Investorem se může stát každý

09.11.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Rádi byste se stali investorem, ale nedisponujete velkou částkou peněz a nemáte jakékoliv zkušenosti z oblasti investování? A víte o tom, že v rámci kolektivního investování je možné stát se investorem již při vložení několika stokorun?

Téma týdne: Hledáme nejvýhodnější spoření

Mezi základní předpoklady, které by měl každý investor splňovat, patří především zkušenosti, odvaha a dostatek finančních prostředků. Pokud však nedisponujete velkou částkou peněz nebo nemáte žádné zkušenosti a i přesto chcete investovat, je možné využít kolektivního investování a vložit i pár stokorun do některého z podílových fondů. Tyto fondy, do kterých mohou drobní investoři investovat, jsou na základě investičních cílů, rozložení rizika a časového horizontu rozděleny do kategorií na fondy akciové, dluhopisové (obligační), nemovitostním, smíšené (balancované) či fondy peněžního trhu.

Kolektivním investováním se podle zákona rozumí podnikání, jehož předmětem je shromažďování peněžních prostředků od veřejnosti upisováním akcií investičního fondu nebo podílových listů podílového fondu, investování na principu rozložení rizika a další obhospodařování tohoto majetku. Aby však nedocházelo ke zneužívání často celoživotních úspor drobných investorů, je tato oblast investování  státem regulována a legislativně upravena zákonem o kolektivním investování.

Pokud se tedy rozhodnete spořit prostřednictvím kolektivního investování, prvním krokem je volba vhodného fondu, druhým krokem je uzavření smlouvy o prodeji podílových listů (osobně nebo přes internet) a třetím platba peněžních prostředků zvolenému fondu (v hotovosti či převodem na účet). Ještě před volbou fondu si však musíte ujasnit, jakou investiční strategii sami preferujete. Zda ochrannou, konzervativní, vyváženou, dynamickou či agresivní. Následně při výběru fondu vám doporučujeme zvolit si takový, jehož investiční strategie odpovídá vámi přijatelné míře rizika.
 

Tabulka: Charakteristika otevřených podílových fondů (OPF)

Druh Fond peněžního trhu Fond dluhopisový Fond smíšený Fond akciový
Charakter investice velmi konzervativní konzervativní zlatá střední cesta agresivní
Očekávaný výnos nad úrokovými sazbami bank vyšší než u fondů peněžního trhu (ve střednědobém horizontu) mezi výnosností dluhopisových a akciových fondů vysoce překračující úrokové sazby bank (v dlouhodobém horizontu)
Investiční riziko nejnižší nízké až střední střední vyšší
Investiční horizont krátkodobě
(do 1 roku)
střednědobě
(2 - 4 roky)
dlouhodobě
(min. 3 - 5 let)
dlouhodobě
(min. 5 - 7 let)
Portfolio státní pokladniční poukázky, krátkodobé vysoce kvalitní dluhopisy státní a firemní dluhopisy akcie a dluhopisy akcie obchodované na burzách a ostatních veřejných trzích

Pozn.: Data jsou pouze orientační

 
Mezi hlavní přednosti kolektivního investování patří především diverzifikace vložených finančních prostředků a možnost stát se investorem již při investování pár stokorun a bez jakýchkoliv znalostí z oblasti investování. Bohužel nevýhodou tohoto způsobu je díky malé investici také malý výnos, nemalé poplatky nejen za zprostředkování nákupu či prodeje podílových listů ale i za správu fondu a ztráta investiční volnosti.


Zdroj: Zákon č. 189/2004 Sb. o kolektivním investování

Přečtěte si další naše finanční tipy, triky, rady a doporučení!

Autor článku

Vladimír Šindelka


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2.5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: FinTriky