Na neobsazené místo rady ČTÚ dosadila vláda Štěpánka

09.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. listopadu (ČTK) - Na dosud neobsazené páté místo v radě Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) dosedne bývalý místopředseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Petr Štěpánek. Rozhodla o tom ve středu večer vláda, řekl dnes novinářům ministr vnitra a informatiky Ivan Langer, který nového člena rady navrhl.

Štěpánek má podle Langra praxi v oblasti elektronických komunikací a splňuje požadavky stanovené zákonem. Podle odborníků by mohl radě pomoci zejména při rozhodování o věcech týkajících se přechodu na digitální televizní vysílání.

Z Rady pro rozhlasové a televizní vysílání odvolali Štěpánka spolu s dalšími členy v roce 2003 poslanci v souvislosti s prohranou arbitráží státu se společností CME. Kvůli ní musel stát zaplatit CME 10,7 miliardy korun za zmařenou investici do televize Nova.

V čele rady ČTÚ je od jara bývalý poradce vedení Telecomu Pavel Dvořák, který nahradil dlouholetého předsedu Davida Stádníka. Dalšími členy jsou bývalí náměstci ministerstva dopravy a spojů a informatiky Marcela Gürlichová a Michal Frankl a bývalá náměstkyně ministra spravedlnosti Jana Fürstová.

Rada ČTÚ vznikla na základě nového telekomunikačního zákona jako opravný orgán k rozhodnutím předsedy, rozhoduje o opatřeních obecné povahy, cenách, určuje poskytovatele univerzální služby či určuje podniky s významným postavením na trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK