Televizi a rádio raději přihlašte

30.08.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Vlastníte televizní přijímač či rozhlasový přístroj a přemýšlíte, zda ho přihlásit a zaplatit koncesionářské poplatky? Vzhledem k nemalé výši pokut vám přihlášení rozhodně doporučujeme.

Téma týdne: Platíme vysílací poplatky

Televize

Televizní poplatek má podle zákona č. 348/2005 Sb. povinnost zaplatit každý vlastník televizního přijímače nebo jeho uživatel, pokud není poplatníkem vlastník. Tento poplatek se však vztahuje pouze na jeden televizní přijímač a z každého dalšího se již neplatí. Poplatek podle občanského zákoníku (§115) neplatí osoba, která žije s poplatníkem ve stejné domácnosti. Výše poplatku je od října 2005 stanovena na 100 korun měsíčně, od roku 2007 ve výši 120 korun a od roku 2008 bude 135 korun.

Fyzické osoby nepodnikající musí v přihlášce určené pro domácnosti uvést jméno a příjmení, místo trvalého pobytu (u cizinců místo dlouhodobého pobytu) a datum narození. Fyzické osoby podnikající mají povinnost v přihlášce uvést jméno a příjmení (popř. obchodní firmu), místo podnikání, identifikační číslo a předmět podnikání a právnické osoby obchodní firmu nebo název, právní formu, sídlo, identifikační číslo a předmět činnosti. Česká televize poplatníkovi po obdržení vyplněné přihlášky zašle přidělený variabilní symbol (VS) a datum začátku placení. Poplatek se platí bezhotovostní na účet České televize č.ú. 8029-180 006 0583 / 0300 (IBAN: CZ40 0300 0080 2918 0006 0583) pod variabilním symbolem, který vám ČT zaslala.

Platbu televizního poplatku můžete provést dvěma způsoby. První možností je zaplatit prostřednictvím služby SIPO České pošty, což obnáší vyplnění příslušného tiskopisu a jeho odevzdání na provozovně České pošty místně příslušné k místu trvalého pobytu. Druhou možností je platba televizního poplatku přímo České televizi, tedy vyplnění příslušného tiskopisu a jeho zaslání České televizi (Česká televize - televizní poplatky, Kavčí hory, 140 70 Praha 4).

Od placení může být poplatník osvobozen ze sociálních důvodů (nejdéle vždy na dobu 6 měsíců), pokud u něj celkový čistý příjem jeho domácnosti v uplynulém čtvrtletí nepřesáhl 1,4 násobek životního minima. Poplatník platící prostřednictvím SIPO žádá o osvobození  na poště a přímý plátce zasílá žádost o osvobození do České televize. Nepřihlášení poplatníci mají možnost jak na poště tak i při zaslání ČT podat přihlášku zároveň s formulářem pro osvobození.

V případě, že jako poplatník nepřihlásíte váš přijímač do evidence nebo na základě nepravdivých údajů dosáhnete neoprávněného osvobození od povinnosti platit za přijímač poplatek či neoprávněného odhlášení přijímače z evidence, bude vám podle §9 zákona o rozhlasových a televizních poplatcích kromě povinnosti zaplacení dlužných poplatků udělena pokuta ve výši 10.000 korun. Pokuta 1.000 korun hrozí poplatníkovi také v případě nesplněné povinnosti hlásit České televizi změny, tedy například když do 15 dnů neoznámí zánik okolností odůvodňujících osvobození ze sociálních důvodů, když neoznámí skutečnost že přestal být poplatníkem, nebo že byl osvobozen, nebo že neplatí televizní poplatek, protože ten je již placen jiným členem domácnosti.

 
Rádio

Rozhlasový poplatek ve výši 45 korun měsíčně má povinnosti zaplatit každý majitel rádia, ať už se jedná o minivěž s rádiem, autorádio v automobilu či o přenosné rádio na chatě. Poplatek se však vztahuje jen na jedno rádio, i když jich poplatník vlastní více. Zaplatit můžete rozhlasový poplatek buď prostřednictvím služby SIPO nebo převodním příkazem z vašeho bankovního účtu. Při použití služby SIPO si pravidelný měsíční příspěvek přidáte k ostatním platbám ve vašem již zřízeném SIPU. V případě použití převodu částky z vašeho bankovního účtu si stačí zřídit trvalý převodní příkaz k měsíční úhradě ve výši 45 korun s nejpozdější úhradou do 15. dne v daném měsíci. Číslo účtu příjemce a variabilní symbol získáte po vaší registraci na internetových stránkách Českého rozhlasu.

Osoby či domácnosti mohou být od placení poplatku osvobozeny, pokud je jejich příjem nižší než 1,4 násobek životního minima. Pro získání osvobození mají poplatníci povinnost každého půl roku žádat o osvobození a prokazovat příjem. Od placení jsou osvobození také samostatně žijící jednotlivci postižení úplnou slepotou či hluchotou, případně celé domácnosti, ve které společně žijí postižené osoby osvobozené trvale. Pokud však ve vícečlenné domácnosti žije jediná uvedeným způsobem postižená osoba, musí se stát poplatníkem jedna ze zbývajících nepostižených osob.

Pokutu ve výši 5.000 korun je Český rozhlas oprávněn předepsat tomu poplatníkovi, který svůj rozhlasový přístroj nepřihlásí, přihlásí opožděně nebo neoprávněně odhlásí. Pokud zaplatíte rozhlasové poplatky opožděně, může vám Český rozhlas vystavit přirážku ve výši 1.000 korun.

 
Zdroj: Zákon č. 348/2005 Sb., o rozhlasových a televizních poplatcích, Česká televize, Český rozhlas

Další finanční tipy a triky najdete na http://www.finance.cz/aktuality/.

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky