Účinnou prevencí proti nemocem je očkování

10.10.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Důležitější než samotná léčba je předcházení vzniku onemocnění, tj. prevence. To vám řekne nejeden doktor na otázku, jak se bránit nemocem. Vysoce účinné je v tomto směru očkování, které napomáhá k získání odolnosti.

Téma týdne: Jak vyzrát na podzimní únavu

Konec léta a začátek podzimu s sebou mnohdy přináší řadu změn. Většina lidí schová plavky a sandály a vytáhne z šatníku teplejší oblečení, stromy shazují standardní zelenou a začínají volit pestřejší barvy, letní kina přestávají být aktuálním plánem na sobotní večery a ordinace, resp. čekárny se začínají zaplňovat pokašlávajícími lidmi. Právě v prvním podzimních týdnech se totiž začínají o slovo hlásit nemoci a virózy. Jak jim předcházet? Úspěšnou obranou je bezpochyby prevence. Vysoce účinné je v tomto směru očkování, které představuje mnohdy nejbezpečnější a nejefektivnější cestu k získání odolnosti.

Očkování proti všemu? Něco lze, něco ne
Vakcíny proti angíně se nám sehnat zřejmě nepodaří, je tedy nutné chránit se jinak. Nedostatek odpočinku, celková slabost, nedostatečný příjem tekutin, to vše zvyšuje náchylnost ke vzniku onemocnění. Proto je zejména ve studených podzimních měsících, kdy je výskyt angíny nejčastější, nutné dbát na to, abychom se výše uvedených rizik vyvarovali.

Nemoc, proti které vakcinace ve velké většině případů úspěšně zabírá, je chřipka. Žádné opatření není stoprocentně spolehlivé, avšak očkování přináší výrazné snížení nemocnosti, a to v každém věku. U mladších osob se riziko onemocnění snižuje 5 - 6krát v porovnání s neočkovanou populací, u starších je pak vakcinace proti chřipce velmi účinná v prevenci hospitalizací a úmrtí na chřipku nebo její komplikace. Protilátky mohou v těle vydržet až 3 roky. Pokud by se tedy chřipkový virus neměnil, postačovalo by jedno očkování za tři roky. Ovšem díky částečným změnám a mutacím chřipkového viru je nutná každoroční příprava nové varianty vakcíny.

Plno práce, málo lidí …
Tento virus může v době epidemií přinést nejen plné čekárny u lékaře, ale i nemalé ekonomické ztráty nejedné společnosti. Proto stále více zaměstnavatelů nechává očkovat své zaměstnance, aby tak předešli případným hromadným absencím z důvodu pracovní neschopnosti.

Kdy, kam a za kolik pro vakcínu?
Chcete-li se nechat očkovat proti chřipce, stačí navštívit praktického lékaře nebo některou z hygienických stanic, kde by v průběhu příštího týdne měly dorazit první zásilky očkovací látky. Pokud neseženete vakcínu na uvedených místech, můžete vyhledat některou z lékáren a optat se tam. Ovšem bez lékařského receptu ani ránu, vakcína je vydávaná pouze na lékařský předpis.

„Již v současnosti registrujeme zvýšený zájem o vakcíny proti chřipce ze strany zákazníků“, říká Kateřina Nesejtová magistra brněnské lékárny u Kraba a dodává: „Situace z minulého roku, kdy byl vakcín nedostatek, by se neměla opakovat.“ A za kolik je možné vakcínu pořídit? „ Ceny vakcín se budou pohybovat v rozmezí od 160 do 200 korun, záleží na výrobci a marži jednotlivých lékáren“, vysvětluje Kateřina Nesejtová.

Přečtěte si další naše finanční tipy, triky, rady a doporučení!

Autor článku

Lukáš Buřík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky