. S tímto výpisem, přenosnou volební schránkou, úřední obálkou a hlasovacími lístky se okrsková volební komise dostaví do příslušného zdravotnického zařízení, kde po prokázání totožnosti a státního občanství voliče, a to platným občanským průkazem nebo cestovním dokladem, voliči umožní provést akt hlasování.

Další finanční tipy a triky najdete na www.finance.cz/aktuality/>.

Autor článku

Lukáš Buřík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky