Jedeme na dovolenou za exotikou

09.06.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Azurové moře, palmy skloněné až ke hladině, chýše domorodců a luxusní apartmá pro turisty. Taková by mohla být vaše představa o exotické dovolené. Podívejme se nyní společně na tři místa, která by mohla takovouto exotiku nabídnout.

Téma týdne: Jedeme na dovolenou do zahraničí

Dominikánská republika
zabírá východní část ostrova Hispaniola, který se nachází na okraji Karibského moře. Středem země probíhá Centrální pohoří, které je obklopeno nížinami. Podnebí je tropické pasátové, časté jsou ničivé hurikány. V suchých nižších polohách převládají savany, ve vlhkých horských oblastech rostou tropické lesy, zčásti opadavé. Hospodářství je průměrně vyspělé. Tak popisuje tuto exotickou zemi portál Bedekr.cz. Západní část ostrova Hispaniola zaujímá Haiti. Ostrov se nachází cca 1000 km od Floridy a cca 500 km od Jižní Ameriky. Ze severu je omýván Atlantským oceánem a z jihu Karibským mořem. To jsou všechno předpoklady, které naplňují vrchovatě pojem exotika.

S Dominikánskou republikou máme bezvízový styk, pokud doba pobytu nepřesáhne 90 dnů. Na letišti je třeba zakoupit 10 USD a vyplnit turistickou kartu. Kopii je nutné uschovat, musí se odevzdat při odjezdu. Při vstupu do země je nutno sdělit imigračnímu úředníkovi účel a předpokládané trvání doby pobytu. Odletová daň je ve výši 10 USD s výjimkou dětí do dvou let věku.

Dominikánci jsou milí, přívětiví a za všechno (např. za radu kudy k bance) chtějí peníze. Vědí, že každý, kdo k nim může přiletět je milionář a podle toho se chovají. Další jejich obdivuhodnou vlastností je naprostá netečnost vůči problémům, jejich nejčastější slovo je, stejně jako všude ve španělsky hovořících zemích, manjana, což má mnoho významů, od významu později, zítra, někdy až po nikdy. Co tím kdo právě myslí, zvážíte sami. Bohužel pro vás to nejčastěji znamená nikdy.

Exotičnost pobytu v této části karibiku dokládá i cena zájezdu. Drtivá většina z nich je v režimu all inclusive, což s sebou nese příjemný komfort, zároveň ale vysokou cenu. Počítejte, že 14 dní v Dominikáně vás vyjde na 50.000 Kč na osobu. Za ten komfort to ale určitě stojí!

Honorární konzulát České republiky v Dominikánské republice

  • Ave. Bolívar No. 830, La Esperilla, Santo Domingo
  • tel:  001809/6856900, 2215602
  • fax:  001809/2215607

 

Seychely
Seychelská republika leží v západní části Indického oceánu severně od Madagaskaru. Tvoří ji cca 100 malých, převážně nízkých korálových ostrovů. Podnebí je tu vlhké tropické přímořské, rostlinný kryv odpovídající (na fotografiích šťastných návštěvníků i nových obyvatel v českých médiích publikovaných naleznete převážně zlatavá pobřeží s palmami a keři), stále zelený. Většinu země tvoří chráněná území, je tu řada endemitů, např. želva obrovská. Jedná se o stát se slušnou životní úrovní, do země teče řada financí od turistů. Seychely jsou vyhlášenou turistickou destinací pro náročnější (rozuměj bohatší) klientelu. A je jedno, zda trvale přesídlenou z luxusní vily od Prahy nebo dočasnou, klasicky turistickou.

Pro turisty platí bezvízový styk pro všechny druhy pasů našich pasů. Ministerstvo zahraničních věcí na svých internetových stránkách doporučuje před cestou ověřit u zastupitelského úřadu Seychel, zda se podmínky pro přicestování nezměnily. Při příletu je nutno předložit zpáteční letenku a prokázat dostatečnou finanční hotovost pro cestu a pobyt. Při odletu se také na Seychelách platí letištní taxa, která obvykle není zahrnuta v ceně letenky.

Ceny pro turisty a cizince jsou jiné než pro místní obyvatelstvo. Jsou výrazně vyšší, tzv. turistické služby je nutno hradit pouze ve volně směnitelných měnách jako je americký dolar nebo eura. Ministerstvo doporučuje uhradit si pobyt, včetně plné penze, předem u cestovní kanceláře. Oficiální měnou na ostrovech je seychelská rupie.

Za exotiku, klid, luxus a pohodu se platí. Nejlevnější zájezdy na deset pobytových dní se stravou all inclusive jen těžko pořídíte pod 70.000 korun na osobu. Pro toho, kdo se ale rozhodne tento překrásný kout planety navštívit cena nebude rozhodujícím kritériem.

Honorární konzulát České republiky na Seychelách


Spojené arabské emiráty (SAE)
leží v jihozápadní Asii na Arabském poloostrově u Perského zálivu. Pobřeží je většinou nížinné s nízkými horami na východě, jinak je ploché, plochý je i zbytek území tvořený převážně pouští. "Podnebí je tu suché tropické, neexistují tu stálé řeky. Rostlinstvo je pouze sporé pouštní," píše internetový průvodce po státech planety Bedekr.cz. Hlavní bohatství emirátů pramení z ropy. bohatství je ale koncentrováno do rukou rodin šejků a ostatní obyvatelé jsou v emirátech prakticky jen z jediného důvodu: aby šejkům sloužili. I když i v této zemi se poměry mění. Silně se začíná rozvíjet turistický ruch, masivně se investuje do dopravní infrastruktury, hotelových a obytných rezortů. Kdo navštíví Dubai může si být jistý, že při opětovné návštěvě po pěti letech město takřka nepozná. Ze suché pouště luxusní hotelové komplexy. Ropa jednou dojde a emiráty budou připraveny.

Luxusu si na dovolené v SAE užijete také až až. Je libo lyžování? Žádný problém. Přibližně 400 metrů dlouhá sjezdovka přímo v Dubai. Pochopitelně že krytá s umělým sněhem. Venku + 50, uvnitř příjemných - 5. Jen ta cena: na dvě hodinky asi tolik, kolik stojí permanentka v Rakousku na celý den.

Za účelem individuální turistiky je třeba zažádat o vystavení víza ke vstupu do země na Velvyslanectví SAE ve Vídni (adresu najdete na stránkách našeho Ministerstva zahraničí). Většině občanů ČR přijíždějící do SAE však zařizuje vystavení víz do země místní sponzor, který poskytuje za osobu finanční záruku na dobu pobytu. Víza jsou pak připravena na letišti a při příletu vepsána do cestovního dokladu. Zvoucím subjektem může být osoba, která má v SAE povolen trvalý pobyt, dále pak místní cestovní kancelář, ubytovací zařízení nebo místní státní či soukromá firma.

Také znáte z propagačních materiálů nebo obrazových médií známý hotel Burj Al Arab ve tvaru obří plachetnice? I v tomto hotelu, který je podle mnohých stále považován za nejluxusnější hotel světa, můžete strávit dovolenou. Snad jen s tím háčkem, že si tentokrát budete muset připravit ne desetitisíce, ale statisíce korun. Týden v nejlevnějším pokoji pro dvě osoby přijde přibližně na 250.000 korun českých. Na druhou stranu není problém sehnat zájezd do emirátů již od 30.000 korun na osobu a týden s polopenzí. takže i tato exotika může být i pro vás. 

Velvyslanectví České republiky ve Spojených arabských emirátech

  • Embassy of the Czech Republic
  • Corniche Plaza, Citibank Bldg., Abu Dhabi
  • P.O.Box 27009
  • tel:  009712/6782800
  • fax:  009712/6795716

Zdroj: Ministerstvo zahraničních věcí ČR, http://www.bedekr.cz/, http://www.zajezdy.cz/, www.burj-al-arab.com

Další finanční tipy a triky najdete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky