Banky nabízejí studentům výhodné úvěry

19.09.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Náklady na studium lze financovat různými způsoby. Nejčastěji pomohou rodiče nebo si student vydělá sám na brigádě. Další možností jsou studentské úvěry, ty nabízí již čtyři banky. Jsou skutečně výhodné?

Téma týdne: Výhody, které přináší studium

Včera jste si mohli přečíst o studentských účtech. To však není jediný produkt, který banky studentům nabízí. České banky v poslední době zaměřily svou pozornost směrem na úvěry a půjčit na studium si tak už dnes  můžete ve čtyřech bankách. Jsou jimi Česká spořitelna, Komerční banka, Oberbank a Živnostenská banka. K největším výhodám studentských půjček patří výhodnější úrokové sazby, nižší poplatky, možnost odkladu splátek až po skončení studia nebo neprokazování výše příjmů. Podívejme se tedy, jaké úvěry jednotlivé výše jmenované banky studentům nabízí.

ČESKÁ SPOŘITELNA
Banka nabízí studentům dva úvěry – Kontokorent v rámci Programu Student+ a Hotovostní úvěr pro studenty vysokých škol. Prvním z nich je kontokorentní úvěr, nabízený studentům, kteří mají u banky veden účet s názvem Student+. Poskytnutí kontokorentu, stejně jako správa a vedení úvěru jsou zdarma. Úroková sazba je od 15,90 % p.a. Výše úvěrového rámce je závislá na tom, kterou školu a který ročník daný student navštěvuje. Pohybuje se od 5.000 korun pro studenty středních škol po 20.000 pro studenty škol vysokých, kteří navštěvují druhý a vyšší ročník studia.

Dalším produktem banky určeným pro studenty je Hotovostní úvěr pro studenty vysokých škol. Je nabízen studentům druhého a vyššího ročníku denního studia vysoké nebo vyšší odborné školy. Maximální výše toho úvěru je 300.000 korun, s tím že do 100.000 Kč nevyžaduje banka zajištění. Doba jeho splatnosti pak 1 rok až 10 let. Úvěr není účelový, to znamená, že jej student může použít libovolným způsobem, záleží jen na něm a jeho potřebách. Stejně jako u kontokorentu jsou poplatky za žádost a vedení úvěrového účtu zdarma. Studenti mohou úvěr kdykoliv předčasně splatit a po dobu studia mohou využít možnosti snížených splátek. Úroková sazba se pohybuje od 8,90 % p.a.

KOMERČNÍ BANKA
Rovněž Komerční banka nabízí studentům kontokorent i spotřebitelský úvěr. Povolený debet pro mládež a studenty je kontokorentní úvěr určený pro studenty mající u banky veden účet Gaudeamus2 nebo Gaudeamus. Na rozdíl od spořitelny je lhůta pro vyrovnání prostředků na účtu kratší, jen půlroční. Povoleny debet je ve srovnání s ČS rovněž o něco nižší – 2. 000 až 10.000 korun. Naopak výhodou oproti konkurenčnímu produktu je nižší, jen 12ti procentní úroková sazba.

Na financování studia je určen produkt Komerční banky nazvaný Úvěr Gaudeamus. Je určen pro studenty vysokých, vyšších odborných i středních škol. Jeho maximální výše je 150.000 korun (za určitých podmínek lze i 500.000 Kč) a musí být vždy zajištěn. Maximální doba splatnosti je 10 let. Úvěr rovněž není účelový, jedinou podmínkou je jeho využití pro nepodnikatelské potřeby. Splácení lze odložit až na dobu po skončení studia, během studia se pak platí jen úroky z vyčerpaného úvěru. Stejně jako u spořitelny je možné úvěr kdykoliv bez jakýchkoliv sankcí splatit. Úroková sazba se pohybuje od 6,80 % p.a. v závislosti na délce jeho splatnosti.

OBERBANK

Jednou z bank nabízejících úvěr na pro studenty na financování studia je i u nás nepříliš známa Oberbank. Její úvěr se jmenuje jednoduše - Úvěr na studium a je určen studentům do 25 let, kteří mají konto u Oberbank. Problémem ovšem je, že u této banky musí mít účet veden i rodiče studenta. Maximální výše je 300.000 korun s tím, že musí být zajištěn a při výši do 100.000 korun zajištěn ručitelem a nad tuto částku vždy nemovitostí. Maximální doba splatnosti je opět 10 let. Úvěr je účelový, lze jej využít jen k financování studijních nákladů. Výhodou je, že je možné ho začít splácet až 6 měsíců po skončení studia. Úroková sazba úvěru se pohybuje od 8 % p.a.

ŽIVNOSTENSKÁ BANKA

Poslední bankou, která studentům úvěr na financování studia nabízí je Živnostenská banka. Má opět jednoduchý název – Studentská půjčka. Maximální doba splatnosti je stejně jako u všech předchozích úvěrů 10 let a maximálně si lze půjčit 300.000 Kč. Jeho výhodou je, že žadatel nemusí bance prokazovat příjem, musí být ovšem vždy zaručen ručitelským prohlášením. Stejně jako u ČS nezaplatí student za jeho poskytnutí a vedení úvěrového účtu žádné poplatky a lze jej kdykoliv předčasně splatit. Lze jej využít účelově – na financování studijních potřeb. Rovněž u tohoto úvěru existuje možnost odkladu splátek. Úroková sazba je 8,9 % p.a.


 Tabulka: Studentské úvěry nabízené našimi bankami

Banka Název úvěru Komu je úvěr určen Úrok (%p.a.) Max. výše úvěru
Česká spořitelna Hotovostní úvěr pro studety vysokých škol Studentům nad 18 let od druhého ročníku VŠ, VOŠ 8,90 % 300.000 Kč
Komerční banka Úvěr Gaudeamus Studentům VŠ, VOŠ, SŠ od 6,80 % 150.000 Kč
Oberbank Úvěr na studium Studentům do 25 let, kteří mají a jehož rodiče mají účet u Oberbank  od 8 % 300.000 Kč
Živnostenská banka Studentská půjčka Studentům VŠ, VOŠ ve věku 18 až 30 let 8,9 % 300.000 Kč

Přečtěte si další naše finanční tipy, triky, rady a doporučení!

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky