Když vás na dovolené zatknou

12.07.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Během zahraniční dovolené vám někdo ukradl zavazadla či cestovní doklady nebo vás zatkli a vy nevíte, co se v této situaci musí všechno udělat? Poradíme vám, kam je nutné se ihned obrátit a co požadovat.

Téma týdne: Nenechte si zkazit dovolenou

Krádež zavazadel či dokladů

Je léto, slunce krásně svítí, mořské vlny vám omývají kotníky a vy si užíváte zahraniční dovolenou. A teď si zkuste představit situaci, že vám někdo odcizí zavazadla nebo cestovní doklady. Slunce již krásně nesvítí ale nepříjemně pálí a vás napadá tisíc způsobů, jak zloděje potrestat. Ihned po krádeži je však nutné provést několik důležitých činností a proto jsme pro vás připravili postup, kam zajít a co nahlásit.

Ihned po krádeži informujte policii a požadujte po ní sepsání protokolu. Tento protokol a potvrzení o všech škodách si pečlivě uschovejte a později je předložte při jednání s vaší pojišťovnou. Následně kontaktujte asistenční službu vaší pojišťovny a zeptejte se na další postup. V případě krádeže vašich cestovních dokladů zajděte osobně na zastupitelský úřad České republiky v místě dovolené, oznamte tam detaily krádeže a podejte si žádost o vydání nového cestovního dokladu. Úřad si ověří vaši totožnost a státní občanství ČR a na základě protokolu policie vám bezplatně vystaví náhradní cestovní doklad. Počítejte však s tím, že tento doklad má časově omezenou platnost a většinou je určen jen pro návrat do ČR.

Pojišťovna vám na základě pojistného plnění uhradí věci osobní potřeby a věci, které jste si v průběhu dovolené koupili. Bohužel se však tento druh pojištění nevztahuje na cennosti, jako např. peníze, šeky, šperky či starožitnosti. Pokud si u některého předmětu nejste jisti, zda se pojistka vztahuje i na něj, doporučujeme vám zjistit si to přečtením všeobecných pojistných podmínek.

Fintrik: Ještě před odjezdem na dovolenou pro jistotu navštivte internetové stránky Ministerstva zahraničí ČR a vyhledejte si kontaktní údaje českého zastupitelského úřadu v místě vaší dovolené.

 
Když vás v zahraničí uvězní

Na zahraniční dovolené si užíváte moře či historických památek a najednou se před vámi objeví policisté, kteří vám dají na ruce želízka a odvedou vás do vězení. Rádi byste se dozvěděli alespoň důvod zatčení, ale policisté hovoří cizí řečí, které nerozumíte a jakékoliv vaše snahy o komunikaci vaším jazykem jsou neúspěšné. Marně přemýšlíte, jak požádat o tlumočníka. Nepříjemná představa, viďte? Bohužel to však není smyšlený ale reálný příběh.

Vzhledem k tomu, že se v této situaci může ocitnout každý z nás, jsme pro vás připravili přehled vašich základních práv, které můžete vyžadovat v jakékoliv zemi po celém světě. Jako zadržený máte v zahraničí na základě základních občanských práv garantovaných vídeňskou úmluvou právo nevypovídat, právo na právního zástupce a tlumočníka a právo si zavolat. Bohužel ne v každé zemi jsou tyto základní práva dodržována.

Jedním z důvodů vašeho zatčení může být například požívání omamných látek. Například pokud vás v Chorvatsku přistihne policie při kouření "jointa", můžete podle nového zákona počítat s trestem odnětí svobody až do výše pět let. Pokud vás však přistihnou při dealování omamných látek, můžete si posedět až patnáct let.

 

Další finanční tipy a triky najdete na http://www.finance.cz/aktuality/.

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky