Pojištění pomůže i při problémech se splácením

19.10.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Do problémů s dluhy se může dostat každý. Důvody mohou být různé, mezi nejčastější příčiny patří ztráta zaměstnání a s ním související pokles příjmů. Jak tuto situaci vyřešit? Důležitější než léčba je prevence.

Téma týdne: Řešíme problémy s dluhy

Se zvyšujícím se zadlužením českých domácností se samozřejmě množí i případy, kdy se dlužníci dostanou do finančních problémů a nejsou schopni splácet své úvěry. Na takové situaci není nic neobvyklého. Podle finančních statistik má v současnosti problémy se splácením půjček zhruba každá desátá česká domácnost. Přesto není třeba podléhat panice, míra nesplácení půjček v přepočtu na počet obyvatel je u nás výrazně nižší než ve vyspělých evropských státech.

Nepodléhejte panice, existuje řešení
Zatímco u úvěrů na bydlení je nesplácení spíše výjimkou, sektor spotřebitelských půjček o problematické dlužníky nemá nouzi. Stále více dlužníků se dostávají do úvěrového kolotoče, kdy se snaží vytloukat klín klínem, v tomto případě úvěr jiným úvěrem. Pokud se něco podobného stane i vám, rozhodně nepropadejte panice. Situace nikdy není neřešitelná.

Finanční instituce, alespoň ty seriózní a důvěryhodné, se v drtivé většině případů snaží klientům vyjít maximálně vstříc a vzniklou situaci s nimi k oboustranné spokojenosti řešit. Pokud tedy zjistíte, že jsou splátky úvěru nad vaše síly, neváhejte a obraťte se na příslušnou pobočku instituce, kde jste si úvěr sjednali. Bližší podrobnosti o tom, jak tuto situaci překonat, se dozvíte v našem Rádci s názvem Co dělat, když mám problémy se splácením úvěrů?

I v bankovním sektoru je důležitá prevence
Důvody, které mají za následek problémy se splácením, mohou být různé. Mezi ty nejčastější bezesporu patří pokles příjmů, ať už v důsledku dlouhodobé pracovní neschopnosti nebo ztráty zaměstnání. Právě těmto životním komplikacím, resp. platební insolventnosti lze docela snadno předejít. Nejen v lékařství totiž platí, že účinnější, než-li samotná léčba, je prevence. Účinné preventivní opatření nabízí bankopojištění (jak již název vypovídá, toto opatření se vztahuje na produkty bank nikoliv nebankovních institucí).

Řešením je bankopojištění
Banky totiž zájemcům o úvěr nabízí možnost pojistit proti neschopnosti splácet. Společně s úvěrovou smlouvou je možné uzavřít pojištění pro případ smrti nebo plné invalidity, pojištění pro případ pracovní neschopnosti a u některých bank dokonce i pro případ ztráty zaměstnání.

Každá banka má jiné podmínky, každá smlouva má rozdílné parametry. Obecně však tento produkt funguje tak, že v případě úmrtí nebo plné invalidity je oprávněné osobě vyplacena smluvně stanovená částka, v případě dlouhodobé pracovní neschopnosti začne být úvěr splácen z pojištění. Takto může být uhrazeno několik po sobě jdoucích úvěrových splátek.

Pokud jde o pojištění kryjící rizika neschopnosti splácet při ztrátě zaměstnání, tento produkt nemá ve svém portfoliu každá banka. Najít jej však můžeme například v nabídce spotřebitelských úvěrů ČSOB, kdy při ztrátě zaměstnání má pojištěný nárok na pojistné plnění ve výši až 12 po sobě jdoucích měsíčních úvěrových splátek. Musí však být evidován na úřadu práce nepřetržitě nejméně 40 dnů.

Závěrem
Velice jednoduchá rada, jak se vyhnout problémům s dluhy, je nepůjčovat si. A když už, tak s rozumem.

Přečtěte si další naše finanční tipy, triky, rady a doporučení!

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky