Léčíme své podzimní neduhy

12.10.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Pokud jsme propásli možnost účinnou prevencí se chránit vzniku nemoci, musíme se léčit. Léčba je ale vždy zásahem do organizmu a takříkajíc boj proti přírodě. Připravme se tedy na boj...

Téma týdne: Jak vyzrát na podzimní únavu

Říká se, že zdraví se nedá koupit. Ano, to je pravda. Nicméně každá pravda má své polopravdy. Za více peněz si můžeme koupit více prevence, za více peněz se můžeme nechat účinněji léčit. V žádném případě není pravdou, že zdravotní péče je v plném rozsahu a zdarma dostupná pro každého. Jaké jsou tedy možnosti léčby podzimních zdravotních problémů?

Homeopatika
Homeopatie představuje v současné době ve světě nejrozšířenější obor alternativní léčby. Má dvě stě let starou historii, která začala objevy německého lékaře Samuela Hahnemanna. "Nemoc, ať již se jmenuje jakkoliv a je umístěna kdekoliv v těle nebo v mysli, je způsobena poruchou tohoto vnitřního organizačního principu. Jeho pozitivním ovlivněním je léčen organizmus jako celek," píše se o homeopatii na serveru Homeopatie.cz. Ať jsou názory na tento druh léčby jakékoliv, své nezastupitelné místo v medicíně jistě má. Cestu k homeopatii si pravděpodobně najdou rodiče dětí s nejrůznějšími alergiemi, sennou rýmou, dále jistě těhotné ženy nebo kojící maminky a senioři. Při počínajících bolestech v krku a chřipkových stavech můžete vyzkoušet některý z homeopatických léků jako Gripp-Heel, Angin-Heel,  Oscilococcinum či Parragrippe.

Volně prodejná léčiva
mají nejlepší uplatnění k prevenci onemocnění. Při probíhající léčbě nemoci najdou uplatnění především jako vhodný doplněk k předepsaným lékům. Pro prevenci podzimních onemocnění nebo v průběhu léčení již vypuklé nemoci by chybět neměly přípravky obsahující antioxidační komplex vitamínu a minerálů - A,E,C,selen a zinek. V době onemocnění je téměř nezbytným doplňkem zvýšený přísun vitamínů, především vitamínu C (pozor, vždy konzultujte s lékárníkem, např. při léčbě Biseptolem vitamín C užívat nesmíte). U vitamínu C je důležitou vlastností jeho uvolňování v organizmu. Volit je lépe přípravek s pozvolným uvolňováním během 24 hodin. Cena českého přípravku Celaskon long effekt 500mg  je 80 Kč za třicetitabletové balení.

Onemocnění sliznic a horních cest dýchacích
Problémy nosu (rýma), nosních dutin a hltanu bývají častým podzimním problémem. Ptejte se po přípravcích obsahujících bakteriální lyzát. Přirozeným způsobem stimulují obranné reakce organismu (posilují imunitu) a preventivně působí proti vzniku a rozvoji infekčních chorob.

Bakteriální lyzát je směsí z mikro- organismů Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae a Escherichia coli. Jedná se o usmrcené mikro- organismy, které bývají často původci infekčních chorob. V dutině ústní se účinné látky dostávají do kontaktu s lymfatickými buňkami ve sliznicích, a tím je stimulují.

Tyto moderní přípravky jsou určeny zejména osobám trpícím opakovanými infekcemi dýchacích cest, rýmou, záněty dutin a horních cest dýchacích, záněty průdušek, dále osobám s únavovým syndromem a rekonvalescentům, ve stavech po infekčních mononukleózách, při chronických infekcích středního ucha apod. Typickým představitelem takového přípravku je GS Imunostim jehož cena se v lékárnách pohybuje  kolem 160 Kč za třicet tablet.

Jdeme k lékaři
Návštěva lékaře by měla být naprostou samozřejmostí ve všech případech, kdy se příznaky nemoci projevují jinak, než typickým způsobem. Obvodního doktora, natož specialistu, nebudeme navštěvovat s rýmou. Na druhou stranu pokud je rýma nečekaně doprovázena vysokými horečkami, bolestmi apod. je návštěva u lékaře nezbytná. Připravme se na čekárnu (pokud jsme byli zdraví, tak tam jistě onemocníme), připravme se na ušlou mzdu, připravme se na týden klidu a "kurýrování".

Závěr
Velmi pečlivě a s rozvahou uvažujte o léčbě podzimních neduhů a nepodceňujte tolikrát opakovanou větu, že se máte poradit se svým lékařem nebo lékárníkem. Ostatně také proto si nemocenské pojištění platíme.

Přečtěte si další naše finanční tipy, triky, rady a doporučení!

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky