Senioři pozor na bodový systém

23.06.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Senioři, nezapomínejte na lékařské prohlídky, při řízení vozidla musíte mít u sebe potvrzení o jejich absolvován! Naopak osoby s postižením mohou pro sebe získat řadu výhod. Jen mít to správné označení vozidla.

Téma týdne: Novinky v silničním zákoně

Senioři, kteří jsou držiteli řidičského průkazu se musí již nyní podrobovat lékařské prohlídce a to následujícím způsobem: Držitel řidičského oprávnění, který dosáhl věku 60, 65 a 68 let a pak každé dva roky, je povinen se podrobit pravidelné lékařské prohlídce. Novinkou tedy není získání potvrzení o zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel, ale to, že toto potvrzení je tato osoba povinna mít při řízení motorového vozidla u sebe a na požádání jej předložit policistovi ke kontrole. Na tom není nic zvláštního, kdyby nesplnění této povinnosti nebylo v bodovém systému hodnocení ohodnoceno 5 body (viz níže)!

Když už se zmiňujeme o povinnosti mít u sebe lékařské potvrzení, nově bude též trestným činem také řízení motorového vozidla bez příslušného řidičského oprávnění (§ 180d trestního zákona). A i zde hrozí bodový systém a nejen to. Bude za něj hrozit zákaz činnosti třeba až na 10 let (viz níže).

Pokud už se zmiňujeme o seniorech, podívejme se také na osoby těžce postižené nebo těžce pohybově postižené. Tyto osoby mohou od obecního úřadu získat označení (O1), které je opravňuje k řadě výhod. Vozidla takto označená je-li to naléhavě nutné, nemusí po dobu nezbytně potřebnou dodržovat zákaz stání, nebo mohou vjíždět i tam, kde je značka zákaz vjezdu s určitým typem dodatkové tabulky (např. jen zásobování, jen dopravní obsluze). Též mohou vjíždět do pěší zóny. Je tu však jedna podmínka a to ta, že takto označené vozidlo musí postižená osoba řídit, nebo v něm musí být alespoň přepravována a navíc se musí  na výzvu policisty nebo strážníka obecní policie prokázat, že je oprávněna k užívání tohoto označení.

Zastavení a stání
V této souvislosti je třeba říci, že na vyhrazená parkoviště pro tyto osoby (těžce postižené) je ostatním vozidlům vjezd zakázán pod pokutou až 10.000 Kč. Ovšem tato podmínka nově neplatí pro ostatní vyhrazená parkoviště. Zákon v § 27 říká, že řidič nesmí zastavit a stát na vyhrazeném parkovišti, vyjma vozidla pro které je vyhrazeno. „To neplatí, jde-li o zastavení a stání, které nepřekročí dobu tří minut a které neohrozí ani neomezí ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích, popřípadě neomezí řidiče vozidel, pro něž je parkoviště vyhrazeno,“ uvádí se dále v zákoně.

A kde naopak podle novelizovaného zákona o silničním provozu řidič smí zastavit a stát (§ 25 odst.1)? Citujme ze zákona:

Řidič smí zastavit a stát jen
a) vpravo ve směru jízdy co nejblíže k okraji pozemní komunikace a na jednosměrné pozemní komunikaci vpravo i vlevo,
b) v jedné řadě a rovnoběžně s okrajem pozemní komunikace; nedojde-li k ohrožení bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, smí v obci řidič vozidla o celkové hmotnosti nepřevyšující 3500 kg zastavit a stát kolmo, popřípadě šikmo k okraji pozemní komunikace nebo zastavit v druhé řadě.

Novela tedy umožňuje parkování nejen souběžně s chodníkem, nýbrž i šikmo a kolmo i bez vyznačení příslušnou dopravní značkou. Při volbě takového parkování, ale pozor na pravidlo podle něhož při stání musí zůstat aspoň jeden volný jízdní pruh o šířce nejméně 3 m pro každý směr jízdy.

Varování závěrem
Provozovatel vozidla nově nesmí přikázat nebo svěřit samostatné řízení vozidla osobě, o které nezná údaje potřebné k určení její totožnosti (§ 125). A proč o tom hovoříme? Pokud by tak vlastník učinil, hrozí mu nově pokuta až 50 tis. Kč, právnické osobě až 100 tis. Kč. Provozovatel vozidla je totiž povinen sdělit skutečnosti potřebné k určení totožnosti řidiče vozidla podezřelého z porušení ustanovení zákona o silničním provozu.

Závěr, aneb co na to říká bodový systém
Pokud porušíme některou z výše uvedených povinností, můžeme počítat nejen s pokutou, ale také se započtením trestných bodů. V bodovém hodnocení nalezneme například tyto postihy:

 

Porušení předpisů o provozu na pozemních komunikacích Počet bod? Pokuta ve správním řízení
(Kč)
Zákaz činnosti
Řízení motorového vozidla bez držení platného posudku o zdravotní způsobilosti (§ 22/1e) bod4) *)

5

5000 - 10.000

6 měsíců - 1 rok

Řízení motorového vozidla bez držení příslušné skupiny nebo podskupiny řidičského oprávnění

 - § 22/1 e) bod 1 *)

 - § 180d trestního zákona

7

25.000 - 50.000

 

Odnětí svobody do 1 roku nebo peněžitý trest

1 rok - 2 roky

1 rok až 10 let

Řízení motorového vozidla bez držení platného osvědčení profesní způsobilosti řidiče (§ 22/1e) bod3) *)

5

5000 - 10.000

6 měsíců - 1 rok

*) Přestupek/trestný čin podle ustanovení zákona č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů.

Zdroj: http://www.novapravidla.cz/

Další finanční tipy a triky najdete na www.finance.cz/aktuality/>.


Allianz Direct

Online pojištění Allianz Direct

Snadno. Rychle. Online. Allianz Direct - specialista na online pojištění.

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky