Do zahraničí raději s pasem

28.06.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Přestože nám k cestě do států Evropské unie stačí pouze platný občanský průkaz, neznamená to, že nemusíme vlastnit cestovní pas. Pokud cestujeme mimo EU je a bude pas stále potřeba. Jak postupovat při jeho vyřizování?

Téma týdne: Vyřízení dokladů krok za krokem

Od 1. ledna 2006 lze sice k cestám do států Evropské unie používat pouze občanský průkaz se strojově čitelnými údaji, přesto mohou vznikat zejména na některých přechodech států, které nesousedí s Českou republikou, problémy s používáním občanských průkazů Je proto lepší použít k cestám do těchto zemí raději cestovní pas.

Cestovní pasy se vydávají v územní platností do všech států světa. Pas se strojově čitelnou zónou se vydává ve lhůtě 30 dnů. Platí deset let, u dětí do 15 let pět let. Pokud občan žádá o vydání cestovního pasu ve lhůtě kratší než 30 dnů, obdrží pas bez strojově čitelné zóny, který platí jeden rok.

Cestovní průkaz je cestovním dokladem k jednotlivé cestě s územní a časovou platností omezenou účelem cesty. Vydává se v odůvodněných případech, například při ztrátě cestovního dokladu občanovi, který nemá jiný cestovní doklad.

Kdo a kde podává žádost o cestovní doklad?
Žádost o cestovní doklad podává občan starší 15 let, ale do doby zletilosti, tj. do 18 let, musí připojit k žádosti o vydání cestovního dokladu písemný souhlas zákonného zástupce s jeho ověřeným podpisem. Za občana mladšího 15 let, či občana, který je zbaven způsobilosti k právním úkonům nebo jehož způsobilost k právním úkonům je omezena, podává žádost zákonný zástupce.

K vyřízení žádosti se musí občan obrátit v České republice obecní úřad obce s rozšířenou působností příslušný podle místa trvalého pobytu občana, v hlavním městě Praze na úřad městské části Prahy 1 až 22, v Brně, Ostravě a Plzni magistrát, popřípadě obecní úřad obce s rozšířenou působností mimo místo trvalého pobytu občana nebo matriční úřad. Jde-li o vydání cestovního pasu občanovi, který se trvale či dlouhodobě zdržuje v zahraničí, nebo o vydání cestovního průkazu v případě ztráty či odcizení cestovního pasu v zahraničí obrací se občan na příslušný zastupitelský úřad.

Co musíte při žádosti předložit?
Občan musí při žádosti o cestovní doklad předložit následující doklady:

  • vyplněnou žádost na předepsaném tiskopisu
  • doklady, jimiž se ověřují údaje, které občan uvedl na žádosti, například: platný občanský průkaz, doklad o státním občanství a podobně
  • doklady prokazující oprávněnost k podání žádosti zákonným zástupcem, například: občanský průkaz, rodný list dítěte, rozhodnutí soudu o ustanovení opatrovníka a tak dále
  • doklad ověřující údaje k dítěti mladšímu 15 let, které má být zapsáno do cestovního dokladu rodiče, tj. rodný list dítěte, doklady prokazující české státní občanství dítěte, popřípadě podklady pro zjištění jeho občanství
  • doklad prokazující získání vysokoškolského titulu, pokud není zapsán v občanském průkazu
  • jednu průkazovou fotografii, jde-li o vydání cestovního pasu se strojově čitelnou zónou; v ostatních případech 2 fotografie
  • plnou moc, pokud žádost podává zplnomocněný zástupce.

Formuláře, poplatky a platnosti cestovních dokladů
Žádostí o vydání cestovního dokladu, provedení změn údajů v cestovním dokladu, atd. lze podat pouze na originálních tiskopisech, které jsou k dispozici na všech obecních úřadech obcí s rozšířenou působností a obecních úřadech pověřených vedením matrik. Ve městech Brno, Ostrava a Plzeň získáte formuláře na magistrátech těchto měst a v hlavním městě Praze na úřadech městských části. Vzory formulářů je možné nalézt na internetových stránkách ministerstva vnitra.
Správní poplatky za vydání cestovních dokladů:

  • 200 Kč - vydání cestovního pasu se strojově čitelnou zónou,
    50 Kč - občanům mladším 15 let
  • 600 Kč - vydání cestovního pasu bez strojově čitelné zóny
  • 200 Kč - vydání cestovního průkazu 

Platnost cestovního dokladu skončí uplynutím doby v něm vyznačené, ohlášením ztráty nebo odcizení, pozbytím státního občanství a úmrtím či nabytím právní moci rozhodnutí soudu o prohlášení držitele cestovního dokladu za mrtvého. Orgán příslušný k vydání cestovního dokladu může rozhodnout o skončení jeho platnosti, jestliže je poškozen tak, že zápisy v něm uvedené jsou nečitelné nebo je porušena jeho celistvost, obsahuje nesprávné údaje nebo neoprávněně provedené změny a jestliže jeho držitel podstatně změnil svou podobu.

Zdroj informací: www.mvcr.cz

Další finanční tipy a triky najdete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky