Česká ekonomika láme rekordy

09.06.2006 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Realita potvrdila optimistické odhady expertů. Český hrubý domácí produkt rostl v prvním čtvrtletí letošního roku o 7,4 %. Tahounem byl především průmysl.

I v letošním roce se české ekonomice výrazně daří. Data ohledně hrubého domácího produktu, které dneska zveřejnil Český statistický úřad, potvrzují pokračování v rostoucím trendu z konce loňského roku. Růst ve výši 7,4 % byl na nabídkové straně zejména ovlivněn zpracovatelským průmyslem, kde přidaná hodnota ve stálých cenách vzrostla o neuvěřitelných 18,5 %. Dařilo se i v ostatních odvětvích. Pokles byl pouze zaznamenán ve stavebnictví, a to především z důvodu nepříznivého počasí.

Výdaje domácností vzrostly reálně o 3,4 %, došlo však k poklesu výdajů vládních institucí o 1 %. Tvorba hrubého fixního kapitálu byla meziročně vyšší reálně o 7,1 %. K výraznému zvýšení zásob o 20,6 mld. Kč (v běžných cenách) přispěl nárůst zásob obchodního zboží, nedokončené výroby a hotových výrobků. V zahraničním obchodě zbožím a službami vzrostl vývoz reálně o 17,0 %, zatímco dovoz pouze o 15,3 %.

Zdroj: Český statistický úřad

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU