Podzimní nemoci začínají útočit

09.10.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Letošní dlouhé babí léto je, zdá se, definitivně pryč. A s příchodem podzimního počasí, kdy často podceníme venkovní teploty a nedostatečně se oblékáme, se o slovo opět začnou hlásit nemoci.

Téma týdne: Jak vyzrát na podzimní únavu

Nejčastěji na nás na podzim útočí nemoci, jako jsou rýma, kašel, obávané chřipkové epidemie, angína či záněty v oblasti nosu, krku a uší, horních a dolních dýchacích cest. Jaké jsou příznaky těchto onemocnění, jak je možné se jimi nakazit? Pojďme se na jednotlivá onemocnění podívat blíže.

Chřipka
Chřipka je nejčastější lidské infekční virové onemocnění, které každoročně postihne 10% světové populace. Chřipka je vážným infekčním onemocněním dýchacího systému a  způsobuje ji chřipkový vir. Je velmi nakažlivá a obvykle se rozšiřuje v určitých obdobích roku, hlavně od podzimu do začátku jara. Nezřídka bývá zaměňována s jinými virózami, které mají mírnější průběh, například se zánětem horních cest dýchacích. Pravá chřipka začíná náhle z plného zdraví a je provázena vysokou horečkou, bolestmi hlavy, svalů a kloubů, značnou únavou, malátností a nechutenstvím. Akutní fáze zpravidla odezní po 5 - 7 dnech, ale v relativně vysokém procentu (10-20%) na ni však může navázat bakteriální infekce. Ta velmi často vede k zánětu průdušek (bronchitis), zápalu plic (pneumonie), někdy dochází i k zánětu pohrudnice (pleuritis) nebo zánětu srdečního svalu (myokarditis).

Zánět horních cest dýchacích
Pod tímto názvem se rozumí zánět sliznice v nose a nosohltanu. Příčina zánětu je infekční, nejčastěji jde o infekci virovou. Ta způsobuje chorobné příznaky, které trvají 3-7 dní. Potom velmi často přichází druhá fáze, tzv. bakteriální. Výjimečně může být zánět již od počátku bakteriální. Jak jsme již psali výše, bývá často zaměňován s chřipkou. Průběh zánětu horních cest dýchacích je zpravidla krátkodobý, provázený  hojnou vodnatou až hlenovou sekrecí z nosu. Člověk se zánětem horních cest dýchacích většinou trpí pocitem neprůchodnosti nosu, kýchá, má teplotu, bolesti v čele a dráždění ke kašli. Obávanou komplikací tohoto onemocnění je zánět vedlejších nosních dutin. To se projevuje bolestí v čele a okolo očí, jednostranným hnisavým až krvavým výtokem z nosu. Další komplikací může být zánět středního ucha, průdušek nebo plic.

Angína
Angína je označení pro infekční postižení mandlí a hrdla. Co angínu způsobuje? Nejčastějším původcem angíny je bakterie zvaná streptokokus. Streptokokus však může být na krčních mandlích zjištěn i bez toho, aby působil nějaké zdravotní obtíže. Infekce patří k tzv. kapénkovým nákazám takže se šíří vzduchem nejčastěji při kašli. Inkubační doba se pohybuje od 2 do 4 dnů. Po tomto období se začnou objevovat první nepříjemné pocity. Příznaky angíny jsou všeobecně známé. Již samotný název angína (z latinského angere – svírat) upozorňuje na charakter obtíží spojený s tímto onemocněním. Na počátku choroby se objevují nepříjemné pocity v krku – škrábání, řezání. Obtíže se stupňují při polykání. Někdy se objeví zvýšená teplota i horečka, onemocnění může však proběhnout i při normální teplotě. Při pohledu do otevřeného hrdla je patrné zarudnutí měkkého patra a zadní stěny hltanu. Nápadné jsou však především zduřelé a překrvené mandle. Při dalším průběhu nemoci se mohou na mandlích objevit charakteristické hnisavé čepy – drobné bílé flíčky.

Kašel
Kašel je charakteristickým příznakem onemocnění plic a dýchacích cest. Je to vlastně obranný reflex, který slouží k zajištění průchodnosti dýchacích cest jež jsou dočasně uzavřeny hleny. Kašel, a to i krátkodobý, není dobré podceňovat. Pro domácí léčbu jsou vhodné volně prodejné léky na kašel. Nedojde-li v průběhu několika dní ke zlepšení, je nutná návštěva lékaře. Kašel se většinou rozvine náhle a vyvolává podráždění průdušnice, velkých průdušek nebo pohrudnice. Na jeho vzniku se může podílet množství virů nebo bakterií. Následkem je pak hromadění sekretu a hlenů způsobujících kašel, který se může i zhoršovat, pokud jsou hleny infikovány. Při zakašlání dochází k dočasnému zvýšení tlaku v plících a s jeho pomocí dojde k vykašlání hlenu ústy.

Rýma
Jedno z nejčastějších onemocnění. Odborně je definována jako zánět nosní sliznice, který bývá doprovázen snížením nosní průchodnosti, výtokem z nosu, kýcháním a svěděním. Jaká je její příčina? Nejčastější příčinou je infekce, v prvé řadě virová. Jedná se běžné nachlazení, často spojené i s bolestí v krku, případně kašlem, tedy celkovým zánětem sliznic horních cest dýchacích. Známe ale i rýmu bakteriální, plísňovou. Existuje rýma alergická, která velice často doprovází bronchiální astma. Akutní virová rýma je velice běžným onemocněním. Je provázena vodnatým výtokem z nosu. Můžete mít i celkové příznaky jako jsou zvýšená teplota a schvácenost. Většinou trvá průměrně 5 – 7 dní. Její příznaky pak lze tlumit volně prodejnými léky na rýmu. Jiným typem je rýma způsobená bakteriemi. Ta velice často navazuje právě na rýmu virovou. Viry oslabí sliznici v nose a tak pak neodolá nájezdu škodlivých bakterií. Výtok z nosu zhoustne, zežloutne až zezelená. Bakteriální zánět v nose bývá spojen se zánětem vedlejších dutin nosních. Ten se projevuje bolestí čela a tváří nad postiženou dutinou. Rýma může probíhat i dlouhodobě kdy se střídavě lepší a následně zase vrací. V tomto případě mluvíme o chronické rýmě.

Závěr:
Dnes jsme si tedy popsali příznaky a původce jednotlivých nemocí. Nedočetli jste se však, jak tyto nemoci léčit, jak jim předcházet a co z toho vám proplatí pojišťovna. A právě tomu se budou věnovat další fintriky tohoto týdne.

Přečtěte si další naše finanční tipy, triky, rady a doporučení!

Autor článku

Michal Ruml


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky