Diamant – investice do jistoty i krásný šperk

22.06.2006 | , Finance.cz
INVESTICE


Napadlo vás někdy, že diamantový prstýnek není jenom symbolický dárek který má ukázat, že si dárce obdarovaného hodně cení a má dost peněz, ale že je to i chytrý ekonomický tah?

Určitě znáte americkou tradici dávání diamantového prstenu k zásnubám nebo jiným důležitým výročím. V České republice taková tradice bohužel neexistuje. V uplynulých letech se žena mohla k výročí dočkat maximálně nového mixéru. S tím, jak roste životní úroveň v ČR, si však Češi mohou dopřát většího luxusu než dříve a ke slovu se dostávají i diamanty. Uvažovali jste někdy o tom, že vlastnit diamant není jenom pro horních deset tisíc, ale že to může být relativně dostupný nástroj, jak zabezpečit svou rodinu na nejhorší časy? 

Proč je diamant tak unikátní?

Diamant vždy byl a bude vyhledávaným symbolem bohatství,  krásy a prosperity. Kouzlo blyštivých kamínků je jistě přitažlivé, ale přemýšleli jste někdy nad tím, proč je diamant tak ceněný? 5 – 10 % celkového světového bohatství je uloženo právě v diamantech. Co způsobuje, že jeho hodnota neustále roste a odolává všem politickým i ekonomickým krizím?

Vysoká hodnota diamantu je dána několika příčinami. Kromě jeho unikátních chemických a fyzikálních vlastností je to omezenost přírodních zdrojů této suroviny a nákladná těžba.

Jak je organizována těžba a obchod se surovými diamanty  vysvětluje Ing. Přemysl Synek, předseda představenstva společnosti Diamonds International Corporation – D.I.C. a.s., která s diamanty a diamantovými šperky obchoduje v ČR:  „Těžbu a obchod s diamanty na celém světě prakticky ovládají dvě monopolní společnosti: De Beers, která kontroluje dvě třetiny světového obchodu s diamanty, a potom společnosti skupiny Leva Levieva ovládající především ruské trhy, které s De Beers na prodeji diamantů spolupracují. Obchod se surovými diamanty zajišťuje Diamond Trading Company (DTC) – londýnská dceřiná společnost skupiny De Beers, která surové diamanty prodává pouze úzkému okruhu exkluzivních kupců tzv. sightholderům.“

Mezinárodní pohyb surových diamantů je monitorován. Existuje tzv. Kimberleyský proces, v jehož rámci se státy zavázaly k systému mezinárodních certifikací surových diamantů a evidenci jejich mezinárodního pohybu. Cílem je zamezit zneužívání surových diamantů pro financování povstaleckých a teroristických aktivit. Pohyb broušených diamantů již monitorován není a jejich obchodování zpravidla probíhá na takzvaných diamantových burzách z nichž nejznámější v Evropě je v Belgických Antverpách.

Diamant má tři nejčastější využití, jako průmyslová surovina, jako šperk a také jako investiční prostředek. Diamantů, které mají takovou kvalitu, aby se daly použít pro investiční účely či k výrobě šperkařských kamenů, je však velmi malé množství. U broušených diamantů, které jsou využívány jako šperkařské nebo investiční kameny, se ustálila jednotná klasifikace. Každý kámen je hodnocen podle čtyř kritérií – takzvaných čtyř C, což je označení vycházející z anglických názvů těchto kritérií: cut, čili brus, carat – váha, color – barva a clarity – čistota. Každá toto kritérium má určitou škálu, podle které je hodnocena kvalita diamantu. Jako investiční diamanty se používají pouze kameny, které mají klasický kulatý briliantový brus o váze 0,3 – 1,5 karátu. Pro účely investice jsou vhodné  bílé kameny v horní škále barevné stupnice diamantu, které jsou absolutně čisté nebo mají jen velmi málo nečistot.

Diamant jako investice

Investice do diamantů má svá specifika, která ji odlišují od investic do cenných papírů, nemovitostí či jiných komodit. Výhodou investice do diamantů je v samotných vlastnostech diamatu. Diamantový kámen je v podstatě nezničitelný, je to celosvětově uznávaná komodita. Bohatství diamantu je velice koncentrované. Váha broušeného investičního diamantu v hodnotě 1 mil. Kč je 0,5 g až 0,6 g - tedy asi 5000krát menší než váha zlata, které by ve stejné hodnotě vážilo zhruba 2,5 kg. Broušený diamant je volně obchodovatelný, nepodléhá registraci, může tedy i díky své malé velikosti představovat velmi nenápadné bohatství. Další předností investice do diamantu je vývoj jeho ceny na celosvětovém trhu. Ing. Přemysl Synek (D.I.C.) říká: „Ve srovnání s kurzovými turbulencemi, náladami a rozmary akciových trhů si diamanty neustále drží svoji cenu. Lze u nich předpokládat pravidelný nárůst hodnoty. Za posledních 20 let hodnota diamantu průběžně rostla o 3 až 7 procent ročně. Především nárůst hodnoty diamantů nad tři karáty je velmi výrazný.“

Hodnota každé komodity se vztahuje k momentálně uznávané světové měně. Na diamant se tedy dá nahlížet jako na absolutně koncentrovaný dolar. Pokud dolar klesá, klesá i hodnota této komodity, v tomto případě diamantu. Jak Přemysl Synek upozorňuje je však diamant jedna z mála komodit, která dokázala v posledních letech tento pokles kompenzovat nárůstem reálné hodnoty.

Diamant však nepředstavuje investici v tom smyslu, že by přinášel pravidelné výnosy. Synek to vyjadřuje přiléhavým způsobem: „Diamant v porovnání s ostatními investicemi hraje úplně jinou soutěž, je to jiná liga.“

Pokud si investor koupí diamant, musí počítat s tím, že je to investice minimálně na 5 let. Ale ani to není to nejvhodnější využití investičních diamantů. Ty mají jiné kouzlo. Je to nástroj jistoty a uložení části svých prostředků do konstantní hodnoty, která přetrvá i v případě politických či hospodářských krizí, která je dlouhodobá a běžně je předávána v rodinách mezi generacemi jako prostředek zabezpečení na nejhorší časy.

Tomáš Matějovský, privátní švýcarský bankéř českého původu, tvrdí: „Investiční diamanty jsou vhodné pro zámožné lidi, kteří mají velké množství finančních prostředků a mají zajištěny již všechny svoje finanční potřeby. Jsou to totiž „mrtvé peníze“, které nepřinášejí žádný výnos, ale fungují jako pojistná investice pro případ krize. Diamanty jsou konzervativní investice. Nedoporučoval bych je proto kupovat jako spekulativní investici na které chce investor rychlou obrátkou vydělat.“

Diamant není pro ty investory, kteří hledají vzrušení z pohybu kurzů

Diamanty mohou sloužit i jako spekulativní investice, ale vydělat na spekulaci s diamanty může reálně pouze profesionální obchodník s napojením na primární trh a dobrými kontakty na potencionální kupce. Werner Hass, viceprezident rakouské burzy s diamanty, v článku vydaném v květnu ve Vídeňském kurýru tvrdí, že nyní je pro investory správný okamžik pro nástup. DeBeers totiž musel zavřít některé svoje diamantové doly, kde došla surovina. Nabídka diamantů se díky tomu zmenšila a tlačí ceny nahoru. V posledních letech tak ceny diamantů vzrostly o deset procent ročně. Víc než desetiprocentní růst do budoucna není očekáván. Trh s diamanty je klidný. Werner Hass připomíná, že diamanty nejsou správnou kapitálovou investicí pro ty investory, kteří potřebují vzrušení ze stoupajících a klesajících kurzů. Představují dlouhodobou jistotu pomalu ale neustále stoupajících cen. Zájemcům doporučuje investovat do diamantů pět až deset procent svého celkového majetku. Za rozumné považuje vsadit na rozdílnou kvalitu a velikost. I u diamantů funguje diverzifikace portfolia.

Možnou alternativou, jak investovat do diamantů a přitom dosahovat pravidelných výnosů z investice jsou akcie diamantových společností. Tomáš Matějovský tuto variantu doporučuje a v investičním portfoliu by měly mít pro svou rostoucí hodnotu a stabilní výnos své pevné místo akcie kupříkladu společnosti De Beers.

Šperk jako zajištění na nejhorší časy

Více přístupnou variantou, jak investovat část svých prostředků do diamantů a ještě využít kouzlo jejich krásy, jsou diamantové šperky. Ty jsou dostupnější již značně širšímu spektru lidí, protože jednoduchý diamantový šperk lze koupit i v ČR již od 10 000 Kč.

V zahraničí se vytvořila tradice dávání diamantových šperků především ženám při různých významných příležitostech jako jsou např. zásnuby, narození dítěte, výročí svatby či narozeniny. Je to tradice, která je veskrze rozumná a pragmatická. Kromě toho, že diamantové šperky mají svou estetickou a uměleckou hodnotu a jsou výrazem luxusu, mohou mít právě díky diamantu také funkci jako dlouhodobý prostředek uchování majetku. Vzhledem k tomu, že je diamant prakticky nezničitelný, lze diamantové šperky předávat mezi generacemi jako rodinné dědictví a zabezpečení na nejhorší časy, protože v případě krize je možné šperky kdekoliv na světe prodat.

Tomáš Matějovský tvrdí: „Diamantový šperk je skutečně dobrým darem a na rozdíl od koupě investičních diamantů bych doporučoval jeho nákup téměř většině lidí, kteří mají nějaké volné finanční prostředky.“  Porovnává to například s nákupem auta, nebo jiné spotřební věci, která během několika let rychle ztratí svoji hodnotu na rozdíl od šperků s diamantem, které si svoji hodnotu uchovávají. Upozorňuje, že pokud byste měli diamantový šperk a chtěli jej v nouzi prodat, pravděpodobně za něj nikde nedostanete momentální tržní hodnotu, ale je velice dobře možné, že můžete dostat víc, než jste za šperk zaplatili, protože v průběhu let hodnota kvalitních diamantových šperků roste. Zkuste však např. za 10 let prodat auto a porovnejte, kolik z jeho původní hodnoty získáte.

Jak poznat pravý diamant?

Způsobů, jak falšovat drahé kameny, je spousta. Pravděpodobnost, že teoretickými znalostmi, praktickými zkušenostmi a technickými prostředky nevybavený laik při pokoutním nákupu drahých kamenů narazí na podvodníka, je velmi vysoká. Dokonce i když je kámen pravý, je-li zasazen ve šperku, nelze spolehlivě posoudit jeho čistotu, tj. různé defekty, zakryté pukliny, nečistoty a barevné přechody. Skutečná hodnota nekvalitního kamene pak je zlomkem ceny, za níž vám jej obchodník prodal.

Narazit můžete čím dál častěji rovněž na syntetické kameny. Mají fyzikální a optické vlastnosti prakticky shodné s kameny přírodními a lze je rozeznat jen pomocí speciálních metod. Jejich zdokonalená výroba od drobných kamenů pro technické účely postupně přešla až ke kamenům šperkařským. Od přírodních se syntetické kameny liší především podstatně nižší cenou. Jedním ze způsobů, jak se chránit, je kupovat pouze diamanty s certifikátem tj. jakýmsi rodným listem drahokamu, resp. investičního nástroje. V tomto certifikátu by měly být zaneseny všechny parametry kamene. Bezcenné jsou certifikáty, které vám vystaví jednotliví obchodníci se svým zaručením. Je třeba, aby diamant měl certifikát vyhotovený nezávislým orgánem - akreditovaným znalcem z oboru gemologie a oceňování drahých kamenů. V ČR je takovýmto orgánem Česká gemologická laboratoř, jejíž zakladatelem je Ing. Jaroslav Jiránek, který je absolventem neprestižnějšího světového gemologického institutu GIA.  Tato společnost je mimo jiné členem Britské gemologické asociace v Londýně, její certifikáty jsou akceptovány na diamantových burzách v zahraničí. Certifikáty jsou mezinárodní, vydané v anglickém jazyce. Pro účely obchodování u nás jsou v českém jazyce.

Přemysl Synek k tomu říká: „Kupovat investiční diamanty nebo diamantové šperky, se vyplatí jen u velkých a seriózních společností. Kupříkladu společnost D.I.C. dává certifikáty vystavené Českou gemologickou laboratoří nejenom k investičním kamenům, což je samozřejmostí, ale i ke kamenům zasazeným do šperků. To není standardní, my si však uvědomujeme, že diamantové šperky jsou v ČR relativně novou komoditou, kde je potřeba zákazníkům garantovat co největší jistotu. Proto necháváme certifikovat i kameny ve špercích a tuto certifikaci stvrzujeme prostřednictvím grávírování uvnitř šperku, takže zákazník vždy kupuje ověřenou kvalitu.“

4C
Cut - brus

Existuje několik možných řezů diamantových kamenů: klasický briliantový brus, srdce, slza, ovál, bageta neboli smaragdový brus, markýza neboli ječmínek a tzv. roháček - čtvercový brus. Hodnotí se přesnost brusu.

Carat - váha

Tato veličina se udává v karátech, přičemž jeden karát zde představuje 0,2 gramu. Briliant o váze 1 karát má průměr 6,5 mm.

Color - barva

Diamanty vyskytující se nejčastěji v přírodě jsou po vybroušení v barvách od bílé po žlutou nebo hnědou. Na tyto základní barvy byla přijata mezinárodní stupnice barev, která se značí písmeny latinské abecedy D-Z. Čím je barva kamene bělejší, tím je její označení blíž k začátku abecedy.

Clarity - čistota

Celosvětově uznávaná stupnice čistoty je dána počtem nečistot viditelných uvnitř kamene a má následující stupně: IF - absolutně čistý, VVS a VS - very very small inclusion a very small inclusion. To znamená, že nečistoty je schopen spatřit pouze zkušený odborník pouze pod lupou s 10-ti násobným zvětšením. Si 1 - Si3 - small inclusion. Jedná se o nečistoty, které lze spatřit pod lupou s 10-ti násobným zvětšením. P1 - P3 (též I1 - I3) - jedná se o střední až velké inkluze, které lze spatřit pouhým okem.

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE