Studium v zahraničí ulehčí programy EU

17.08.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Studium v zahraničí může být dobrou příležitostí pro ty, kteří chtějí rozšířit své vědomosti a znalosti a načerpat nové zkušenosti. Díky europrogramům mohou zájemci učinit své studium finančně přijatelnějším. A to nejen vysokoškoláci.

Téma týdne: Jak se žije v Evropské unii

Pokud se rozhodnete vy nebo vaše dítko studovat v zahraničí, rozhodně to není na škodu. Právě pobyt v některé cizí zemí může zájemcům o studium rozšířit jejich stávající vědomosti a znalosti, nemluvě o jazykovému zdokonalení. Studium v zahraničí se tak může stát v budoucnu důležitou konkurenční výhodou.

Vstup naší země do EU přinesl našim občanům mj. možnost řádně studovat v kterémkoliv státě Evropské unie. Splníte-li podmínky pro přijetí, příslušná škola nemůže po studentovi z jiné členské země požadovat splnění žádných zvláštních podmínek, které domácí studenti splňovat nemusí (např. placení školného, pokud se nevyžaduje od domácích studentů). Výjimkou je právo školy vyžadovat absolvování jazykového testu.

Pokud členský stát přispívá svým studentům na školné, studenti z jiných členských států přijatí na danou školu mají na tento příspěvek (kromě příspěvků na kolejné, nájemné, stravné) rovněž právní nárok. I přesto je třeba počítat s nemalými náklady, které tento pobyt přinese. Ne každý si může hradit všechny náklady z vlastní kapsy, proto EU finančně podporuje výměnné pobyty studentů a mladých lidí prostřednictvím vzdělávacích programů. Díky nim mohou mladí lidé získat grant na odborné stáže či absolvování části studia v jiné zemi.

Nejznámějším z nich je bezesporu program SOCRATES, do kterého je v současnosti zapojeno 31 zemí (kromě 25 členských států sem patří 3 země Evropského sdružení volného obchodu, tj. Island, Norsko a Lichtenštejnsko a 3 kandidátské země, tj. Bulharsko, Rumunsko a Turecko). Tento program je členěn do 8 podprogramů, a to:

  • COMENIUS - vzdělávání ve školách,
  • ERASMUS - vysokoškolské vzdělávání,
  • GRUNDTVIG - vzdělávání dospělých a celoživotní učení
  • LINGUA - jazykové vzdělávání
  • MINERVA - využívání informačních a komunikačních technologií, otevřené a distanční vzdělávání
  • Průzkum a inovace - otázky vzdělávací politiky
  • Společné akce - spolupráce s dalšími programy EU
  • Doplňkové aktivity - podpora aktivit, které nejsou součástí jednotlivých podprogramů

Mezi další vzdělávací eurounijní programy pak patří program Leonardo da Vinci, což je program pro odborné vzdělávání a přípravu a program Mládež, zaměřeným na mladé lidi ve věku 15 až 25 let.

Vysokoškolský Erasmus
Pojďme se ale zastavit u Erasmu, který je součástí programu Socrates a patří mezi nejvyužívanější ze všech studijních programů. Tento program je zaměřen na oblast vysokoškolského vzdělávání a v současné době je do programu aktivně zapojena většina evropských vysokých škol. V České republice se mohou do programu zapojit všechny vysokoškolské instituce, které mají akreditaci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, tedy i soukromé vysoké školy. Finanční podpora (některé školy používají pojem účelové stipendium) z programu Erasmus, kterou student obdrží od domácí školy, není určena na pokrytí všech nákladů spojených se studiem v zahraničí. Jedná se pouze o příspěvek, který by měl krýt zvýšené náklady na studium v zahraničí. Od studenta se očekává finanční spoluúčast ve výši zhruba 100 - 150 EUR měsíčně.

Průměrná výše měsíční finanční podpory pro studenta (grant) se v České republice stanovuje na každý semestr. Pro zimní i letní semestr akademického roku 2006/2007 byl grant stanoven v průměrné výši 350 EUR na studenta a měsíc. Všechny školy vysílající studenty budou granty diferencovat podle životních nákladů v jednotlivých zemích resp. městech.

Zdroj informací: http://web.socrates.cz/

Další finanční tipy a triky najdete na http://www.finance.cz/aktuality/.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky