Placení přes poštu stále populární

26.09.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Mezi moderní platební nástroje patří také Českou poštou nabízená služba SIPO, kterou v současné době používá několik milionů lidí. Hlavní výhodou tohoto způsobu platby je nemalá úspora peněz i času.

Téma týdne: Platíme různými způsoby

Jednou z možností, jak provést pravidelné měsíční platby (voda, plyn, nájem, telefon, pojistné či předplatné novin), je využítí platebního nástroje České pošty s názvem SIPO (Soustředěné Inkaso Plateb Obyvatelstva). Hlavní výhodou tohoto způsobu je oproti platbám z bankovního účtu odpadnutí povinnosti platit za jednotlivé platby, ať se jedná o jednu nebo o deset plateb měsíčně. Tyto poplatky totiž při použití služby SIPO neplatíte vy ale společnost, které posíláte peníze (plynárna, elektrárna či pojišťovna). Mezi další výhody patří díky jednorázovému zřízení služby úspora času, u hotovostních plateb možnost zobrazení výše částky ještě před uhrazením či u bezhotovostních plateb možnost nastavení limitu maximální částky platby.

Pokud jste se rozhodli si službu SIPO pořídit, zajděte na jakoukoliv poštu a vyžádejte si přidělení spojovacího čísla. Celá procedura vám nezabere více než pár minut. Až budete následně uzavírat smlouvu s některou z výše uvedených firem (elektrárna, telekomunikační operátor či plynárna), při výběru způsobu úhrady stačí zvolit SIPO a vyplnit vaše spojovací číslo. V případě, že dané smlouvy již uzavřené máte a chtěli byste je všechny převést na SIPO, můžete to provést zavoláním přímo jednotlivým společnostem, zavoláním České poště, zasláním žádosti poštou či osobní návštěvou dané firmy.

Při jednorázové platbě v hotovosti i bezhotovostně můžete kromě platebních nástrojů bank použít také některou z poštovních poukázek České pošty. V současné době jsou k dispozici čtyři druhy složenek, které se od sebe liší jak barvou, tak i účelem použití. Poštovní poukázka typu A je určena pro zaslání peněz v hotovosti na účet v tuzemské bance a je nejlevnější. Pro vložení peněz v hotovosti a na účet v tuzemské bance, kde má však majitel bankovního účtu s Českou poštou uzavřenou smlouvu o používání platebních dokladů V., je určena poštovní poukázka A - doklad V. V tomto případě cenu za službu již neplatí odesílatel, ale majitel účtu bezhotovostním převodem na základě faktury vystavené poštou. Poštovní poukázka typu A - Daňová složenka slouží pro úhradu peněz v hotovosti s cílem zaplatit vybrané druhy daní na bankovní účty finančních a celních úřadů. Pro bezhotovostní zaslání peněz z bankovního účtu a výplatu příjemci v hotovosti se používá poukázka typu B, kterou je možné podat písemnou nebo datovou formou (zaslání dat pomocí internetu nebo předání diskety). Při zasílání peněz v hotovosti na soukromou adresu a následný výběr v hotovosti můžete použít poukázky typu C a D. Rozdíl mezi nimi je v urgentnosti a ceně, přičemž poukázka D převede peníze do jednoho pracovního dne a u poukázky C si odesílatel může odesilatel zvolit výplatu částky v rozmezí 10 - 30 dnů.

 Tabulka: Ceník poštovních poukázek

/>/>
Druh poštovní poukázky Do částky včetně / Kč
200 1 000 5 000 50 000 Za každých dalších 10 000 Kč
A 20 20 20 30 5
B (písemně) 24 24 24 34 5
B (datově) 22 22 22 32 5
C 30 30 30 40 10
D - 80 90 110 10
A - doklad V 20 20 20 30 5

 Zdroj: Česká pošta

 
Při zasílání cenných předmětů (např. peněz, dokladů, drahých kovů a kamenů, cenných papírů či šperků) je možné použít další ze služeb České pošty, a to cenné psaní. Výhodou u tohoto způsobu je zaručení odpovědnosti při ztrátě, poškození či úbytku obsahu cenného psaní až do výše udané ceny (max. 1.000.000 korun), ovšem pod podmínkou dodržení podmínek stanovených Českou poštou. Cenné psaní musí být totiž uzavřeno ve zvláštní obálce či obalu vydávaném poštou a mít maximální hmotnost do dvou kilogramů. Cena odeslání cenného psaní je závislá na hmotnosti zásilky. Do 20 gramů zaplatíte 19 korun, při hmotnosti do 50 gramů 22 korun, do 200 gramů je cena stanovena na 25 korun, za psaní do 500 gramů zaplatíte 28 korun, při hmotnosti do 1 kilogramu 32 korun a za psaní do 2 kilogramů zaplatíte 38 korun. Pokud se při zasílání peněz rozhodnete použít cenné psaní, v rámci úspory vám rozhodně doporučujeme použít bankovky s větší nominální hodnotou.

 

Zdroj: Česká pošta

Přečtěte si další naše finanční tipy, triky, rady a doporučení!

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky