Raketové sporty vám vyčistí hlavu

13.09.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Pravidelně zůstáváte v práci dlouho do večera a už vás to zmáhá? Poradíme vám, jak se příjemně odreagovat a alespoň na chvíli zapomenout na vše týkající se vaší práce. A jak? No přece sportem.

Téma týdne: Kolik stojí sportovní aktivity

Squash

Mnoho mých přátel hraje pravidelně squash a ještě donedávna mi při každém setkání nabízeli, ať si to jdu s nimi také zkusit zahrát. Jednou jsem se odhodlal a od té doby hraji squash pravidelně každý týden. Pokud vás tato hra také láká, vřele vám doporučuji si to alespoň jednou zahrát. Věřte mi, že se do ní zamilujete ani nebudete vědět jak. Hra squash probíhá vždy mezi dvěma hráči a podstatou hry je zahrát míček takovým způsobem, aby ho protihráč nestihl či nemohl vybrat. Každá hra se hraje do devíti bodů vyjma případu, kdy je skóre 8:8 a hráči si volí zda hrát do devíti (tzv. Set one) nebo do deseti bodů (tzv. Set two). Zápas se hraje na dvě nebo tři vítězné hry. Více informací si můžete přečíst v pravidlech squashe např. na webových stránkách České asociace squashe.

Jako začátečník si musíte nejdříve najít squash klub, kde budete v budoucnu pravidelně hrát. Při výběru vám doporučujeme zaměřit se pouze na kluby se čtyřmi a více kurty a s možností tréninku s profesionálním trenérem. Pokud chcete být opravdu dobrým hráčem, pak vaše začátky svěřte do rukou profesionálního trenéra nebo kamaráda, ovládajícího všechny techniky hry squash. Po zasvěcení si najděte mírně pokročilejšího spoluhráče, se kterým si budete trénovat již naučené techniky. I přesto vám však doporučujeme vyhradit si alespoň jednou v týdnu hodinku a trénovat na kurtu bez protihráče. Pro další zlepšování vaší hry se můžete například chodit dívat na turnaje a při hře pozorovat zajímavé nápady, herní strategie či taktiky.

Při hře squash se používá raketa, která je trošku větší a těžší než pro badminton avšak menší a lehčí než raketa pro tenis. Míček na squash je vyroben z gumy a podle pravidel squashe má průměr 40 mm a hmotnost 24 gramů. Squashové míčky se dělí podle odskoku od stěny na dobře odskakující pro děti (modrá tečka), dobře odskakující pro začátečníky (červená tečka), středně odskakující pro pokročilé hráče (bílá nebo jedna žlutá tečka) a málo odskakující pro profesionální hráče (dvě žluté tečky).

Cena za pronájem squashového kurtu se v průměru pohybuje od 100 korun za půl hodiny. Slevu můžete získat například když jste student nebo pokud si zvolíte čas hraní v levnějším pásmu. Squashovou raketu je možné koupit od 400 korun a míček pořídíte již za 50 korun.


Tenis

Tenis označovaný jako bílý sport je určen pro dva nebo čtyři hráče. Podstatou tenisu je zahrát míček přes síť takovým způsobem, aby ho protihráč již nebyl schopen odehrát zpět na vaši půlku hřiště. Jedna vyhraná hra se nazývá gem a po získání šesti gemů má hráč set. Ve hře se při počítání používají čísla 0, 15, 30 a 40. Výjimka nastane při stavu 40:40, kdy má podávající soupeř tzv. výhodu. Hru je možné vyhrát s rozdílem alespoň dvou míčků. Hraje se na dva až tři vítězné sety. Více informací o pravidlech tenisu naleznete například na webových stránkách Českého tenisového svazu.

Pokud jste se rozhodli začít hrát tenis, budete potřebovat tenisovou raketu a míčky. Podle pravidel tenisu musí mít rám rakety s držadlem celkovou délku maximálně do 73,66 cm a celkovou šířku maximálně do 31,75 cm. Plocha výpletu má stanovenu celkovou délku maximálně do 39,37 cm a celkovou šířku do 29,21 cm.. Tenisový míček musí být bílé nebo žluté barvy, mít hmotnost více než 56,0 gramů a méně než 59,4 gramů a mít odskok vyšší než 134,62 cm a nižší než 147,32 cm.

Při návštěvě zastřešeného tenisového kurtu se cena pronájmu pohybuje v průměru od 250 korun za hodinu a za venkovní kurt od 80 korun za hodinu. Tenisovou raketu si můžete koupit zhruba od 400 korun a cena míčků se pohybuje od 40 korun za kus.


Badminton

Podstata hry badminton spočívá ve vyslání míčku přes síť takovým způsobem, aby ho protihráč nestihl vrátit zpět a míček se dotkl na protihráčově půlce kurtu země. Vítěz hry získává bod a po zisku 21 bodů má hráč set. Výjimka nastane při stavu 20:20, kde získá strana set při dvoubodovém vedení a při stavu 29:29, kde získá strana set při získání jediného bodu. Zápas se většinou hraje na dva vítězné sety ze tří. Více informací o pravidlech badmintonu naleznete například na webových stránkách Českého Badmintonového svazu.

Při hře se používá badmintonová raketa a plastové nebo péřové míče. Rám badmintonové rakety podle pravidel badmintonu nesmí přesáhnout celkovou délku 680 mm a šířku 230 mm a výplet nesmí být delší než 280 mm a širší než 220 mm.

Za hodinovou hru badmintonu v zastřešené hale zaplatíte v průměru od 100 korun. Badmintonovou raketu je možné pořídit již od 350 korun a plastový míček vás vyjde na 10 korun za kus.

 

Zdroj: Česká asociace squashe, Český tenisový svaz, Český Badmintonový svaz

Další finanční tipy a triky najdete na http://www.finance.cz/aktuality/.

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky