PayPal konkuruje našim bankám

07.11.2006 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Za zboží nakoupené na internetu lze platit mnoha způsoby. Jedním z nich a stále více oblíbeným je platba prostřednictvím PayPal. Jeho použití je však daleko širší, než jen platba za zboží.

Platebních prostředků, pomocí kterých je možné platit za zboží a služby zakoupené v internetových obchodech či internetových aukčních síních je cela řada. Zatímco v zahraničí je platba kartou, či přes PayPal hojně využívaná, u nás je situace jiná. Nejvíce využívané jsou pomalé a cenově nevýhodné platby na dobírku. S příchodem a rozvojem PayPalu by se situace mohla změnit. Podívejme se tedy na platební systém PayPal blíže.

Platební systém PayPal vznikl v roce 1998 a prosadil se především svou kampaní, kdy každému novému klientovi automaticky připisoval na účet u něj zřízený deset dolarů. Jeho obliba tak velice rychle rostla. V roce 2000 jej koupila největší internetová aukční síň eBay a použila ho jako svůj hlavní platební kanál. Ačkoliv je PayPal nejvyužívanější, existují i jiné konkurenční projekty, ty však ani zdaleka nedosahují jeho popularity. Mezi nejznámější platební systémy patří:

  • PayPal – více než 100 milionů uživatelů, největší platební systém na internetu
  • PayPay – několik milionů uživatelů
  • MoneyBookers – několik milionů uživatelů

Jak založit PayPal účet a jak funguje převod peněz?
Službu PayPal může využít kterýkoliv majitel e-mailové adresy. Postup registrace a založení účtu je jednoduchý. Účet si lze založit na stránkách společnosti PayPal. Zde si nejprve vyberete typ účtu (Personal account, Premier account, Business account) a zemi, kde žijete. Poté vyplníte registrační formulář pro osobní údaje a heslo. Součástí tohoto formuláře je zadání dvou kontrolních otázek včetně odpovědí na ně. Po odeslání registračního formuláře se vám zobrazí formulář pro přidání platební karty k vašemu PayPal účtu. PayPal u nás akceptuje  tyto karty:

  • MasterCard
  • Visa
  • Visa Electron  - pouze ČSOB a Česká spořitelna
  • American Express

Tyto karty musí být embosované (s reliéfním písmem) a musí mít povoleny transakce po internetu. Pro ověření platnosti vaší karty je vám z ní PayPalem ihned stržena částka 1,5 euro, která je připsána na váš nový PayPal účet. Ověření karty dokončíte tak, že ve výpisu, který vám od banky přijde bude u výše zmíněné transakce (převod 1,5 euro) uveden v popisu čtyřmístný kód. Tento kód zadáte po přihlášení na svůj PayPal účet ke své platební kartě. Tímto je aktivace ukončena a můžete svůj PayPal účet používat pro placení na internetu.

Prostřednictvím PayPalu lze platit na kterémkoliv serveru, který ho podporuje. Jak jsme již psali výše nejvíce používaný je pro platby na internetové aukční síni eBay. Na svůj PayPal účet si můžete převést peníze ze svého bankovního účtu, ale lze jím platit i pokud  na něm žádné peníze nemáte. Platba probíhá následovně:

  • Jako způsob platby vyberete PayPal
  • Po odeslání objednávky jste požádání o přihlášení se do PayPal a odsouhlasení příslušné platby
  • Platba je vám stržena z vašeho PayPal účtu
  • Pokud zde není dostatek peněz je provedeno inkaso z platební karty, kterou máte k účtu zaregistrovanou, díky tomu číslo vaší karty vůbec neposkytujete obchodníkovi, jemuž platíte.

Za zřízení ani vedení PayPal účtu se neplatí žádné poplatky. Za platbu jeho prostřednictvím rovněž žádné poplatky neplatíte. Ty jsou totiž strhávány příjemci platby.

Způsoby využití PayPalu
Od června loňského roku byl PayPal přístupný i pro občany ČR, a to v omezené formě - pouze pro posílání peněz a placení kartou. Od letošního září však začal PayPal ve svém platebním systému podporovat i účty v českých korunách a platby prostřednictvím PayPal je možné nejen odesílat, ale i přijímat. Češi mají nově i možnost většího výběru měn, v nichž je jejich PayPal účet veden. Zatímco doposud bylo možno vybírat ze šesti měn, nyní jich mají k dispozici 16, přičemž uživatel může mít otevřeno všech 16 účtů najednou.

Dosud byl tedy u nás PayPal využíván nejvíce jako prostředek pro platby na internetu a pro posílání menších částek do zahraničí.  Nyní však může PayPal využít i ten, na jehož účet prostředky přicházejí. Pro něj už ale PayPal tak výhodný jako pro odesílatele platby být ani zdaleka nemusí, protože jak jsme již zmínili výše, poplatky za platbu nese příjemce platby. Poplatek je ve výši určitého procenta (kolem 3%, podle obratu) z výše přijaté platby plus určitý poplatek (10 Kč) za každou platbu. Takže logicky, čím vyšší platbu posíláte, tím vyšší poplatek zaplatíte. Naopak u drobných plateb je výše poplatku zanedbatelná. Jedná-li se však o převod mezi dvěma účty stejné měny a pokud není realizován prostřednictvím platební karty, je i příjem peněz zdarma. S dalším poplatkem je pak nutno počítat za převod peněz z PayPalu na klasický běžný bankovní účet.

Závěr:
PayPal je díky své poplatkové politice nejvýhodnější pro drobné platby a pro nákupy na internetu. Pro nákupy na internetové aukční síni eBay je naprostou nutností. Jeho největší výhodou je jednoduchost, rychlost a dá se říci, že i bezpečnost.

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ