Ztráta dokladů ani peněz není tragédie

14.07.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Vedle krachu CK, nemoci, havárie a dalších průšvihů vás na dovolené mohou potkat i takové banality, jako ztráta peněženky nebo ztráta dokladů. Jak se zachovat v případě těchto problémů?

Téma týdne: Nenechte si zkazit dovolenou

Na první pohled by se mohlo zdát, že ztráta cestovních dokladů (pasu nebo občanského průkazu) může být  při pobytu v zahraničí velkým problémem. Ve skutečnosti to tak ale není. Obě nepříjemnosti se dají vyřešit relativně rychle a snadno.

Ztracené doklady vyřeší jedna návštěva ambasády
Při okradení nebo ztrátě cestovních dokladů je třeba kontaktovat náš příslušný zastupitelský úřad  v zemi našeho pobytu a následně se na tento úřad dostavit osobně. Zde bude projednána povaha případu (krádež, loupež, prostá ztráta peněženky s doklady,...). Na základě protokolu policie (podle místních podmínek) vystaví úředníci, po ověření totožnosti občana a jeho státního občanství České republiky, náhradní cestovní doklad. Doba potřebná k vydání náhradního cestovního dokladu vychází z doby potřebné k ověření totožnosti a státního občanství. Tento administrativní proces samozřejmě může nějaký čas trvat, ale vy jako poškozený k rychlejšímu vyřízení můžete přispět především poskytnutím správných a úplných údajů o své osobě a o svých rodinných příslušnících, které jsou pro ověření totožnosti nezbytné. Pozor! Náhradní cestovní doklad je určen k jednotlivé cestě (zpravidla k návratu do ČR) a doba jeho platnosti je za tímto účelem časově omezena.

Ztráta financí není katastrofa
Ztráta peněz může být nepříjemná, nikoliv však natolik fatální, že by znamenala neřešitelný problém. Na dovolenou obvykle nevozíme celoživotní úspory a tak ztráta provozní hotovosti (včetně platebních nebo kreditních karet) znamená jen nalezení efektivního způsobu, jak se dobrat hotovosti další.

Složenka? Převod z účtu? Půjčka od spolucestovatelů? Poslaní hotovosti po řidiči autobusu? Nebo snad krádež? Nic z toho není praktické a něco z toho je dokonce nelegální. Naštěstí je 21. století, století počítačů, a tak se poohlédneme po modernějším způsobu předání peněz z jednoho místa planety na druhý. "Nejrychlejší způsob je zaslání peněz prostřednictvím specializovaných organizací (např. Western Union, Chequepoint) příbuznými či přáteli," radí nám Ministerstvo zahraničí. Nutno říci, že má pravdu. Služeb mezinárodní společnosti Western Union, založené již v roce 1851, využívají denně tisíce lidí a z vlastní zkušenosti můžeme říci, že je to velmi efektivní a bezpečný nástroj. Snad jedinou nevýhodou se může zdát cena za převod, která se pohybuje od skoro 40 do cca 5 procent z převáděné částky podle její výše.

Vedle rychlosti je výhodou této formy posílání peněz po světě i široká síť poboček organizací zprostředkovávajících zaslání finančních prostředků a také neomezená výše zasílané částky. V závislosti na různých okolnostech je možno obdržet peníze touto formou v řádu desítek minut.

Ministerstvo ale nezůstává nečinné a nabízí také pomocnou ruku. Občanům v zahraničí nabízí tzv. doplňkový prodej valut. Příbuzní či přátelé v česku uloží potřebnou sumu peněz na účet ministerstva v Česku a to následně prostřednictvím zastupitelského úřadu v dané zemi vyplatí ekvivalent v potřebné měně. Toto má však svá omezení. "Částka je omezena pouze na sumu nutnou k zabezpečení dopravy občana do Česka a není možno ji použít např. na prodloužení pobytu v zahraničí," vysvětlují ministerští úředníci.

Další finanční tipy a triky najdete na http://www.finance.cz/aktuality/.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky