Úrazové pojištění zmírní finanční bolest

21.07.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Způsobit si úraz můžeme kdekoliv a kdykoliv. Úrazové pojištění samo nás před úrazem neochrání a fyzickou bolest nezmírní, může však zmírnit finanční důsledky úrazu.

Téma týdne: Kolik stojí pojištění

Hned na začátku je nutné připomenout, že pod pojmem úraz může každá pojišťovna chápat něco jiného. Je proto žádoucí se na definici úrazu ptát ještě dříve, než nám pojišťovací agent začne kalkulovat cenu pojistky a než nás přesvědčí, že právě ta jeho je nejlepší.

Typy pojištění
Úrazové pojištění je značně variabilní a můžete si ho sjednat pro různá rizika. Funkci hlavního pojištění má zpravidla tzv. smrt úrazem, ostatní druhy jsou vedené jako připojištění (pro detailní informace ke každému druhu připojištění si klikněte na jeho název):

Každá pojišťovna má jiné podmínky kombinací připojištění. Doporučujeme, abyste volili takovou pojišťovnu, která vám umožní zvolit si kombinaci, která vyhovuje právě vám. Nenechte se zlákat na uzavřené balíčky. U nich je variabilita velmi malá a pojišťovna vám vlastně diktuje, co si máte uzavřít.

Kolik zaplatíme
Je velmi obtížné zobecnit cenu úrazového pojištění. Do hry o výši pojistného vstupuje mnoho faktorů jako je věk, frekvence placení a těmi nejdůležitějšími jsou samozřejmě výše pojistných částek. Pojištěnec si totiž vybírá, na jakou částku chce být pojištěn pro ten který typ pojištění, resp. připojištění. Jako vzorový příklad jsme vzali pojišťovnu Kooperativa, která u připojištění nabízí tyto rozsahy:

  • Pro případ trvalých následků způsobených úrazem: od 20 000 Kč až do 1 500 000 Kč.
  • Pro případ tělesného poškození způsobeného úrazem: 5 000 Kč až do 200 000 Kč.
  • Pro případ smrti způsobené úrazem: od 20 000 Kč až do 800 000 Kč.
  • Pro případ pracovní neschopnosti či pobytu v nemocnici následkem úrazu: od 50 Kč až do 800 Kč.

Příklad z praxe
Od námi zvoleného limitu se pak odvíjí i cena pojistky. Pro příklad jsme zvolili muže ve věku 30 let, pracujícího v kanceláři a neprovozujícího žádné rizikové sporty. Pojistná smlouva bude uzavřena na 20 let a pojištěnec si vybral tato připojištění: Smrt úrazem ve výši 500.000, trvalé následky způsobené úrazem 500.000 (s progresivním plněním) a tělesné poškození při úrazu ve výši max. 125.000 Kč. Měsíční pojištění na tyto druhy jednotlivých pojištění je 35 Kč pro smrt, 120 Kč pro trvalé následky a 160 Kč pro tělesné poškození následkem úrazu. Celkově tak na pojištění zaplatíme 315 Kč měsíčně, neboli 3780 Kč ročně.

Závěr
Je na každém z nás, aby zvážil, zda měsíční pojištění 315 Kč je hodně nebo málo a zda následky (hlavně ty finanční), které mu náhodný úraz způsobí mu stojí za to, aby se tomuto riziku chránil.

A jak jste na tom vy? Máte již sjednáno úrazové pojištění? A cestovní? To si můžete on-li uzavřít v našem Prodejním centru.

Další finanční tipy a triky najdete na http://www.finance.cz/aktuality/.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky