Co dělat, když mi chybí doba pojištění k přiznání důchodu

06.09.2006 | , Finance.cz
PENZE


Podali jste žádost o důchod a byla vám zamítnuta z důvodu nesplnění požadované doby pojištění? Tak to jste právě promrhali příležitost doplatit si chybějící pojistné. Dříve než požádáte o důchod přečtěte si následující řádky.

V mnoha případech lidé zjistí, že jim z nějakého důvodu chybí roky pojištění k dosažení nároku na důchod. Tuto situaci lze přitom řešit standardním způsobem, a to doplacením chybějící doby formou dobrovolného důchodového pojištění. Důležité je si uvědomit, že tento úkon je zapotřebí udělat před podáním žádosti o důchod a před uplynutím doby, za kterou je možné pojistné doplácet zpětně. Zpětně lze zaplatit pojistné pouze jediný rok. Stejný postup platí i v případě získání nároku na pozůstalostní dávku. V případě úmrtní člena rodiny nebo osoby blízké už nemůže pozůstalý podávat přihlášku k účasti na pojištění za dobu před úmrtím. O dobrovolném placením důchodového pojištění jsme již psali a můžete si přečíst podrobnosti v tomto článku

Pokud nemáte přehled o svém průběhu pojištění, máte možnost si jednou ročně písemně požádat Českou správu sociálního zabezpečení (ČSSZ) o zaslání informativního osobního listu důchodového pojištění. Ten obsahuje přehled o dobách pojištění v evidenci ČSSZ. V případě, že se rozhodnete doplatit si dobrovolné pojištění, musíte tak učinit vždy za celé kalendářní měsíce. Minimální měsíční pojistné v letošním roce činí 2.548 Kč.

Doplacení pojistného může pomoci i v případě důchodů podmíněných dlouhodobě nepříznivým zdravotním stavem, tedy plných či částečných invalidních důchodů. Abyste získali nárok na invalidní důchod musíte splnit minimální dobu pojištění v uplynutých deseti letech před vznikem invalidity. Počet potřebných roků je odstupňován dle dosaženého věku a u člověka staršího 28 let činí 5 roků.

V případě, že uvažujete o žádosti o důchod a nejste si jistí dalším postupem, neváhejte se obrátit na místně příslušnou správu sociálního zabezpečení. Tam by vám měli navrhnout nejvhodnější řešení.

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: PENZE