Pojištění vozidla přijde na desetitisíce

19.07.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Nákup nového auta znamená investici, na kterou zpravidla padnou letité úspory. Ovšem tím náklady s pořízením nekončí. Nemalou částku spolkne také jeho pojištění. Na kolik přijde?

Téma týdne: Kolik stojí pojištění

Každý majitel či uživatel motorového vozidla, který chce svůj vůz využívat na našich komunikacích, musí být ze zákona pojištěn, tj. musí mít uzavřeno pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla spíše známé pod pojmem povinné ručení. A každý kdo chce mít jistotu, že se statisícová investice při nákupu vozu během pár okamžiků nestane bezcennou, měl by uvažovat i o havarijním pojištění. Podívejme se, na kolik toto pojištění přijde …

Povinné ručení
Jak již bylo zmíněno, uzavření povinného ručení vyžaduje zákon. Každý, kdo chce své vozidlo užívat na pozemní komunikaci, musí tedy mít uzavřenou smlouvu u některé z pojišťoven nabízející tento produkt. Pokud tak majitel vozu neučiní, může být pokutován až do výše 20.000 Kč. Cena, kterou majitel za povinné ručení ročně zaplatí, závisí na mnoha faktorech. Již dávno nezáleží pouze na objemu motoru, ale výši pojistného může ovlivnit stáří vozidla či jeho majitele, místo trvalého bydliště majitele, výše odpovědnostního limitu a především předchozí průběh pojištění. Jezdí-li pojištěný několik let bez nehod, výše pojistného se může až o třetinu snížit. Naopak pokud je častým viníkem nehod, cena pojištění může vzrůst v řádu stovek procent. Podívejme se, na kolik přijde pojištění nejprodávanějších tuzemských vozů.

Příklad 1: vozidlo Škoda Fabia 1,2; rok výroby 2006
Předpokládejme, že pojištěný je fyzická osoba, třicetiletý svobodný muž s trvalým bydlištěm v Brně, který využívá vůz v běžném provozu. Během posledních šesti let způsobil jednu dopravní nehodu. Rozhodl se pro nižší odpovědnostní limity a pojištění bude platit ročně.

Příklad 2: vozidlo Škoda Octavia 1,9 TDI; rok výroby 2004
Pojištěným je fyzická osoba, čtyřicetiletá vdaná žena s trvalým bydlištěm v Praze, která využívá vůz v běžném provozu. Během posledních dvou let bourala třikrát. Rozhodla se pro vyšší odpovědnostní limity a pojištění bude platit ročně.

Tabulka 1: Cena povinného ručení vybraných pojišťoven

/> />
Škoda Fabia 1,2 Škoda Octavia 1,9
Triglav 2 300 Kč Triglav 12 080 Kč
Uniqa 2 629 Kč Česká pojišťovna 13 927 Kč
Wüstenrot 2 636 Kč Kooperativa 13 986 Kč
... ... ... ...
ČSOB 3 453 Kč Allianz 26 276 Kč

Zdroj: www.top-pojisteni.cz

V případě, že by řidička ani jednou nebourala stačilo by jí za zcela totožných podmínek zhruba sedm tisícikorun. I řidič by v případě beznehodového ježdění pár stokorun ušetřil. Takže jezdit bez nehod se opravdu vyplatí.

Havarijní pojištění
Statistiky jsou výmluvné. Za loňský rok bylo odcizeno 21.980 vozidel, tj. každé dvě hodiny je odcizeno 5 automobilů. Z nich bylo nalezeno 3972 vozů, což znamená, že každému pátému majiteli se vůz vrátí zpět. Automobilová kriminalita je obrovský byznys, která přináší miliardové škody. Další nemalé škody způsobují přírodní živly v podobě záplav, krupobití, pádu stromů, aj. Před všemi těmito riziky můžete svůj vůz ochránit uzavřením havarijního pojištění. Na co všechno se vztahuje a na kolik přijde?

Havarijní pojistky obvykle kryjí tato rizika:

  • Havárie
  • Krádež
  • Odcizení vozidla
  • Živelnou pohromu
  • Vandalismus

Ovšem připojistit lze i další rizika jako např. čelní sklo, úraz přepravovaných osob, zavazadla a věci osobní potřeby, aj.

Cena, kterou za pojištění zaplatíme, se odvíjí od mnoha faktorů, mezi něž patří typ vozidla, tovární značka, pořizovací cena i stáří vozidla. U pojištění není cena hlavním hlediskem pro posouzení, důležitější je kvalita pojištění, která se odvíjí od limitů plnění, které pojišťovna v případě pojistné události poskytne, od kvality asistenčních služeb, možnostech kombinovat rizika apod. Stejně jako u povinného ručení, i u havarijního pojištění není jednoduché porovnávat nabídky jednotlivých pojišťoven, natož porovnat nabídku na konkrétní vozidlo provozované v různých regionech. Každá pojišťovna zohledňuje jiná kritéria a má své vlastní metodiky výpočtu.

Příklad: Vozidlo: Škoda Fabia 1,2, r.v. 2006

  • Pořizovací cena vozidla: 300.000 Kč
  • Provozováno v regionu: Brno
  • Účel použití: soukromé účely
  • Rozsah pojištění: allrisk, tj. havárie, odcizení, živly, vandalismus
  • Spoluúčast: 5 %
  • Zabezpečení vozidla: mechanické zabezpečení + imobilizér

Tabulka 2: Cena havarijního pojištění vybraných pojišťoven

/>
Škoda Fabia 1,2
Allianz 10 560 Kč
Kooperativa 11 069 Kč
ČSOB Pojišťovna 11 200 Kč

Zdroj: Infolinky a webové stránky pojišťoven

Jak již bylo řečeno, není možné postihnout všechny možné varianty a kombinace havarijních pojistek z nabídky všech pojišťoven. Dále je třeba zopakovat, že cena není jediným kritériem pro rozhodování pro tu kterou pojišťovnu. Jedno ale jisté je. Kdo havarijní pojištění uzavřené nemá, riskuje, že v případě nechtěné a nepředvídané události přijde o spoustu peněz.

Další finanční tipy a triky najdete na http://www.finance.cz/aktuality/.


Allianz Direct

Online pojištění Allianz Direct

Snadno. Rychle. Online. Allianz Direct - specialista na online pojištění.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky