Orlickohorská střediska připravila mnoho novinek

13.11.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Letošní zima bude pro fanoušky lyžování v Orlických horách přelomová. Jedno úplně nové středisko v centru města a ve dvou největších nové lanovky, nové a lepší služby.

Téma týdne: Zima 2007: zdražení a nové vleky

České hory a jejich lyžařská střediska by mohl v budoucnu potkat zajímavý problém. Pokud připustíme, že dnešním úzkým místem jsou dlouhé fronty a čekací doby na vlek či lanovku, pak v budoucnu by to mohl být problém velkého množství lidí na svahu. Důvod? Limitujícím faktorem dlouhých front je přepravní kapacita zastaralých přepravních zařízení. Střediska ale techniku modernizují a množství přepravovaných lyžařů se výrazně zvyšuje. Např. v Říčkách v Orlických horách se od letošního roku přepravní kapacita díky moderní sedačkové lanovce zvýší o 30 %. To ale znamená, že v horní části svahu bude v jeden okamžik více lyžařů a tito se budou spouštět společně dolů z kopce. A tak Říčky, ale i Deštné čeká letos zajímavý test. Test propustnosti svahu.

A co nového tedy mají připravena střediska na východě Čech?

Ski centrum Říčky v Orlických horách
se nachází na jihovýchodní straně vrchu Zakletý v nadmořské výšce 740 - 992 metrů nad mořem. Díky své nadmořské výšce, letos zprovozněné moderní lanovce, výhodné orientaci sjezdových tratí, jejich délce a systému technického sněhu se toto středisko řadí mezi špičku v Česku. V letošní sezóně v Říčkách přibude nová čtyřsedačková lanovka s nástupním kobercem, která nahrazuje starou kotvu Transporta. Investice desítek miliónů  korun do nové lanovky se letos výrazně projeví na ceně jízdného. Celodenní jízdenka se vyhoupne na 450 Kč. Příjemné jsou ceny půjčovného. Lyžařský komplet vám v Říčkách půjčí za 300 Kč na den. Počkejme se závěrečnými soudy ohledně poměru cena vs. výkon na první sníh. Už to snad nebude dlouho trvat.

Marta vede
Nebylo by to Deštné, aby si pro letošní sezónu nepřipravilo opět spoustu překvapení. Už loni tamní areál získal od Svazu provozovatelů lanovek čtyři hvězdičky za kvalitu a komplexnost služeb a jako by chtěli dokázat oprávněnost ocenění pokračují v započatém trendu i letos. V nadmořské výšce 910 metrů najdete 11 vleků obsluhujících 10 sjezdovek o celkové délce téměř 6 km. MARTA I pro letošní sezónu dostane dárek: novou sedačkovou lanovku. Změnu doznal také terén sjezdovky. "Během léta byly na nové sjezdovce v areálu Marta I. provedeny dokončovací terénní úpravy, které téměř odstranily její příčný sklon v dolní části," popisuje další novinku server Lyzovani.cz. A cena za celodenní lyžování? Dospělá osoba zaplatí 420 korun. S přihlédnutím k tomu, že parkování je v areálu (na rozdíl od Říček a Čenkovic) zdarma a od auta to k vleku není déle než 100 metrů, můžeme poměr ceny a kvality hodnotit již teď více než příznivě.

Čenkovice stagnují
již několik let. Investice nejsou nijak výrazně vidět (až na umělé zasněžování) a tak majitelé a provozovatelé čenkovických vleků mohou se závistí pokukovat po konkurenci v Říčkách a v Deštném. Přitom délkou, převýšením i sklonem sjezdovek by jim zdejší areál mohl směle konkurovat. Jedinou novinkou pro letošní rok tak bude cena jízdného. Cena se zvyšuje na 370 korun pro dospělého lyžaře a den. A to ještě před tím, než vystoupíte z auta, musíte už platit. Parkování na nehlídaném, pouze placeném, parkovišti stojí 70, resp. 45 Kč za jedno osobní auto na den.

Lyžování ve městě
Husarský kousek se podařil po třech letech od prvního nápadu (předstudie) realizovat v České Třebové. Pro letošní sezónu by měla být připravena městská sjezdovka s velmi dobrými parametry: 860 m délka, 176 metrů převýšení, osvětlení, rolba, umělé zasněžování, parkoviště u vleku, odbavovací systém, dvojkotva - prostě ideální vlek na odpolední a večerní lyžování! Hotovo by mělo být nejpozději  k 30.listopadu. Projekt byl financován částečně z fondů SROP z Evropské unie (21,5 milionu), částečně krajem (4 mil. Kč) a zbytek dodalo město (zdroj informací: http://www.zpravodaj.ceskatrebova.cz/index.html). Poslední dvě neznámé ale zůstávají: cena jízdného a sníh. Cenu jízdného město zatím oficiálně neoznámilo. Sezóna ve Třebové také nebude asi dlouhá a rizikem bude časté střídání studeného počasí a oblev. Areál leží v nadmořské výšce pouhých 370 - 550 m.n.m. Pro město tak bude důležité vydělat si alespoň na provoz.

Přečtěte si další naše finanční tipy, triky, rady a doporučení!

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky