Platební karty zažívají zlaté časy

29.09.2006 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Platební karty si v našich končinách získávají stále větší popularitu. Nejenže roste jejich počet, ale především se zintenzivnilo jejich používání. Jaké je základní členění karet a na co všechno je lze využít zjistíte v následujících řádcích.

Téma týdne: Platíme různými způsoby

Stále více Čechů disponuje platební kartou. Tato malá plastová kartička umožňuje jejímu držiteli platit za zboží a služby, aniž by u sebe musel mít hotovost. V polovině letošního roku bylo podle údajů Sdružení pro bankovní karty vydáno 7.563.955 platebních karet, což je o 2,9 milionu karet více než v roce 2001.

Platební karty můžeme členit podle různých hledisek. Podívejme se alespoň na ta základní, kdy karty můžeme rozdělit podle:

  • způsobu účtování na karty debetní, kreditní a charge karty
  • použitelnosti na domácí (tuzemské) a mezinárodní karty
  • způsobu provedení na embosované a elektronické
  • typu výrobní technologie na karty čipové, hybridní a s magnetickým proužkem

Tabulka: Počet vydaných karet (údaje k 2Q/2006)

Druh karty Počet vydaných
Tuzemské 382.898  
Mezinárodní 7.181.057  
Debetní 6.464.055  
Kreditní 739.657  
Charge karty 360.243  
Čipové a hybridní 2.782.656  

Zdroj: Sdružení pro bankovní karty ČR

Bližší informace o platebních kartách, jejich historii a výše uvedených druzích naleznete v našich bankovních abecedách nebo v článku Platební karty využíváme stále častěji.

Roste i počet transakcí
Možná ještě zajímavějším údajem, než je počet vydaných karet, je intenzita jejich využívání. Nejčastěji se platební karty využívají ke dvěma účelům, a to k výběru z bankomatu a platbě u obchodníků. Zejména platba kartou v obchodě zaznamenala v posledních 5 letech obrovský boom a lidé si začínají zvykat za nakoupené zboží a služby platit kartou. Důvody? Člověk s sebou nemusí tahat peníze v hotovosti, navíc tato operace je, narozdíl od výběru z bankomatu, bezplatná.

Rostoucí oblibu karet potvrzují i statistiky. Zatímco v roce 2001 bylo zaznamenáno 21,9 milionu platebních transakcí, o čtyři roky později, tj. v roce 2005, toto číslo atakovalo magickou hranici 100 milionu transakcí. Zvýšil se i počet výběrů kartou z bankomatu, i když ne tak dramaticky (z 97,6 mil. výběrů v roce 2001 na 133,5 mil. výběrů v roce 2005).

Internetové karetní platby
Přestože k  platbám přes internet jsou zatím nejvíce využívány klasické platební kanály, jako platba na dobírku, převod z účtu na účet či platba v hotovosti, najde se stále více těch, kteří k internetovému nákupu využijí svou platební kartu. Tento způsob zatím není příliš využívaný a to především díky zdrženlivým postojem i poplatkovou politikou některých bank, a také díky obavě českého národa o bezpečnost takovýchto transakcí.

Detailnější informace o platbách kartou na internetu a o zabezpečení naleznete v článku Jsou platby kartou na internetu bezpečné?

Přečtěte si další naše finanční tipy, triky, rady a doporučení!

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ