Euro: Česko čeká arbitráž s norskou firmou o 241 milionů Kč

04.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. června (ČTK) - Českou republiku čeká další arbitráž s nespokojeným zahraničním investorem. Norská firma Czechoslonor, která do Česka dováží hlavně mořské ryby, chce odškodnění zhruba 240,4 milionu korun. Ve svém pondělním vydání o tom píše týdeník Euro, kterému informaci potvrdila mluvčí ministerstva financí Petra Krainová. Norská firma však podle ní nespecifikuje, které body dohody o ochraně investic mezi oběma zeměmi Česko údajně porušilo.

"Domnívá se však, že její škoda byla způsobena jednáním, respektive liknavostí státních orgánů České republiky," uvedla mluvčí. Kdy se řízení uskuteční, není zatím podle týdeníku jasné. MF už však vypsalo výběrové řízení na advokátní kancelář, která bude Česko ve sporu zastupovat. Předpokládaná hodnota kontraktu je až 100 milionů korun bez DPH.

Czechoslonor spolupracoval se společností Rybenor v Mlékojedech na Litoměřicku, která je od loňského září v konkurzu.

"Majitelům Czechoslonoru se nelíbí časové průtahy konkurzu na mlékojedskou firmu, které dle nich znehodnocují investice norské firmy v Česku, proto požadují odškodnění," sdělil zdroj obeznámený se situací. Vyjádření Czechoslonoru se týdeníku Euro nepodařilo získat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK