Opravdu alternativní investice

10.11.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Ve víně je pravda, v diamantech krása. Oba druhy zboží, jedno vytvořeno přírodou bez pomoci člověka a druhé taktéž, se zásahy lidí více patrnými, mohou být výtečnou investiční příležitostí. Ne každý však bude investici do tak specifických komodit obhajovat a už vůbec ne sám investovat...

Téma týdne: Hledáme nejvýhodnější spoření

Dnešním článkem o alternativních investičních možnostech uzavřeme týden plný rad a doporučení, kterak a hlavně kam investovat. Za alternativní investice můžeme považovat všechny, které jsou nějakým způsobem netradiční. O akciích nebo podílových fondech slyšel snad každý. O možnosti investovat s větším či menším rizikem ví také každý. Ne každý potenciální investor se ale dobrovolně pustí do nakupování futures kontraktů, derivátů a nebo certifikátů. O těchto klasických, ne však příliš využívaných a tudíž ne až tak zcela známých finančních nástrojích investorů, se nejvíce dozvíte v naší sekci Kapitálový trh. Zamysleme se dnes krátce nad investiční příležitostí ne až tak běžnou, na druhou stranu ne nemožnou.

Víno a jeho pravda
Tento alkoholický nápoj vznikající za úžasných přírodních podmínek má jednu fantastickou vlastnost. Má svoji hodnotu. Víno je ocenitelné zboží. To se dá samozřejmě říci o jakémkoliv jiném produktu, u vína se ale v čase jeho hodnota mění. Obvykle po určitou dobu roste. Podle některých odborníků se tak víno stává vhodným investičním nástrojem, vhodnou investiční příležitostí.

Můžeme se ale setkat i s názorem, že tomu tak není. Že vína se dělí na dobrá a špatná a že nemá hodnotu finanční, ale jen přeneseně společenskou. Příjemné setkání s přáteli nebo spolupracovníky nad lahvinkou skvělého nápoje a diskuse nejen nad profesními tématy je správnou investicí.

Připusťme, že víno být investicí může. Necháme si poradit od profesionála a nakoupíme spoustu lahví vína jednoho ročníku jednoho výrobce a dokonce jedné šarže s tím, že budeme doufat, že se investice zhodnotí. A vskutku! Ročník bude prohlášen úspěšným, námi nakoupené víno získá několik medailí a ocenění na soutěžích a láhev, kterou jsme kupovali za korun 100 stojí náhle u stejného obchodníka korun 500. Nyní stojíme před otázkou: zhodnotila se nám naše investice? Vydělali jsme na každé láhvi 400 Kč? Nikoliv. Problémem je jeden z prvků trojúhelníku investora (výnos - riziko - likvidita) - likvidita. Problém je totiž v tom, že vůbec nebude snadné najít někoho, kdo od nás víno za 500 koupí.

Berme tedy víno jako investici nikoliv ve smyslu rozšíření vlastního majetku nebo zbohatnutí, ale spíše jako tu nejlepší příležitost, jak uctít prastarý nápoj, poděkovat jeho výrobci a jak se u skvělého vína setkávat s dobrými lidmi.

Všude se lesknout diamanty
Na ještě vzdálenějším konci investorova zorného pole leží diamanty. "Investiční diamanty jsou vhodné pro zámožné lidi, kteří mají velké množství finančních prostředků a mají zajištěny již všechny svoje finanční potřeby. Jsou to totiž „mrtvé peníze“, které nepřinášejí žádný výnos, ale fungují jako pojistná investice pro případ krize. Diamanty jsou konzervativní investice," řekl Tomáš Matějovský, privátní švýcarský bankéř českého původu. Diamanty nejsou pro investora s několika tisícikorunami hledanými po pěti kapsách starého tvídového saka. Je to příležitost pro profesionály. Pro ně to je ale příležitost jedinečné. Nic nedrží tak dobře hodnotu peněz jako právě diamanty.

V posledních letech ceny diamantů rostly o deset procent ročně nicméně do budoucna takto silný růst nelze očekávat. Trh s diamanty je klidný. Werner Hass, viceprezident rakouské burzy s diamanty, v článku vydaném v květnu ve Vídeňském kurýru připomíná, že diamanty nejsou správnou kapitálovou investicí pro ty investory, kteří potřebují vzrušení ze stoupajících a klesajících kurzů. Představují dlouhodobou jistotu pomalu ale neustále stoupajících cen. Hass zájemcům doporučuje investovat do diamantů pět až deset procent svého celkového majetku. Za rozumné považuje vsadit na rozdílnou kvalitu a velikost. I u diamantů, jako u každého správného investičního instrumentu funguje diverzifikace portfolia.

Zde najdete celý článek o diamantech jako investici uveřejněný na našem portálu.

Přečtěte si další naše finanční tipy, triky, rady a doporučení!

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky