Zamezení dvojího zdanění i s Ázerbajdžánem

30.10.2006 | , Finance.cz
DANĚ


Česká republika má uzavřeny smlouvy o vyloučení dvojího zdanění s desítkami států Evropy a světa. Od ledna příštího roku začne platit i smlouva s bývalou sovětskou republikou Ázerbajdžánem.

Máme-li příjmy, které plynou ze zdrojů v zahraničí a též zde podléhají zdanění, bude nás bezpochyby zajímat zda s daným státem má Česká republika uzavřenou smlouvu o zamezení dvojího zdanění. Jak již z názvu vyplývá, tyto smlouvy vylučují duplicitní zdanění příjmů.

Od začátku příštího roku vstoupí v platnost nová smlouva uzavřená mezi Českou republikou a  post-sovětskou republikou – Ázerbajdžánem. „Tato smlouva,“ vysvětluje Michal Sailer, specialista na mezinárodní zdanění ze společnosti Asset Tax: „nově snižuje zdanění transakcí jako je výplata dividend, úroků mezi Českou republikou a Ázerbajdžánem a významně zefektivňuje daňové náklady, související s působením českých investorů v Ázerbajdžánu.“ Ázerbajdžán byl v minulosti místem zájmu kontroverzního podnikatele Viktora Koženého, který se zde hodlal podílet na privatizaci. V současné době se na tamním trhu prosazují čeští investoři především při budování dopravní infrastruktury.

Celé znění smlouvy, včetně úplného seznamu najdete na stránkách České daňové správy. Zajímá-li vás tato problematika blíže, přečtěte si užitečné informace v sekci Příjmy ze zahraničí.

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ