MPSV: Nová minima, příspěvky i mzda

12.12.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Od nového roku pro nás vláda nachystala nejedno překvapení. Snížila hranici životního minima, naopak zvýšila rodičovský příspěvek, minimální mzdu a spotřební daň. Ale o tom už více v dnešním fintriku …

Téma týdne: Rok 2007 plný změn

Stejně jako každý rok, i ten příští pro nás vláda nachystala několik novinek a změn. Jednou z největších je kompletní přestavba systému sociálních dávek,o které jste si mohli přečíst ve včerejším článku s názvem Nový systém i výše dávek sociální péče. To však není jediná změna.

Nové minimum pro život a existenci
Poslanecká sněmovna schválila návrhy zákona o životním a existenčním minimu, které od prvního ledna přinesou dosti razantní změny. Cílem nových právních úprav je především motivovat lidi k aktivnímu hledání zaměstnání a přijetí i méně placené práce. Ti, kteří prokážou snahu zvýšit si příjem vlastní prací, by měli být při čerpání sociálních dávek zvýhodněni.

Náklady na bydlení zrušeny
Zákon o životním a existenčním minimu podstatně mění podobu současného životního minima. Životní minimum = minimální společensky uznaná hranice peněžních příjmů k zajištění výživy a ostatních základních osobních potřeb.

Existenční minimum = minimální hranice peněžních příjmů, která se považuje za nezbytnou k zajištění výživy a ostatních základních osobních potřeb na úrovni umožňující přežití.
Dosud je životní minimum dvousložkové a zahrnuje v sobě náklady na výživu a ostatní základní osobní potřeby a nezbytné náklady na společné potřeby domácnosti (především na bydlení). Od prvního ledna bude mít životní minimum pouze jednu složku, náklady spojené s bydlením již nebudou zahrnuty. Částky životního minima potřebné k zajištění výživy a ostatních základních osobních potřeb budou nově odstupňovány podle pořadí osob v domácnosti a u nezaopatřených dětí ještě i podle věku. Současně se zavádí nová dolní hranice příjmů, tzv. existenční minimum, která vyjadřuje náklady minimálního životního standardu umožňujícího přežití.

Částka životního minima pro jednotlivce bude činit 3126 Kč, existenční minimum je stanoveno na 2020 Kč.

Tabulka: Výše životního minima v Kč za měsíc

pro jednotlivce 3126 Kč
pro první dospělou osobu v domácnosti 2880 Kč
pro druhou a další dospělou osobu v domácnosti 2600 Kč
pro nezaopatřené dítě do 6 let 1600 Kč
pro nezaopatřené dítě 6 až 15 let 1960 Kč
pro nezaopatřené dítě 15 až 26 let 2250 Kč

Zdroj: www.mpsv.cz

Dobrá zpráva pro rodiče, špatná pro kuřáky
V rámci souvisejících úprav dalších zákonů dochází také ke zvýšení rodičovského příspěvku. Od ledna 2007 budou rodiče pobírat místo současných 3696 Kč zhruba 7600 Kč měsíčně, tedy částku odpovídající 40 % průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře.

Zákonodárci se dále rozhodli pro úpravu nejnižšího příjmu, ovšem v tomto případě jde o změnu pouze kosmetickou. Lidé pobírající minimální mzdu budou od příštího roku dostávat o 45 korun měsíčně více než doposud, když hranice minimální mzdy byla zaokrouhlena na rovných 8000 korun.

Naopak razantní změny pocítí kuřáci, když poslanci a následně i senátoři odhlasovali zvýšení spotřební daně u tabákových výrobků, ke kterému jsme se zavázali při vstupu do Evropské unie. Cigarety tak v příštím roce podraží o osm až deset korun na běžnou krabičku.

Přečtěte si další naše finanční tipy, triky, rady a doporučení!

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky