Do energie půjdou biliony dolarů

29.08.2006 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Celosvětová spotřeba elektrické energie nezadržitelně roste. Již teď je zřejmé, že pro uspokojení energetických požadavků obyvatel naší planety bude třeba do energetiky investovat bilióny dolarů.

Rostoucí ceny ropy, rapidní růst východoasijských ekonomik, technické zastarávání rozvodných sítí i těžebních zařízení, politická nestabilita a přírodní katastrofy. To jsou jen některé z důležitých faktorů, které přinášejí zásadní změny ve světové energetice. A právě zvyšující se energetická poptávka naznačuje, že světový energetický průmysl se neobejde bez rozsáhlých finančních injekcí. Jak vyplývá ze studie „World Energy in 2006“, kterou vydala organizace World Energy Council (WEC), pro uspokojení požadavků obyvatel planety bude do roku 2030 potřeba investovat do energetiky zhruba 17 biliónů dolarů. Energie a její získávání se tak stává ústředním tématem nejednoho setkání čelních politických představitelů vyspělých zemí.

Bez elektriky ani ránu
Jen stěží si dnes lze bez elektrické energie představit normální život, jelikož se s ní setkáváme na každém kroku. V nejedné domácnosti najdeme nepřeberné množství spotřebičů a spotřebního zboží zajišťujících její bezproblémový chod. Spotřeba elektrické energie se tak každým rokem zvyšuje. A to je pouhá kapka v pomyslném energetickém moři. Mnohonásobně vyšší spotřebu vykazuje průmyslová výroba. Celosvětová poptávka po energii tak neustále roste. Důvodů pro růst je celá řada, mezi ty hlavní patří již zmíněný vyšší životní standard, tj. větší vybavenost domácností a především vyšší aktivita průmyslu.

Statistiky plné energie
Podíváme-li se na čísla světové energetické bilance, je jasné, že celosvětová spotřeba energie nezadržitelně roste (v roce 1995 bylo spotřebováno zhruba 13.200 TWh, v roce 2020 by tato hodnota měla dosáhnout hranice 22.000 TWh). Se zvyšující se poptávkou, tzn. spotřebou, však ruku v ruce roste i nabídka, tj. výroba elektrické energie, a to o nikoliv zanedbatelná čísla. Zatímco v loňském roce bylo vyprodukováno 18.184 TWh, před 15 lety roce 1990 stačilo vyrobit „pouhých“ 11.633 TWh.


Tabulka: Výroba elektrické energie ve světě v letech 1997 - 2005 (v TWh*)

Zdroj: www.bp.com

* Pozn.: 1 TWh (terawatthodina) = 1 milion MWh (megawatthodin) = 1 miliarda Kwh (kilowatthodin)

 

Mnoho problematických otázek
Ale vraťme se na skok k již zmíněné energetické studii. Letošní vydání World Energy se zabývá řešením možných energetických problémů, jako např. renesancí nukleární energie, narůstajícím soupeřením o ropné zásoby, možnostmi mezinárodní spolupráce na tzv. energetické bezpečnosti, budoucností zemního plynu nebo snižováním globální závislosti na ropě.

Michael Bray, partner pro oblast energie a přírodních zdrojů poradenské společnosti KPMG v Austrálii vypočítává, že celosvětové investice do energetiky nutné na pokrytí jen současné úrovně potřeb dosáhnou do roku 2030 částky nejméně 17 biliónů amerických dolarů. „Pokud energetický sektor ihned nepřistoupí k efektivním analýzám vlastního hospodaření a nezahájí cílená jednání se všemi zainteresovanými stranami, riskujeme, že energetika potřebné investice nezíská, což by do budoucna mohlo mít vážné ekonomické i sociální důsledky,“ varuje Michael Bray.

Kde na to vzít?
Ovšem je více než jasné, že získat potřebné finanční prostředky nebude jednoduché. Mezi základní faktory komplikující proces získávání kapitálu pro energetický sektor patří především rizika spojená s novými projekty a hledáním nových zdrojů, zvyšující se náklady nebo obavy ze společenských důsledků nebo dopadů na životní prostředí.

Pro přilákání nových investic je proto třeba učinit nezbytné kroky, jako např. jasně definované a dostatečně atraktivní investiční možnosti umožněné efektivním rozborem hospodaření, výkaznictvím a propracovanou komunikační strategií.

Sami to nevytrhneme …
Málokdo by zbytečně plýtval, když může ušetřit. Zateplování staveb úsporné zářivky či spotřebiče s „áčkovými“ energetickými třídami mohou a mají smysl. Ovšem domnívat se, že čísla celosvětové spotřeby energie dramaticky poklesnou, je poněkud naivní. I přesto, řadu věcí stojí za to optimalizovat. A v oblasti energie to platí dvojnásob.

Zdroj: Zpráva KPMG Česká republika

Autor článku

Lukáš Buřík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU