Lyžování na západě Čech bude kvalitnější, ale i dražší

16.11.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Lyžařská střediska na Šumavě i v Krušných horách mají na letošní sezonu připravenu řadu novinek. Lyžaři se zde mohou těšit na nové či zmodernizované vleky a sjezdovky, na druhou stranu ale i více zaplatí.

Téma týdne: Zima 2007: zdražení a nové vleky 

Zima se blíží a řada z nás si tak položí otázku: Kam letos v zimě pojedeme na dovolenou? V posledních letech mířilo stále více Čechů za lyžováním do zahraničí. Důvodem byla především vyšší kvalita tamních sjezdovek, absence jakýchkoliv front či kvalitní vleky. Jedinými negativy takové dovolené je poněkud vyšší cena a horší dopravní dostupnost. Tuzemská střediska si tuto situaci velice dobře uvědomují a připravují pro lyžaře každý rok celou řadu novinek, a to jak co se týče nových sjezdovek, tak i vleků, umělého zasněžování, parkovišť a dalších zajímavých služeb. Takové investice se ovšem musí zaplatit, a tak negativní novinkou je i každoroční zdražování cen skipasů. Přesto jsou však ve srovnání se zahraničím české hory stále levnější a určitě stojí za to strávit zde letošní lyžařskou dovolenou. Podívejme se tedy, co nového pro nás lyžařská střediska na Šumavě a v Krušných horách nachystala.

Šumava letos nezahálela
Patrně nejznámější šumavské lyžařské středisko na Zadově se od letoška může chlubit novou čtyřsedačkovou lanovkou na Kobyle. Stála téměř 50 milionů korun a nahradila téměř 30 let starý vlek. Dráha měří 735 metrů a za hodinu dokáže přepravit až 2000 lidí. Jen pro zajímavost stará lanovka vyvezla za stejnou dobu jen 800 lidí. Díky této vyšší kapacitě by se významným způsobem měly zkrátit čekací doby. Výstavbou této lanovky byla na Zadově zahájena rozsáhlá modernizace areálu, která bude pokračovat i v příštích letech.

Ještě více než na Zadově ovšem utráceli provozovatelé Skiareálu Lipno. Ti před letošní sezonou  investovali necelých 80 milionů korun. Kromě moderního zasněžovacího systému za více než 22,5 milionu korun čeká na milovníky zimních sportů nový způsob odbavování. Klasické lístky nahradí čipové karty, které pustí lyžaře přes turnikety. O téměř tři hektary budou širší i sjezdovky. Nové zasněžování dokáže všechny svahy v areálu pokrýt téměř půl metrem sněhu za 4,5 dne. Pobyt má turistům zpříjemnit i nové sportcentrum. Jeho součástí bude lyžařská škola, půjčovna s 850 páry lyží a 300 snowboardy, lyžařský obchod a restaurace. Lepší podmínky čekají na Lipně i běžkaře, kteří budou mít nad Lipnem nad Vltavou vlastní parkoviště s přímým nástupem do stop. Celodenní skipas pro dospělého zde ovšem oproti minulé sezoně o 20 korun podraží na 450 korun. Stejně zaplatí za denní permanentku také lyžaři na Zadově.

V Kašperských Horách je letos hlavní novinkou nový tříkilometrový okruh pro běžkaře v okolí skiareálu. Okruh navazuje na další běžecké stopy. Jízdné se zde letos asi zdražovat nebude, celodenní zůstane na 290 korunách.

V největším sjezdařském areálu na české straně Šumavy - Na Špičáku letos jízdné lehce podraží. Za celodenní jízdenku zaplatí dospělí 470 korun, tedy o 20 korun více než loni. Za sedmidenní jízdenku ale letos dospělý zaplatí 2.470 Kč, což je o 30 korun méně než loni. Společnost Sport Service, které areál patří, letos investovala do úprav 15 milionů korun. Loni tam postavila novou čtyřsedačkovou lanovku podobnou té na Zadově za více než 70 milionů korun. Letošní investice šly zejména do umělého zasněžování. Od letoška jsou na Špičáku schopni pokrýt technickým sněhem až 80 % areálu v celkové délce 7,2 kilometru. Společnost rovněž pořídila novu trafostanici, takže bude možné vyrábět umělý sníh současně s provozem vleků a lanovky. Novinou je rovněž nový vlek na louce pod hotelem Sirotek a koutek pro nejmenší lyžaře. V bezpečně vymezeném prostoru tam budou mít lyžařské hřiště se sněhovými vlnami a maličkým vlekem.

Řadu novinek přichystaly i Krušné hory
Provozovatelé krušnohorských ski areálů investovali sice méně než v minulých letech, kdy prováděli zásadnější úpravy a vylepšení. Přesto se však i zde mohou lyžaři těšit na celou řadu novinek. Ski areál Klínovec dokončil už loni novou sedačkovou lanovku. Nové je však od letoška ozvučení areálu a další zásadní novinkou bude zavedení bodového systému. Pokud si lyžař koupí denní permanentku s body, nemusí ji hned projezdit. Když se rozhodne během dne odjet, může na ni jezdit a body čerpat kdykoliv do konce sezony. Klínovec připravoval propojení a používání jednotného odbavovacího systému se sedačkovou lanovkou z Jáchymova. Projekt se ovšem nepodařilo dotáhnout, protože jáchymovská radnice vede s provozovatelem lanovky spor o nájemní smlouvu. Propojení je tak zatím odloženo.Mezi další novinky patří nové infocentrum a nová rolba. Ceny vleků zůstávají stejné jako loni.

Na Neklidu se lyžaři mohou těšit na rychlejší jízdu na dvou vlecích, které prošly modernizací a dostaly zcela nové pohonné jednotky. Nové bude rovněž sociální zázemí s toaletami v areálu. Ceny by měly zůstat stejné, možná jen o něco málo vyšší než loni.

Božím Dar žádné zásadní novinky na letošní sezonu nenachystal. Obec investovala před loňskou kolem deseti milionů korun a letos tak byla ve výdajích skromnější. Nové jsou tak jen podjezdy pro lyžaře pod novým silničním obchvatem Božího Daru. Umožní lyžařům bezpečné překonání frekventované komunikace. Navíc se po otevření obchvatu, po němž jezdí už měsíc auta, výrazně zklidní centrum obce.

Na Bouřňáku mají další osvětlenou sjezdovka - Hrobskou. Lyžaři tak budou mít kromě Slalomového svahu k dispozici další trať pro noční lyžování. Kromě zde mají nový dětský vlek v Údolíčku a novou, výkonnější rolbu na běžecké tratě. Celodenní permanentka tu bude stát 350 korun, tedy stejně jako loni.

Celodenní permanentka ovšem zdraží v krušnohorských Klínech, o to deset korun na 260 Kč. Nově se zde lyžaři svezou na uměle zasněžovaných sjezdovkách, čeká je tam nový hotel a obnovená restaurace. Majitelé areálu investovali loni a letos do modernizace sjezdovek a zázemí pro turisty bezmála 37 milionů korun.

Zdroj: ČTK

Přečtěte si další naše finanční tipy, triky, rady a doporučení!

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky