Vánoční on-line horečka začíná

05.12.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Blížící se Vánoce sebou každoročně přináší davy lidí a nekončící fronty u pokladen. Ne každý má čas a nervy na běhání po obchodech. Jak přežít vánoční nákupy zcela bez újmy? Jednu z možností je internet …

Téma týdne: Nakupujeme vánoční dárky

Plná parkoviště, davy lidí, fronty u pokladen. Tento obrázek můžeme vidět u nejednoho nákupního centra, v nejednom obchodě. Pokud nejste milovníky tlačenic, můžete se jim elegantně vyhnout a nakoupit dárky pro své blízké z pohodlí svého domova. I v tomto případě lze využít nejširší pavučinu světa zvanou internet.

Na poslední měsíc v roce a vánoční svátky se těší nejen děti, ale i obchodníci. Právě v prosinci totiž zažívají žně a jejich tržby několikanásobně vzrostou. A to nejen u kamenných obchodů, ale i těch internetových. Tento způsob nakupování využívá stále více lidí. Důvod? Nákupy prostřednictvím internetových obchodů jsou jednoduché, rychlé a hlavně levnější.

Co všechno lze koupit on-line?
Nákupy na internetu zaznamenaly v posledních letech velký boom. Už dávno to není jen spotřební zboží či elektronika. Oblečení, obuv, sportovní vybavení, knihy, hudební CD či filmová DVD nebo jiné dárkové předměty. To je jen zlomek věcí, které lze nakoupit on-line díky internetu. Vyjmenovat kompletní internetovou nabídku je nemožné. V kamenném obchodě jen stěží najdete věc, která by nebyla k dostání i na internetu.

Internet boduje
O rostoucí popularitě internetových nákupů svědčí i výsledky tuzemského obchodníka Internet Mall, který se v žebříčku 500 nejrychleji rostoucích hi-tech firem v Evropě, Africe a na Středním Východě umístil na 30. příčce. Za posledních pět let vzrostly tržby tohoto internetového obchodníka o neuvěřitelných 3945 procent. Jen za loňský rok nakoupilo ve specializovaných obchodech společnosti 142.288 zákazníků zboží za více než 1 bilion korun.

Internetové výhody a úskalí
Výhodou tohoto způsobu nakupování je již zmíněný rychlý a snadný výběr kupované věci, nižší cena a možnost jednoduchého srovnání ceny daného výrobku mezi jednotlivými internetovými obchody. Pak už stačí vybrat ten nejlevnější a několika kliky jej přidat do on-line košíku. Navíc webová síť nezná hranic, takže se nemusíte spokojit pouze s tuzemskou nabídkou, ale snadno se dostanete i na zahraniční portály, čímž se sortiment značně rozšiřuje.

I tento způsob pořizování dárků má své nevýhody. Tou největší je bezpochyby nemožnost osahání a bezprostředního vyzkoušení kupované věci. Navíc mezi českou populací stále vládne určitá nedůvěra a obavy z ohrožení bezpečnosti při placení. Pokud se tedy rozhodnete si některý výrobek pořídit prostřednictvím internetu, rozhodně vám doporučujeme nepodcenit výběr obchodníka. Určitou známkou serióznosti je logo SAOP, které uděluje Sdružení obrany spotřebitelů. Tato značka potvrzuje, že obchodní podmínky prodejce jsou v souladu s příslušnými právními předpisy a normami.

Reklamace on-line
Nebudete-li z jakéhokoliv důvodu s koupenou věcí spokojeni, můžete podle Občanského zákoníku odstoupit od smlouvy. Pokud totiž při uzavření smlouvy použijete prostředky komunikace na dálku, kam internet podle tuzemské legislativy patří, máte jako zákazník právo do 14 dnů od převzetí plnění odstoupit od smlouvy a požadovat vrácení peněz. A to bez udání důvodu, tedy i v případě, že je zboží bezvadné. Přestože je zákonné právo odstoupení od smlouvy bezpodmínečné, je vhodné se předem o podmínkách příslušného obchodu informovat a zvolit takový, který skutečně právo odstoupit od smlouvy deklaruje ve svých podmínkách - jinak se budete muset svého práva domáhat soudně.

Pár rad na závěr
Ani v případě internetového nákupu nenechávejte vše na poslední chvíli. Několikadenní dodací lhůty mohou z vánočního dárku učinit novoroční překvapení. Při nákupu na síti je třeba počítat s poplatky (balné, poštovné, dopravné). Ovšem při dostatečně velké objednávce některé obchody tyto poplatky neúčtují.


Přečtěte si další naše
finanční tipy, triky, rady a doporučení!

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky