České firmy podepsaly v Omsku smlouvy v hodnotě 6 miliard Kč

24.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Omsk (Rusko) 24. září (zvláštní zpravodajka ČTK) - Zástupci českých firem podepsali dnes v ruském Omsku smlouvy na zakázky v hodnotě asi šest miliard korun. Největší z nich je kontrakt na dodávku linky na výrobu bioetanolu za asi 150 milionů eur (asi 4,275 miliardy Kč). Dodavateli jsou firmy Alta a Chemoprag. Obchodní rada českého velvyslanectví v Moskvě Bohuslav Strejc řekl, že jde o jednu z největších českých zakázek v Omsku. V úvahu připadá i výstavba dalších dvou linek v Rusku.

Čeští podnikatelé navštívili ruskou gubernii Omsk v rámci dvanáctidenní zahraniční cesty prezidenta Václava Klause. Rusko je jeho první zastávkou; dále má v plánu návštěvu Mongolska, Číny, Vietnamu a Singapuru. Také v těchto zemích bude jednání o ekonomické spolupráci jedním z hlavních bodů programu.

V Omsku dnes podepsaly zakázky také další firmy. Společnost Sklostroj Turnov se zavázala dodat v roce 2008 technologie pro závod na výrobu obalového skla. Hodnota projektu činí asi 45 milionů eur (asi 1,282 miliardy korun).

České firmy rovněž podepsaly smlouvu na dodávku strojního vybavení pro omskou třídírnu komunálního odpadu, jejíž hodnota činí asi 12 milionů eur (342 milionů Kč) a na dodávku zařízení na výrobu stožárů a kovových konstrukcí za deset milionů eur (285 milionů korun). Jednalo se také například o dodávce vybavení městského krematoria či o dodávkách obráběcích strojů pro strojírenský podnik v omské oblasti.

Obchodní výměna mezi Českem a Ruskou federací stále roste a jen v loňském roce se zvýšila o 62 procent na 5,9 miliardy dolarů. Český vývoz vzrostl o 55 procent na 1,4 miliardy dolarů a dovoz ruského zboží o 64 procent na 4,5 miliardy dolarů.

Česká vláda loni schválila novou strategii prosazování obchodně-ekonomických zájmů v Rusku. Slibuje si od ní další snížení schodku obchodní bilance s touto zemí, kterou zatěžují rostoucí ceny ropy a zemního plynu. Přímá hospodářská spolupráce s vybranými regiony, jako je například Omsk, je podle odborníků jedním z klíčových elementů rozvoje ekonomických vztahů s Ruskem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK