Prázdniny jsou ideální k přivýdělku

12.06.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Studenti už tradičně mají hluboko do kapsy. Prázdniny jsou proto obdobím, kdy se velká část z nich rozhodne si přivydělat. Kde v současné době hledat brigádu a jaké povinnosti z toho vyplývají, se dozvíte z následujících řádků.

Téma týdne: Ideální prázdniny pro každého

Ať už studujete na střední nebo vysoké škole, jedno máte společné – prázdniny se blíží. Každý se snaží tyto měsíce volna trávit dle svého. Někdo chce cestovat, jiný se chce učit jazyky a někdo si potřebuje vydělat peníze. A právě touto posledně uvedenou možností se budeme dneska zabývat. Doby organizovaných brigád jsou již dávno pryč. Každý kdo touží po zajímavé, kvalitní a dobře placené práci se musí snažit ji získat. Základní otázkou je proto, kde začít...

Kdo hledá, najde...

Stejně jako při hledání klasického zaměstnání máte několik možností. Nejjednodušším způsobem je obrátit se na rodiče a kamarády. V každé firmě je občas zapotřebí nějaký brigádník. Pokud máte správné známé na správném místě, máte vyhráno.

Další možností jsou pracovní agentury specializované na brigády. Tyto agentury především nabízejí krátkodobé práce. Většinou se jedná o práce administrativní povahy, manuální práce, podporu prodeje apod. Kromě toho existují též agentury zaměřené na tzv. temporary job. Specializují se pronájem pracovníků firmám na delší období nebo na období sezónních špiček. Jde většinou o pozice dělnické. Do agentury si můžeme zavolat, přijít osobně nebo navštívit internetové stránky. Je potřeba vyplnit formulář a čekat na to, až se vám z agentury ozvou. Při žádosti o práci je nutné mít s sebou občanský průkaz a potvrzení o studiu, případně výpis z trestního rejstříku.

Určitě se vyplatí navštívit i servery zabývající se nabídkou a poptávkou pracovních míst. Většinou zde najdete i sekci přímo určenou studentům. Kromě toho je tady umístěna spousta užitečných informací. Mezi nejznámější servery patří například www.jobs.cz, www.prace.cz, www.hotjob.cz a další.

Další tradiční možností hledání práce je přes tištěná média. Spousta firem stále inzeruje volná místa v tisku. Je proto dobré čas od času si pročíst aktuální nabídky. Inzeráty nabízející pracovní pozice najdeme ve všech celostátních novinách alespoň jednou týdně v zvláštních přílohách. Specializované inzertní noviny mívají rubriky pracovních příležitostí.

Část výdělku musíte přenechat státu

Pokud jsme měli štěstí a brigádu získali, není špatné vědět, co z toho vyplývá za další povinnosti. Mám tím na mysli především závazky vůči státním institucím. České právo povoluje práci na pracovní poměr nebo na  základě tzv. dohod. Ty rozlišujeme dvojího typu.

Dohoda o provedení práce je nejjednodušší formou spolupráce. Bohužel je vhodná pouze pro krátkodobé pracovní vztahy. Je omezena na 100 hodin ročně na jeden druh pracovní činnosti. Základní výhodou je, že v tomto případě nevzniká povinnost odvádět sociální a zdravotní pojištění. Příjem je zdaněn 15% srážkovou daní.

Na základě dohody o pracovní činnosti lze vykonávat práci v rozsahu nepřekračující polovinu stanovené týdenní pracovní doby. V tomto případě se však příjem musí nejen zdanit, ale platí se i zdravotní a sociální pojištění.

Příjmy studentů v rámci brigád, které jsou do maximální výše 5.000 Kč měsíčně, se zdaní srážkovou daní 15 % v případě, že pracovník nepodepsal u zaměstnavatele prohlášení. Pokud student prohlášení podepíše, má povinnost podat daňové přiznání nejpozději k 31.3. dalšího roku.

Další finanční tipy a triky najdete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky