Pusťte se do boje s bankovními poplatky

07.08.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Běžný účet je u nás zdaleka nejvyužívanějším bankovním produktem. Za jeho vedení platíme bankám každý měsíc nemalé peníze, přitom spousta z nás by mohla platit mnohem méně.

Téma týdne: Bankovní produkty v kostce

O výši a transparentnosti bankovních poplatků toho bylo v posledních letech napsáno opravdu hodně. Že poplatky jsou často zbytečně vysoké, že řada z nich je opravdu nesmyslných, že vyznat se v komplikovaných bankovních sazebnících je prakticky nemožné, jsou jen ty nejzásadnější ze spousty výtek, kterými česká média ale i ministerstvo financí naše bankovní domy bombardují. Pravda, jisté pokroky lze zejména v poslední době vysledovat. Už tři banky (Poštovní spořitelna, eBanka a Raiffeisenbank) například zrušily poplatek za příchozí platbu. Tento poplatek, kdy klient bance platí za to, že jí poskytuje vlastní finanční prostředky byl v nedávno v anketě serveru bankovnipoplatky.com zvolen jako nejabsurdnější. Ovšem žádná zásadnější změna v poplatkové politice bank nenastala a v nejbližší době ji s největší pravděpodobností ani očekávat nelze. Co by tedy měl klient, nespokojený s výší poplatků, které bance každý měsíc odvádí, dělat? Jsou nějaké možnosti, jak poplatky snížit? Určitě ano. Nejdříve si však připomeňme pár základních faktů o bankovních účtech.

Co je to běžný účet a jak si ho založit?
Běžný účet je účet pro každodenní hospodaření s osobními a rodinnými finančními prostředky. Na účet může klient peníze libovolně vkládat,  a to buď převodem z jiného účtu  nebo v hotovosti, a zároveň kdykoli tyto prostředky v hotovosti vybírat či převádět na jiný účet. K účtu lze zřídit trvalé příkazy k úhradě pravidelných plateb či SIPO. Někdy je s běžným účtem spojeno i poskytování balíčku nadstandardních služeb. To se v názvu účtu  pak většinou objevuje slovo konto. Některé ze služeb (platební karta, přímé bankovnictví, kontokorent) dostane klient v rámci balíčku zdarma nebo za výhodnější poplatek.

Založit účet je jednoduché. Lze ho založit v každé bance na základě smlouvy o běžném účtu. První (nikoli nutnou) podmínkou pro založení běžného účtu je dosažení věku 18 let. Pro nezletilé osoby může účet zřídit jejich zákonný zástupce. Potom už stačí navštívit zvolenou pobočku banky s těmito doklady:

  • platným občanským průkazem
  • případně druhým dokladem totožnosti (například rodný list, pas, řidičský průkaz)

Aby klient mohl s účtem disponovat, požaduje banka většinou okamžité složení minimálního vkladu. Ten se pohybuje v řádu stovek korun.

Neplaťte za to, co nevyužíváte
Jednoduché, zato velmi účinné pravidlo. Řada lidí má zřízený balíčkový účet v jehož rámci zbytečně platí za služby, které vůbec nevyužívá a ani neví, že má možnost je využívat. Na druhou stranu zase není dobré zvolit jen základní účet, kdy klient nedostane zdarma prakticky vůbec nic. A minimálně platební karta plus pár výběrů hotovosti zdarma, tady služby nabízené i u těch nejlevnějších balíčkových účtů se určitě hodí každému.

Příklad služeb nabízených v rámci vedení balíčkových účtů zdarma:

  • přímé bankovnictví – telebanking, internetbanking, GSM banking, často i určitý počet položek zadaných prostřednictvím některého z těchto kanálů zdarma
  • pravidelné výpisy z účtu
  • platební karta – někdy i více platebních karet, většinou i určitý počet výběrů za měsíc
  • vedení vkladového účtu

Preferujte přímé bankovnictví
Mezi kanály přímého bankovnictví patří telebanking, internetbanking a GSM banking. Prováděním bankovních transakcí jejich prostřednictvím neušetříte jen spoustu času, ale i za poplatky, a to poměrně výrazně. Navíc strategií bank je zvyšovat poplatky za operace prováděné na přepážce a naopak poplatky za operace zadané přes přímé bankovnictví snižovat.

Při nákupu používejte platební kartu
Platební karta zdarma je dnes pravděpodobně nejčastější součást balíčkových účtů. Pokud kartou platíte v obchodě, nese náklady na tuto transakci obchodník. Jestliže vybíráte hotovost, strhne banka poplatek vám. Z toho plyne základní poučení - v maximální možné míře využívejte svou kartu k platbě za zboží. Většina obchodníků dnes již platební terminály ve svých obchodech provozuje. Pokud už musíte vybrat hotovost z bankomatu, snažte se vybírat z bankomatů banky u které máte zřízen účet. Tyto výběry jsou zpoplatněny podstatně nižším poplatkem, než výběry z bankomatů banky cizí. Určitě vybírejte větší částky méně často, než menší částky častěji.

Rada je tedy jasná. Před výběrem účtu se nejdříve pořádně zamyslete, které produkty k bankovnímu účtu nabízené chcete a budete je skutečně využívat. Pokud například nemáte přístup k internetu je zbytečné platit za konto v jehož rámci je internetové bankovnictví zdarma. Promyšlená  volba správného účtu vám ročně může ušetřit i tisíce korun.

Další finanční tipy a triky najdete na http://www.finance.cz/aktuality//>.

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky