I hraniční přechody mají otvírací dobu

31.10.2006 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


K překroční státní hranice jsou určeny hraniční přechody. Některé jsou pouze pro pěší, jiné mohou použít též osobní nebo nákladní automobily. Ovšem ne všechny mají otevřeno nonstop v kteroukoliv roční dobu.

Rok je dlouhý a každé roční období láká na výlety a to nejen do přírody. A proč tedy nevyužít možnosti a při svých cestách po naší krásné vlasti občas nenavštívit i okolní státy. Vždyť překročit hranici lze na mnoha místech. I když se to může zdát jen stěží uvěřitelné, Česká republika má se sousedními státy 125 hraničních přechodů, a to ani nemluvíme o místech, která lze využít k přechodu hranic na turistických stezkách.

Ale pozor! Ne každý hraniční přechod lze použít v kteroukoli denní či noční dobu a kdykoli během roku. Také záleží jakým způsobem hodláte hranici překročit zda pěšky, na kole, motocyklem nebo třeba automobilem. Ano, i při přechodu státní hranice je třeba vědět kdy a kde to lze.

Čtyři sousedé, stovky cest
Česká republika má společné hranice se čtyřmi státy. Pokud hodláte vycestovat do některého z okolních států, musíte využít některého z mnoha hraničních přechodů nebo jedno z deseti veřejných mezinárodních letišť. Ovšem k přechodu hranic lze využít i další místa, jedná se především o místa na turistických stezkách.

V následující tabulce jsou uvedeny počty hraničních přechodů a dalších míst, které mohou některé osoby využít k přechodu hranic.

Země Hraniční přechody Turistické stezky Malý pohraniční styk
Polsko 37 50 33
Slovensko 22 - -
Rakousko 20 27 -
Německo 46 85 -

Přejít či nepřejít, toť otázka
Získat potřebné informace bývá někdy složité, ale o hraničních přechodech to naštěstí neplatí. A odkud tedy tyto informace bez větší námahy získat dříve, než se vypravíme na  cestu do zahraničí nebo třeba jen na výlet do některého z okolních států? Vše potřebné naleznete na jednom místě, a to ve Sdělení Ministerstva vnitra o vyhlášení seznamu hraničních přechodů a rozsahu jejich provozu. Toto sdělení se ve Sbírce zákonů ukrývá pod číslem 396/2006 Sb., kompletní Sbírka zákonů i včetně tohoto zákona je k dispozici na stránkách Ministerstva vnitra.

Pěšky nebo za vozem?
A co vlastně můžeme ve sdělení najít? Jsou v něm vyjmenovány všechny hraniční přechody a další místa, kde lze překročit hranice. U každého hraničního přechodu je uveden okruh osob podle státní příslušnosti a okruh osob podle druhu dopravy, které jej mohou použít k přechodu hranice. Když už je řeč o rozlišení osob podle druhu dopravy, sdělení rozlišuje osoby na:

  • pěší
  • uživatele ekologického vozíku pro tělesně postižené osoby
  • cyklistu, příp. cyklistu s kolem vybaveným přídavným elektromotorem do určitého výkonu a rychlosti
  • jedoucí v golfovém vozíku
  • jedoucí na motocyklu, malém motocyklu
  • jedoucí osobním automobilem
  • jedoucí autobusem
  • jedoucí v nákladním vozidle
  • jedoucí ve vlaku osobním / nákladním
  • plující na lodi
  • používající zemědělskou techniku
  • lyžaře
  • jezdce na koni
  • používající koňské spřežení

Jak jsme se již zmínili, hraniční přechody nelze použít dle libosti v kteroukoliv denní či noční hodinu. Ve sdělení je proto uvedena provozní doba hraničních přechodů, u turistických stezek je též stanoveno provozní období, tzn. že přechod hranice nemusí být umožněn celoročně. Provozní doba se tak může lišit v letních a zimních měsících. I když je v seznamu uveden rozsah provozu na jednotlivých hraničních přechodech, nejsou, jak se přímo ve sdělení dočteme, uváděny jeho přechodné změny. To však nebrání zjistit si jaké přechody, a v kterém období lze využít.

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU