Bez zástavy nemovitosti hypotéku nezískáte

02.10.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Máte zájem o výhodný úvěr na financování bydlení? Hypoteční úvěr může být tím správným řešením. Ze zákona je však stanovené, že musí být zajištěn nemovitostí. Co z toho vyplývá se dozvíte v následujícím článku.

Téma týdne: Hypotéky od A do Z

Kupujete-li nemovitost, můžete se rozhodnout pro více způsobů financování. Jedním z nejvyužívanějším je bezesporu hypoteční úvěr. V předešlých dnech jste se mohli dozvědět užitečné informace o tomto finančním instrumentu. Dneska se soustředíme na způsoby zajištění hypotéky.

Hypoteční úvěr musí být ze zákona zajištěn nemovitostí. Máme přitom celkem tři možnosti. Zastavit lze kupovanou nemovitost, jinou nemovitost ve vlastnictví dlužníka nebo nemovitost ve vlastnictví třetí osoby. Je důležité pamatovat, že pomoci hypotéky můžeme koupit družstevní byt, nikoliv však tímto bytem lze zajistit úvěr. Je to z důvodu, že my nekupujeme samotnou nemovitost, ale pouze podíl v družstvu. Kromě již existující nemovitosti lze též ručit rozestavěnou nemovitostí.

Zastavení pořizované nemovitosti

Tento způsob zajištění hypotéky na českém trhu převládá. V případě, že kupujete již existující nemovitost, zástavní smlouvu bude podepisovat prodávající. Vy se pak stanete majitelem nemovitosti, která již bude zatížená zástavním právem. Spolu se zástavní smlouvou podepisují smluvní strany i návrh na vklad zástavního práva do katastru nemovitostí adresovaný příslušnému katastru nemovitostí. Přílohou návrhu bude příslušný počet zástavních smluv (počet účastníků plus dvě vyhotovení). Návrh na vklad zástavní smlouvy bude katastru doručen vždy před návrhem na vklad kupní smlouvy.

Podpisu zástavní smlouvy předchází podpis smlouvy o úvěru, kterou však podepisuje kupující nemovitosti. Tato smlouva se podepisuje až když banka zjistí, že klient splňuje požadované podmínky.

Jak již bylo uvedené, zastavit lze i nově stavěnou nemovitost. Zřízení hypotéky je přitom možné pouze u nemovitostí evidovaných v katastru nemovitostí. Proto musí stavebník usilovat o zápis rozestavěné budovy do katastru nemovitostí. K žádosti musí mimo jiné předložit i písemné čestné prohlášení o tom, že rozestavěná budova je již v takovém stupni rozestavěnosti, že je již patrno stavebně technické a funkční uspořádání prvního nadzemního podlaží, pokud jí nebylo dosud přiděleno číslo popisné nebo evidenční, a budově, které se číslo popisné nebo evidenční nepřiděluje, že na ni dosud nebylo vydáno kolaudační rozhodnutí s úředně ověřenými podpisy stavebníků.

Na základě podané žádosti pak katastrální úřad zapíše záznamem rozestavěnou budovu do katastru nemovitostí v pořádkové lhůtě 30 dní. Nevede se správní řízení. Katastrální úřad pouze zkoumá, zda je předložená listina bez chyb v psaní nebo počtech a jiných zřejmých nesprávností. Nemá-li žádost tyto chyby, nemůže úřad odmítnout listinu zapsat.

Zastavení jiné nemovitosti

V případě, že za úvěr ručíme jinou, avšak vlastní nemovitostí, uvedený postup se nijak zvlášť neliší. I v tomto případě bude nutné podepsat zástavní smlouvu.

Často se stává, že nemáme možnost ručit pořizovanou nemovitostí (například již uvedený družstevní byt) a žádnou jinou nemovitost nevlastníme. Východiskem z této situace je využití nemovitosti ve vlastnictví příbuzných či známých. Naštěstí, během trvání smlouvy lze měnit zastavovanou nemovitost. Pokud tedy již budete mít možnost ručit vlastní nemovitostí, lze původní nemovitost ze zástavy vyvázat a vaši nemovitost zastavit. Má-li být proveden výmaz zástavního práva, které zajišťovalo smlouvu o úvěru, je zapotřebí, aby si dlužník nechal vystavit kvitanci od zástavního věřitele jehož podpis musí být na této kvitanci úředně ověřen. Katastrální úřad je povinen provést výmaz zástavního práva z listu vlastnictví zástavce záznamem v pořádkové lhůtě 30 dní ode dne doručení žádosti.

Odhad hodnoty nemovitosti

Při vyřizování zástavního práva je nutné nemovitost ocenit. Pravidla pro oceňování se přitom u jednotlivých bank liší. Občas musí náklady nést v plné výši klient, jindy je za vás uhradí banka. Znalec, který provádí odhad musí být bankou uznaný, nezřídka má instituce seznam odhadců, u kterých lze nemovitost nechat ocenit.

Doklady při zajištění úvěru zástavou nemovitosti

  • výpis z katastru nemovitostí k zastavované nemovitosti
  • snímky katastrální mapy
  • znalecký posudek - odhad hodnoty zastavované nemovitosti zpracovaný znalcem
  • nabývací titul zástavce

Přečtěte si další naše finanční tipy, triky, rady a doporučení!

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky