Vitamíny, pohyb a dobrá nálada nad všechny doktory

11.10.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Nedostatek odpočinku, celková slabost či nedostatečný příjem tekutin zvyšují rizika onemocnění, zvláště v těchto měsících. Obranou je prevence a s ním i dodržování životosprávy a dostatečný přísun vitamínů.

Téma týdne: Jak vyzrát na podzimní únavu

S přibývajícím podzimem má rtuť teploměru klesající tendenci a každým dnem se s železnou pravidelností přibližuje k nulovým hodnotám. Přestože odpolední sluníčko mnohdy svádí k podcenění venkovních teplot, příznivci krátkého rukávu ve večerních a zejména ranních hodinách vystavují své tělo rizikům nachlazení. Chladné období přináší lepší podmínky pro šíření virů a výskyt virových onemocnění dýchacích cest.

Není nad prevenci
Když už se vám podaří nějakou tu nemoc ulovit, první pomocí je neprodlená návštěva lékaře. Přecházení chřipky či angíny není žádným hrdinstvím. Nejenže ohrožujete své zdraví a zaděláváte si na vážnější komplikace, ale ohrožujete i své nejbližší okolí. Vyčerpání a celková slabost, nedostatek odpočinku, únava. To jsou první příznaky, které naznačují, že obranyschopnost organismu je ohrožena. Ale jak takovýmto situacím předcházet?

Základem úspěchu je prevence. Již včera jste si mohli přečíst o velice účinném a efektivním opatření, kterým je očkování. Ovšem odolnost organismu lze posílit i jiným způsobem. A nemusí to být pouze tím, že každé ráno vypijete lahvičku více či méně propagovaného výrobku.

Móda vs. zdraví – co je přednější?
Základním preventivním opatřením je vyhýbat se místům s vyšší koncentrací a lepšími podmínkami pro šíření virů a virových onemocnění. Zcela vypustit cestování hromadnými prostředky není v některých případech možné, ale v období epidemií je vhodné zamyslet se nad tím, zda návštěva koncertu či kina (přinejmenším toho letního) je nezbytně nutná. A pokud jsme již rozhodnuti na podobnou akci s větším počtem lidí zajít, není na škodu zvolit vhodné, tj. dostatečně teplé, oblečení. Bez ohledu na to, zda vám módní policie dá plný počet hvězdiček nebo ne.

Změna vitamínového jídelníčku
Jestliže chceme posílit svou obranyschopnost a zůstat zdraví, pak bychom měli uvažovat o změně životního stylu. Začněme u jídelníčku. Lehká strava a dostatečný přísun vitamínů, především vitamínu C, vašemu tělu rozhodně prospěje. Na stole by tedy nemělo chybět dostatečné množství ovoce a zeleniny. Bohaté na „céčko“ jsou především citrusové plody. Ani česnek a cibule by neměly být z jídelníčku vyškrtnuty, ba právě naopak. Slouží totiž jako přírodní antibiotika, která zbavují naše tělo škodlivých virů, bakterií či plísní.

Pokud však nejste příznivcem vegetariánů a plody ze zahrádky vám jen těžko prochází žaludkem, dostatečný přísun vitamínů vám zajistí vitaminové preparáty, které jsou k dostání v každé lékárně.

Přelez, přeskoč, ale nerozčiluj se
Zapomínat bychom neměli ani na dostatek aktivního pohybu na čerstvém vzduchu a otužování, které také nemalou měrou přispívají ke zvyšování odolnosti organismu proti nepříznivým vlivům. Svou roli v tomto ohledu hraje i vyrovnaná psychika, jelikož stresové faktory nepůsobí na naše tělo příliš blahodárně.

Přečtěte si další naše finanční tipy, triky, rady a doporučení!

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky