Cena dálniční známky stejná, zdražovat se ale bude

29.11.2006 | , Finance.cz
Auto 2006


Prodej ročních dálničních kupónů na rok 2007 byl zahájen koncem minulého týdne, prodej časových kupónů bude zahájen až koncem roku. Ročních i časových kupónů bude na prodejních místech dostatečné množství, slibuje ministerstvo.

Na území České republiky je již od roku 1995 užívání dálnic a rychlostních silnic zpoplatněno pro motorová vozidla nejméně se čtyřmi koly nebo jízdní soupravu. Podle právní úpravy obsažené v zákoně č. 13/1997 Sb. se zpoplatnění stanoví podle typu vozidla a ujeté vzdálenosti po zpoplatněné pozemní komunikaci (mýtné) nebo podle časového období užívání zpoplatněné pozemní komunikace (časový poplatek). Zaplacení časového poplatku se prokazuje platným dvoudílným kupónem.

Co se ale v žádném případě nemůže motoristům líbit, je předčasné ukončení platnosti kupónů platných pro rok 2006 a to zákonem č. 80/2006 Sb., kterým se mění shora uvedený zákon o pozemních komunikacích č. 13/1997 Sb. Touto novelou dochází ke změně platnosti ročních kupónů prokazujících úhradu časového poplatku za rok 2006. Platnost těchto kupónů bude ukončena 31.12.2006, nikoliv jak byl spotřebitel zvyklý a jak byl seznámen při koupi kupónu až s koncem ledna příštího roku. To může nepochybně způsobit motoristům značné komplikace.

Toto potvrdili i čtenáři našeho portálu v anketě, kde jsme se ptali, zda souhlasí s názorem ministerstva dopravy, že zkrácení platnosti ročních kupónů nezpůsobí řidičům žádné komplikace. Více než 79 % čtenářů s tímto nesouhlasí, pouhých 13 % se domnívá, že na koupi známky bude času dost a překvapivě 17 % čtenářů si známku na domácí dálnice nekupuje, takže jim je to fuk.

Zkrácení platnosti dálničních známek se nelíbí Sdružení obrany spotřebitelů (SOS). "Nepovažujeme to za nejšťastnější řešení. Uvítali bychom proto nějaké prohlášení policie v tom smyslu, že bude v lednu k řidičům v tomto směru benevolentní," řekla ČTK mluvčí SOS Ivana Picková.

Vzhledem k tomu, že v průběhu prodeje dálničních kupónů roku 2006 bylo zjištěno velké množství padělků, přistoupilo u dálničních kupónů roku 2007 Ministerstvo financí ve spolupráci se Státní tiskárnou cenin a orgány Policie ČR a Celní správy k jejich většímu zabezpečení novými ochrannými prvky. "Ten nejdůležitější, který při koupi umožní kupujícímu rozpoznat pravost kupónu, je znázorněn na zadní straně druhého dílu kupónu," píše se ve zprávě Státního fondu dopravní infrastruktury. Jedná se o opticky variabilní barvou vyznačený prvek, který se změnou dopadajícího světla mění svoji barevnost. Tento ochranný prvek je používán i na některých bankovkách.

Ceny a platnost
Cena není na kupónu vyznačena, kupující má možnost si ji ověřit na prodejním místě z ceníku, který musí mít prodejce vystaven na viditelném místě. Současně SFDI upozorňuje, že prodejce smí kupóny prodávat pouze za nominální hodnotu odpovídající výši poplatku za užívání dálnice a rychlostní silnice. Prodejce tak nesmí roční kupón na osobní auto do 3,5 tuny prodat ani o haléř více než 900 Kč.

 

Dálniční známka - vzor
Vzor dálničního kupónu na vozidla do 3,5 tuny s roční platností

 

Od ledna 2007 zůstávají zpoplatněny pomocí známek dvě kategorie vozidel. Do 3,5 tuny (roční 900, měsíční 300 a sedmidenní 200 korun) a od 3,5 tuny do 12 tun (7000, 1750 650 korun). Vozidla nad 12 tun přechází do režimu mýtného.

Přesto, že se nominální cena kupónů nezvyšuje, ke zdražení přesto dochází. Příčinou je zkrácení doby platnosti kuponů. Zatímco letos jste mohli koupit kupón za 300 Kč na dva měsíce, od ledna vám ten samý platí jen měsíc jeden. Obdobné je to u kupónu s patnáctidenní životností. Ten dnes stojí 200 Kč, platnost je kratší - 7 dní). Důvodem je prý Evropská unie a její doporučení sjednotit doby platnosti časových známek. Proč se tak děje, to už asi nikdo vysvětlit nedokáže.

Stovky placených kilometrů
V České republice je zpoplatněno celkem 18 úseků rychlostních silnic s celkovou dálkou 737,7 km. Na stránce SFDI najdete i mapu zpoplatněných úseků. Nejdelším zpoplatněným úsekem je dálnice D1 od Prahy Chodova k Brnu na Kývalku (celkem 181 km) a naopak nejkratším zpoplatněným úsekem je R35 od Rádelského Mlýna k Ohraznicím.

Platit za použití dálnic a rychlostních silnic nemusí samozřejmě hasiči, zdravotníci, policie, celní správa, správce zpoplatněné komunikace a další orgány státní správy, ale také vůz přepravující těžce zdravotně postižené občany (podle zvláštního zákona) a vozidla přepravující nezaopatřené děti, které jsou léčeny pro onemocnění zhoubným nádorem nebo hemoblastosou, pokud rodiče pobírají příspěvek na provoz silničního motorového vozidla. Některé výjimky v zákonech jsou skutečně nesystémové.

Platí se předem
Poplatek se platí před užitím dálnice nebo rychlostní silnice. Jízda po zpoplatněném úseku se rozhodně nevyplácí. Použití zpoplatněné komunikace bez platného kupónu může být v blokovém řízení pokutováno do výše 5 000 Kč a ve správním řízení až do výše 500 000 Kč.


Allianz Direct

Online pojištění Allianz Direct

Snadno. Rychle. Online. Allianz Direct - specialista na online pojištění.

Autor článku

Pavel Nesejt


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Auto 2006