Zdanit své příjmy musí i student

21.09.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Jste-li pracujícím studentem, nevyhnete se platbě daní. Můžete však využít úlev ve formě slev na daních. Zajímá vás, jak musíte při zdaňování postupovat? Přinášíme vám návod.

Téma týdne: Výhody, které přináší studium

Středoškolákům školní rok začal, většina studentů vysokých škol už má také za sebou zápis do nových ročníků. Po letních prázdninách se mnoho studentů začíná rozhlížet po pracovních příležitostech. Pár korun na přilepšenou se ke kapesnému vždycky hodí. Nepříjemnou stránkou jsou však povinnosti s tím spojené. Jedná se především o závazky vůči státu. Z vydělaných peněz i studenti musí odvádět daň z příjmů, popřípadě i sociální a zdravotní pojištění.

Brigády jsou právně řešeny dvěma způsoby pracovního poměru. Jedná se o řádný pracovní poměr (zpravidla na dobu určitou) nebo dohody konané mimo pracovní poměr. Mezi tyto dohody řadíme dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti. Rozdíly mezi nimi najdete zde.

Příjem z brigád se svojí povahou řadí pod § 6 zákona a daních z příjmů (ZDP), neboli příjmy ze závislé činnosti. Daňové povinnosti jsou tedy na bedrech zaměstnavatele. Student příjem obdrží již zdaněný a případně snížený o pojistné.

Při výpočtu měsíční mzdy zaměstnavatel postupuje tak, že nejdřív od hrubého příjmu odečte platby na sociální a zdravotní pojištění. Následně se vypočte daň od které se odečtou slevy na dani. V případě studenta to kromě běžné slevy na poplatníka (v současné době 600 Kč měsíčně) znamená i slevu na studenta (200 Kč měsíčně). Nárok na tuto slevu je podmíněn předložením potvrzení o studiu. Ostatní slevy na daních jsou poskytovány individuálně (například invalidita).

Na konci daňového období se student musí rozhodnout, zda požádá o roční zúčtování či přiznání podá sám. O roční zúčtování lze  požádat pouze v případě, že má příjem ze závislé činnosti od jednoho nebo postupně od více plátců daně (nikdy však současně). Ostatní příjmy (§ 7 – 10 ZDP) nesmí být vyšší než 6000 Kč. Další podmínkou ročního vyúčtování je podepsání Prohlášení k dani (nejpozději do 15. února po uplynutí předmětného roku).

Pokud student nesplňuje výše uvedené podmínky, či se z jiného důvodu takto rozhodne, musí podat sám daňové přiznání. Znamená to, že bude od všech zaměstnavatelů potřebovat potvrzení o zdanitelných příjmech. V případě, že jste nikdy předtím nepodávali daňové přiznání, vyplatí se požádat někoho zkušenějšího o pomoc.

Vzhledem k zpravidla nižším příjmům, které studující dosahují, existuje velká pravděpodobnost, že studentovi vznikne přeplatek na daních. Ten mu pak bude vyplacen zaměstnavatelem (při ročním zúčtováním) či státem (při podání daňového přiznání).

Prozatím jsme se zabývali případy, kdy student podepsal Prohlášení k dani. Pokud by však tento formulář nepodepsal, jeho příjem by se stal samostatným základem daně pro zdanění zvláštní sazbou daně. Jestliže měsíční příjem u jednoho zaměstnavatele nepřesáhne 5000 Kč, zdaní se 15% jednorázovou srážkovou daní a nevzniká mu povinnost podat přiznání. Pokud přesáhne tuto hranici, zaměstnavatel mu srazí zálohu na daň podle tabulky (nejméně 20 %) a zaměstnanec musí podat daňové přiznání na daný rok.

Postup při zdaňování studentské práce se může jevit jako složitý. Naštěstí ve většině případů to stejně dopadne tak, že po podpisu Prohlášení k dani většinu nutných záležitostí pro vás udělají účetní zaměstnavatele.

Přečtěte si další naše finanční tipy, triky, rady a doporučení/>!

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky