Ministerstvo informatiky nebude dál dotovat kurzy práce s PC

17.10.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. října (ČTK) - Ministerstvo informatiky už zřejmě nebude příští rok dotovat kurzy základů práce s počítačem ani projekty neziskových organizací zaměřené na informační technologie. Řekl to náměstek ministra informatiky Dalibor Veřmiřovský.

"Nepředpokládáme, že by na příští rok byly přerozdělovány nějaké dotace. Do budoucna bude záležet na tom, jak se k dotacím pro danou oblast postaví vláda v nové informační a komunikační strategii," dodal Veřmiřovský.

Kurzy práce s počítačem od roku 2003 navštívilo téměř 217.000 lidí a ministerstvo program dotovalo zhruba 30 miliony korun ročně. Účastníci se mohli za poplatek 100 korun během dvouhodinového kurzu naučit ovládat počítač, psát e-maily nebo pracovat s internetem. Kurzy navštěvovali zejména lidé nad 40 let, nejvíce absolventů pak bylo mezi 50 a 60 lety.

"Nejčastěji se do našich kurzů hlásí starší ženy, 450 absolventům je mezi 80 a 90 lety. Příznačné rovněž je, že studenty do kurzů často přihlašují jejich zaměstnavatelé," doplnila náměstkyně ministra informatiky Lenka Ptáčková Melicharová s tím, že kurzy měly lidem pomoci překonat případné obavy a pochopit, jakým nenahraditelným zdrojem informací a zábavy počítače jsou.

V rámci dotačních programů pro neziskové organizace ministerstvo letos rozdělilo mezi 19 projektů zhruba 3,6 milionu korun. Dotace mimo jiné směřovaly na podporu práce s počítačem dětí v azylových domech, uprchlíkům či zdravotně postiženým.

Podle dřívějších zpráv vláda v návrhu rozpočtu na příští rok nepočítá ani s 200 miliony korun z prodeje Telecomu, kterými mělo ministerstvo každoročně do roku 2009 dotovat projekty podporující vysokorychlostní připojení k internetu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK