Možnosti pobytu pro cizince jsou různé

30.06.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Občané členských států EU se již více než dva roky mohou pohybovat po území České republiky bez jakéhokoliv víza. Jak je to však s občany jiných států? Jaká povolení k pobytu mají možnost získat?

Téma týdne: Vyřízení dokladů krok za krokem

Po vstupu České republiky do EU se pro mnohé cizince zjednodušila procedura při legalizaci pobytu. Týká se především občanů států EU25, ale také Švýcarska, Norska, Islandu a Lichtenštejnska. Už  více než dva roky zde platí právo volného pobytu a z uvedeného důvodu není pobyt těchto občanů na území ČR podmíněn vydáním jakéhokoliv povolení k pobytu. Přistoupením ČR do EU mohou občané EU vstupovat a pobývat na území ČR bez zvláštních omezení, a to pouze na základě platného cestovního dokladu, kterým se rozumí i průkaz totožnosti. Občan Evropské unie je pouze oprávněn, nikoli povinen, požádat o potvrzení o přechodném pobytu, pokud hodlá na území České republiky pobývat přechodně po dobu delší než tři měsíce. Vydání tohoto potvrzení je osvobozeno od správního poplatku. Občané EU mohou také požádat o povolení k trvalému pobytu. Musí však splňovat některé podmínky. Jedná se například o 5 let nepřetržitého přechodného pobytu.

Komplikovanější to mají lidé z tzv. třetích zemích, tj. států které nepatří do EU. Ty zde mohou pobývat bez víza (pokud Česká republika nemá s nimi sjednanou vízovou povinnost) po dobu až 3 měsíců. Jedná-li se však o pobyt za účelem výdělečné činnosti (např. výkon zaměstnání), jsou tito cizinci povinni požádat o povolení k zaměstnání, vydané úřadem práce dle místa výkonu zaměstnání, a následně o udělení příslušného víza.

Doklady, které daný cizinec bude nutně potřebovat lze rozlišit podle času, který plánuje setrvat na území České republiky. Z tohoto hlediska rozlišujeme:

  • krátkodobý pobyt
  • přechodný pobyt
  • trvalý pobyt

Mezi krátkodobá víza řadíme:

  • letištní vízum – je vydáván z důvodu čekání na letecký spoj
  • průjezdní vízum - opravňuje cizince k průjezdu územím České republiky při jeho cestě z území jednoho státu na území jiného státu
  • vízum do 90 dnů na území České republiky

Správní poplatek za udělení víza k pobytu do 90 dnů, víza průjezdního a letištního, stanoví příslušný zastupitelský úřad České republiky, který rozhoduje o podané žádosti. Za vízum k pobytu do 90 dnů a průjezdní vízum, které byly udělené na hraničním přechodu České republiky, se vybere správní poplatek ve výši 1 500 Kč. Za prodloužení doby pobytu na vízum k pobytu do 90 dnů se vybere správní poplatek ve výši 200 Kč.

Přechodný pobyt v České republice zahrnuje následující povolení:

  • vízum k pobytu nad 90 dnů na území České republiky
  • povolení k dlouhodobému pobytu – o udělení tohoto povolení je cizinec oprávněn požádat za podmínky, že na území České republiky pobývá na vízum k pobytu nad 90 dnů, hodlá na území přechodně pobývat po dobu delší než 1 rok a trvá-li stejný účel pobytu. Účel se nepožaduje v případě že cizinec pobývá za účelem společného soužití rodiny

Za vydání víza k pobytu nad 90 dnů na území ČR nebo povolení k dlouhodobému pobytu se vybírá správní poplatek ve výši 1000 Kč. Za vydání tohoto povolení cizinci mladšímu 15 let se vybere správní poplatek v poloviční výši, tj. 500 Kč.

Trvalý pobyt je pomyslnou nejvyšší příčkou. Tomu také odpovídá i náročnost získání. Platí, že o povolení k trvalému pobytu jste oprávněny žádat až po pěti letech nepřetržitého pobytu na území ČR. Neznamená to však, že máte nárok na získání povolení. V případě, že nesplňujte minimální požadovanou dobu můžete získat tento druh pobytu pouze z humanitárních důvodů nebo jiných důvodů, kdy je pobyt v rámci zájmu České republiky. 

Za vydání povolení k pobytu se vybere správní poplatek ve výši 1 000 Kč. Za vydání povolení k pobytu cizinci mladšímu 15 let se vybere správní poplatek v poloviční výši, tj. 500 Kč.

Zdroj: Ministerstvo vnitra

Další finanční tipy a triky najdete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky