České předsednictví EU se blíží

27.10.2006 | , Finance.cz
EU


Česká republika se ujme předsednictví v Radě Evropské unie v prvním pololetí roku 2009. Podle odborníků zabývajících se evropskou problematikou však není jisté, že se Česko na předsednictví stihne plně připravit.

Předsednictví v Radě Evropské unie vykonává po dobu šesti měsíců (od ledna do června a od července do prosince) každý z členských států EU podle předem stanoveného pořadí. Česká republika bude Radě předsedat v prvním pololetí roku 2009. Prostřednictvím předsednictví má Česko možnost ostatním členským zemím Evropské unie v praxi ukázat svoje přednosti a projevit se jako schopný a důvěryhodný člen Evropské unie. Neméně významnou výhodou pro předsednickou zemi je také možnost v průběhu funkčního období realizovat své národní zájmy.

V rámci příprav na české předsednictví je potřeba stanovit agendu předsednictví a následně přehled jasných a reálných cílů. V současné době má ministr zahraničí za úkol do konce října 2006 předložit vládě návrh vnitrostátního mechanizmu pro přípravu a výkon předsednictví a do konce roku 2006 na základě podkladů od jednotlivých resortů vyhodnotit přípravy státní správy České republiky. Poté ministr financí stanoví návrh rozpočtu na rok 2007, výhled na léta 2008 a 2009 a vytvoří nový ukazatel Výdaje spojené s výkonem předsednictví České republiky v Radě Evropské unie. Podle předběžného rozpočtu, který již připravilo Ministerstvo financí ČR, přijde Českou republiku předsednictví na 3,3 miliardy korun.

Na začátku předsednictví musí členská země Radě Evropské unie a Evropskému parlamentu předložit program hlavních cílů, kterých chce v průběhu svého funkčního období dosáhnout. Povinností předsedající země je vytvořit takové podmínky, aby byla práce Rady EU nejefektivnější a jednání s ostatními členskými státy díky všeobecně přijatelným kompromisním návrhům vždy končila dohodou.

Resortním koordinátorem přípravy předsednictví byla českou vládou v únoru 2006 jmenována ředitelka odboru pro evropské záležitosti a koordinátorem přípravy a výkonu funkce předsednictví České republiky v Radě Evropské unie byla také ustanovena pracovní skupina složená ze zástupců vybraných odborů a institucí (Kancelář Úřadu, personální odbor, administrativní sekce, odbor kompatibility, odbor reformy regulace a ústřední státní správy, Institut státní správy, odbor pro lidská práva, odbor řízení lidských zdrojů ve správních úřadech, odbor pro informování o evropských záležitostech, odbor výzkumu, vývoje a inovací, odbor obrany a bezpečnosti a odbor pro koordinaci protidrogové politiky). 
 

Tabulka: Pořadí předsednictví v Radě Evropské unie

Země Rok Období
Finsko 2006 červenec – prosinec
Německo 2007 leden – červen
Portugalsko 2007 červenec – prosinec
Slovinsko 2008 leden – červen
Francie 2008 červenec – prosinec
Česká republika 2009 leden – červen
Švédsko 2009 červenec – prosinec
Španělsko 2010 leden – červen
Belgie 2010 červenec – prosinec
Maďarsko 2011 leden – červen
Polsko 2011 červenec – prosinec
Dánsko 2012 leden – červen
Kypr 2012 červenec – prosinec
Irsko 2013 leden – červen
Litva 2013 červenec – prosinec
Řecko 2014 leden – červen
Itálie 2014 červenec – prosinec
Lotyšsko 2015 leden – červen
Lucembursko 2015 červenec – prosinec
Nizozemsko 2016 leden – červen
Slovensko 2016 červenec – prosinec
Malta 2017 leden – červen
Spojené království 2017 červenec – prosinec
Estonsko 2018 leden – červen

Zdroj: Rada Evropské unie

 
Mezi hlavní úkoly předsednické země patří především zajištění a řízení všech setkání Rady Evropské unie, přípravných výborů a pracovních skupin, zastupování Rady při jednáních s ostatními institucemi EU (Evropská komise či Evropský parlament) a zastupování Unie v mezinárodních organizacích a při jednáních s nečlenskými zeměmi. Členská země v průběhu svého předsednictví předsedá při všech setkáních vedoucích představitelů vlád jednotlivých států a při jednáních Rady Evropské unie, které se konají v Bruselu či v Lucemburku. Již zavedeným zvykem je neformální setkávání jednotlivých ministrů v předsednické zemi a zaznamenávání termínů konání těchto setkání na internetových stránkách předsednictví.

 

Zdroj: Portál Evropské unie, Stálé zastoupení České republiky při Evropské unii

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát