Účet za telefon sníží alternativní operátoři

21.11.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Patříte k těm, kteří při pohledu na účet za pevnou linku prohodí pár neslušných slov? Zdá se vám provolaná částka nehorázně vysoká? Pak by možná stálo zato, poohlédnout se po některém z alternativních operátorů.

Téma týdne: Jak ušetřit za telefon

Přestože pevnou linku pomalu vytlačují mobilní telefony, stále se najde řada těch, kteří na ni nedají dopustit. Hlavně starší lidé si nechtějí zvykat na nové vymoženosti a tak sofistikovaná věcička jako mobil jí přijde jako nepřekonatelný technický zázrak. Navíc číslice a písmenka na mobilním displeji bývají pro starší generaci, a nejen pro ni, jen stěží čitelná. To jsou jen některé z důvodů, proč pevná linka má své místo v nejedné domácnosti. A to nemluvě o připojení k internetu prostřednictvím modemu.

Linkové alternativy
Na poli pevných linek se v posledních letech staly dosti významné změny. Doby monopolu jsou již minulostí, při zmínce pevná linka by se nám již neměl vybavit Český Telecom, ale poněkud delší Telefónica O2 Czech Republic. Tato společnost po změně značky přišla s novou strategií, kvalitou a cenami. Více si o tomto bezkonkurenčně největším poskytovateli pevného připojení jste si mohli přečíst ve včerejším článku s názvem Neplaťte za pevnou více než musíte.

Ovšem nejen Telefónicou je tuzemský trh pevných linek živ. Na tomto trhu působí několik alternativních operátorů, kteří mají oprávnění na základě licence udělené Českým telekomunikačním úřadem poskytovat hlasové služby. Většina z nich se však zaměřuje pouze na firmy. Důvodem jsou velké počty provolaných minut. Domácnosti si ale také přijdou na své. Podívejme se blíže na služby dvou společností, které už delší dobu působí na českém telekomunikačním trhu. Nechceme vás zatěžovat technickými parametry v podobě rychlosti připojení či agregace, zaměříme se spíše na jejich služby.

ČESKÉ RADIOKOMUNIKACE
Největším konkurentem Telefónice a druhým největším operátorem pevných linek je, co do počtu zákazníků, společnost České radiokomunikace. Nemalý díl zásluhy na tom má letošní květnové převzetí společnosti Tele2. Ve své nabídce má pro domácnosti několik produktů, a to konkrétně:

  • Premium Telefon
    Pevná linka s internetem zdarma a neomezeným voláním do pevných sítí v ČR ve špičce i mimo špičku pro domácnosti. Jedná se o paušální službu za
  • Voice 1044
    Telefonní služba, která umožňuje na stávající lince využít pro odchozí hovory výhodnější ceny volání v síti Radiokomunikací prostřednictvím volby operátora kódem 1044. Tato služba je určena především pro domácnosti s relativně nízkým telefonním provozem.
  • Voice Economy
    Služba, která umožňuje na stávající lince využít pro odchozí hovory výhodnější tarif Radiokomunikací prostřednictvím pevné předvolby operátora.
  • Voice e-Call
    Umožňuje telefonní volání do národních i mezinárodních, pevných i mobilních sítí za výhodné ceny. Můžete získat i další telefonní čísla pro členy vaší domácnosti.

Tabulka: Cena hovorů jednotlivých služeb (v Kč vč. DPH za minutu)

Typ volání Ceny hovoru ve špičce / mimo špičku
Voice 1044 Voice Economy Voice e-Call
Do sítě Radiokomunikací 1,55 / 0,73 1,25 / 0,62 0,00
Do pevných sítí ČR 1,55 / 0,61 1,25 / 0,62 0,89
Do mobilních sítí 5,35 / 4,62 5,12 / 4,59 4,75

Zdroj: www.radiokomunikace.cz

TISCALI
Dalším alternativou pevného hovoru je využít služeb společnosti Tiscali nabízející domácnostem službu Tiscali Call a Tiscalli Call Nonstop. Pokud se rozhodnete objednat si Tiscali službu, připravte si 297,50 Kč (cena včetně DPH) na aktivační poplatek za každé účastnické číslo.

  • Tiscali Call Nonstop
    Za měsíční poplatek  250 Kč (297,50 vč. DPH) můžete volat do pevných sítí v ČR zdarma. Ale pozor, pouze po dobu prvních 30 minut za každý hovor.

Tabulka: Cena služby Tiscali Call (v Kč vč. DPH za minutu)

Typ volání Ceny hovoru ve špičce / mimo špičku
Místní 1,19 / 0,60
Dálková 1,19 / 0,60
Do mobilních sítí 4,52

Zdroj: www.tiscali.cz

Na své si přijde i Telefónica
Ať už zvolíte jakéhokoliv alternativního operátora, na způsobu vašeho volání se nic nezmění. Vaše stávající telefonní číslo zůstane zachováno, stejně jako připojení ke stávajícímu operátorovi (Telefónica 02). Proto je třeba počítat, že u nabízených služeb zpravidla zaplatíte nejen za provolané minuty, ale další poplatky je třeba zaplatit Telefónice za používání telefonní linky.

Přečtěte si další naše finanční tipy, triky, rady a doporučení! 

Autor článku

Lukáš Buřík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky