Vyřazením vozidla ušetříte za ručení

03.11.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Máte vozidlo, o kterém víte, že ho delší dobu nebudete používat? Proč tedy platit vysoké pojistné, když ho lze jednoduše dočasně vyřadit z evidence. V dnešním článku se dozvíte, kam by měly vaše kroky směřovat.

Téma týdne: Povinné ručení 2007

Nezřídka se stává, že máme zaplacené povinné ručení za vozidlo, ale nemůžeme s ním jezdit. Typickým příkladem je dlouhodobá oprava vozu. Na druhou stranu existuje spousta řidičů, kteří auta či jiné dopravní prostředky používají pouze sezónně. Ze zákona však vyplývá, že každé registrované vozidlo musí mít sjednané pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Zajímá vás jak postupovat v případě, že si nepřejete platit pojistné? Řešení je jednoduché – stačí požádat o dočasné vyřazení. Pamatujte však, že vozidlo vyřazené z evidence se nesmí pohybovat po veřejných pozemních komunikacích.

O dočasné vyřazení může požádat fyzická nebo právnická osoba zapsaná v registru vozidel jako provozovatel nebo vlastník vozidla. Jednat může i osoba zmocněná písemně provozovatel nebo vlastníkem vozidla.

Se žádostí se vypravte na obecní úřad s rozšířenou působností, městský úřad nebo magistrát města, v jehož územním obvodu máte jako provozovatel silničního motorového vozidla a přípojného vozidla bydliště nebo místo podnikání. V Praze se obraťte na Magistrát hlavního města Prahy.

Formulář si můžete vyzvednout osobně na příslušném úřadě, nebo je v mnoha případech lze stáhnout z internetových stránek.

Při vyřizování žádosti budete dále potřebovat:

  • doklad totožnosti
  • originál nebo ověřenou kopii živnostenského oprávnění nebo výpisu z obchodního rejstříku (u firemních vozidel)
  • technický průkaz vozidla
  • osvědčení o registraci vozidla (zůstává na úřadě)
  • tabulky registrační značky (zůstává na úřadě)

Správní poplatek je daný zákonem a v současné době činí 100 korun. Forma úhrady není pevně stanovená, závisí proto na samotném úřadu.

V režimu dočasného vyřazení lze provádět odhlášení a přihlášení vozidla na jinou osobu. Potřebujete pouze písemné čestné prohlášení, že se odhlašuje vozidlo s identifikátory, které jsou uvedeny v registru vozidel. V tomto režimu je taktéž povolená výměna karosérie a motoru, ale jen za karosérii resp. typ motoru výrobcem nebo akreditovaným dovozcem vozidla prohlášený za záměnný díl.

Při ukončení režimu dočasného vyřazení vozidla a přechodu do stavu provozovaného vozidla je potřebná platná státní technická kontrola a doklad o pojištění vozidla. Od úřadu dostanete zpátky osvědčení o registraci vozidla a registrační značky. Tyto úkony již nejsou zpoplatněny.

Ještě jedna rada na konec. Pokud máte vozidlo dočasně vyřazené, dávejte pozor kde jej odstavujete. Pokud bude umístěné na veřejném prostranství může dojít až k jeho odtažení.

Přečtěte si další naše finanční tipy, triky, rady a doporučení!


Allianz Direct

Online pojištění Allianz Direct

Snadno. Rychle. Online. Allianz Direct - specialista na online pojištění.

Autor článku

Nadja Fehimovič


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky