Soukromé základní školství není pro každého

22.08.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Těsně před startem školního roku je již rozhodnuto, kam vaše děti budou do školy chodit. Pokud se ale v příštích letech teprve rozhodovat budete, pouvažujte i o soukromé základní škole. Za výuku se sice platí školné, to alemůže vynahradit nejen odlišný styl výuky...

Téma týdne: Začátek školního roku se blíží

Pokud rodiče chtějí pro své ratolesti to nejlepší (a to jistě chtějí), pak by jim měli dát to nejlepší vzdělání, které je možné a dostupné. Nejlepší vzdělání ale není jen nejlepší univerzita a před ní nejlepší gymnázium. Rozvoj osobních kvalit dítěte je potřeba podporovat již od prvních školních dnů, tedy od školy základní. Ne nadarmo se říká, že co se člověk v mládí naučí, ve stáří najde. Kvalitní vzdělání získané na základní škole je nejlepší základ, na kterém budou děti stavět po celou dobu jejich školních let. Těch může být v součtu i více než 20!

Historická exkurze
Systém školství v Česku umožňuje souběžnou existenci státních i soukromých škol a to na všech stupních vzdělání: základním, středním i vysokoškolském. Zatímco soukromé vysoké školy si své místo v systému teprve hledají, soukromé střední a hlavně základní školy existují - a nutno říci velmi úspěšně - již řadu let. První soukromé základní školy vznikaly již začátkem devadesátých letech a mají tak za sebou 14 i více let zkušeností s výukou.

Soukromá vs. státní
Nyní je čas na klíčovou otázku: Proč umístit svoji ratolest do soukromé základní školy a nikoliv do klasické? Jistě se najde desítka důvodů, proč zvolit jednu nebo druhou variantu. Nespornou nevýhodou pro soukromou školu je cena. Ano, na soukromých školách se platí školné. A to není jistě nízké (viz. dále). Naopak jen těžko zpochybnitelnými výhodami soukromých základních škol jsou:

  • nižší počet žáků ve třídě, obvykle 10 - 15
  • rodinné prostředí školy
  • volný vstup rodičů do výuky
  • rozšířená výuka jazyků od 1.třídy
  • školy v přírodě, sportovní kurzy, lyžařské výcviky, zájezdy k moři apod.
  • školní doprava, někdy i družina pro všechny žáky
  • alternativní metody výuky
  • absence zvonění - konec výuky stanovuje učitel
  • tykání mezi učitelem a žákem

Mnoho z předchozích bodů jistě splňuje i řada běžných základních škol, průměrná ale dle výše popsaného určitě nevypadá. Samozřejmě, že se za posledních 15 let ve státním školství mnoho změnilo. Některá traumata, nepříjemné zkušenosti a špatné zážitky však v rodičích přetrvat mohly. To by mohl být důvod, proč se po jiném způsoby výuky poohlédnout.

Někteří rodičové by se mohli obávat toho, že děti se ve škole, kde se žáci a učitelé oslovují křestními jmény, kde se sedí na koberci i při matematice a kde se učí skupinově a také jinak alternativně děti nenaučí takové množství látky. Tyto obavy jsou liché, protože každá soukromá škola musí mít ministerstvem školství schválený učební plán se všemi výjimkami. Každá hodina navíc i jakákoliv jiná odchylka oproti vyhlášce ministerstva podléhá schvalování. Škola také samozřejmě podléhá dozoru ze strany školské inspekce.

Cena rozhoduje?
Zdá se, že soukromé školy mají řadu výhod pro rodiče i pro děti. Klíčovým parametrem pro rozhodování rodičů bude cena. Pokud vynecháme specializované internátní základní školy, kde školné stojí řádově statisíce ročně a o kterých se můžeme dočíst spíše v bulvárním tisku, pak zde je převažující skupina prvostupňových základních škol, kde se školné pohybuje okolo 5, 10, ale nejčastěji 15 tisíc korun za jedno pololetí. Jestli je to málo nebo hodně musíte již rozhodnout sami.

Další finanční tipy a triky najdete na http://www.finance.cz/aktuality/.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky