Vánoční dárky plné úžasných zážitků

08.12.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Trávíte čas popocházením mezi regály aniž byste si vybrali dárky pro vaše nejbližší? Připadnou vám běžné dárky nudné a bez nápadu? Obdaruje své blízké netradičními zážitky, které si budou dlouho pamatovat.

Téma týdne: Nakupujeme vánoční dárky

Prosinec je dobou, kdy většina lidí začíná shánět vánoční dárky. I přes velkou nabídku, kterou se pyšní různé hypermarkety, obchodní domy či internetové obchody, se stává, že nemůžeme vybrat ten správný dárek pro naše nejbližší. Obligátní ponožky či jiné praktické dárky nepatří mezi oblíbené balíčky pod stromkem. Pokud zvolíme dárek méně praktický, vystavujeme se nebezpečí, že se z něho stane „lapač prachu“. Proto také mnozí dávají přednost obálce s nějakou tou korunou. Hotovost je sice nejednou lepší řešení, ale Vánoce tím mnohdy ztrácejí své kouzlo. Žádný moment překvapení, žádný náznak, že jsme se snažili, co nejvíce potěšit člena rodiny.

Pokud jste z předešlého textu měli pocit, že vám mluvím z duše, možná bude načase zvolit nějaký méně obvyklý dárek. Vždyť hodnota dárku není podmíněna velikostí či dobou spotřeby. A přitom je výběr přímo obrovský. Vyberte si například rodinnou dovolenou, permanentku do sportovního střediska, kurz či předplatné časopisů. Dokonce je možné darovat i poukázku na opravdový zážitek. Představte si reakci vašich rodinných příslušníků na dárek v podobě letu vrtulníkem nebo balonem, skoku s padákem či „pouze“ bungee jumpingu. Kdo by neměl radost z víkendu v lázních či pár lekcí golfu? I takové netradiční dárky nejsou pro peněženky nepředstavitelným soustem.

Z uplynulých let je patrné, že tento způsob spotřebitelského chování nabývá na intenzitě. Existují dokonce i společnosti, které se soustřeďují na tento neobvyklý sortiment. “Lidé si zážitky dávají celý rok, protože jsou zajímavým dárkem. Konec roku je však naše hlavní sezóna, ve které pozorujeme minimálně o 100% vyšší prodeje,“ potvrzuje Linda Vavříková, majitelka firmy Allegria a držitelka ocenění Živnostník roku 2006.

Velká variabilita služeb umožňuje ušít dárek na míru. Jednorázová návštěva salonu krásy nepředstavuje příliš vysoký zásah do peněženky, roční předplatné je již hodnotnějším dárkem.

Dle Lindy Vavříkové dochází i v tomto oboru ke změnám v preferencích. Zatímco dříve lidé spíše poptávali adrenalinové zážitky, v dnešní době jsou nejvíce žádané relaxační zážitky. Dodává také, že darovaný zážitek je dárkem na celý život.

Kromě zážitků můžete rodinným příslušníkům darovat i finanční produkt. V tomto případě je ale na místě opatrnost. Zatímco darovaný podílový list může mladého investora velice potěšit, jsou lidé, kteří to budou brát jako nevhodný dárek. Proto je zapotřebí dbát o dostatečnou likviditu.

I v jiných případech se nám může stát, že koupíme dárek, který se nakonec ukáže jako nevyhovující. Proto je dobré už při nákupu se informovat, zda nákup půjde dodatečně vyměnit za jiný. Ušetříte si tím spoustu starostí, které vám mohou zbytečně zkazit svátky.

Přečtěte si další naše finanční tipy, triky, rady a doporučení!

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky