Od ledna o 23 finančních úřadů méně

14.12.2006 | , Finance.cz
DANĚ


Od nového roku dojde k transformaci více než dvaceti finančních úřadů. Nezaniknou však úplně, ale přemění se na tzv. pracoviště finančních úřadů. Přinášíme vám seznam všech předmětných institucí.

Každý občan má čas od času nutnost zajít na finanční úřad. Ať už musíte podat daňové přiznání či se pouze zaregistrovat, nezbývá vám nic jiného než zjistit svůj místně příslušný „finančák“.

Finanční úřady jsou v daňové správě územně organizační jednotky prvního stupně. Jsou řízeny příslušnými finančními ředitelstvími. Dohromady tvoří soustavu územních finančních orgánů. Seznam finančních ředitelství či finančních úřadů najdete i na našich stránkách.

Finanční úřady především vykonávají správu daní, odvodů a dotací, provádějí řízení o přestupcích a ukládají pokuty. Ministerstvo může též zřídit pracoviště finančních úřadů, která jsou jejich vnitřními organizačními jednotkami. Pracoviště finančních úřadů se zřizují a ruší vyhláškou ministerstva, kterou se stanoví název, sídlo a rozsah činností, které každé z pracovišť finančních úřadů musí zabezpečovat.

A právě s účinností od nového roku dojde ke zrušení 23 finančních úřadů se sídlem v obci s pověřeným obecným úřadem. Tyto finanční úřady však nebudou zrušeny bez náhrady. Budou transformovány na již uvedená pracoviště finančních úřadů se sídly v příslušných obcích s rozšířenou působností. Zrušení finančních úřadů je součástí snahy o sladění územní působnosti finančních orgánů se správními obvody obcí s rozšířenou působností.

Pro daňové poplatky, kteří jsou místně příslušní k rušeným finančním úřadům to znamená, že od 1. ledna 2007 budou místně příslušní k finančním úřadům, kteří jsou uvedeny v tabulce pod textem.

Pro vysvětlení pouze dodáme, že se místní příslušnost správce daně u daní příjmových řídí místem sídla v České republice (právnické osoby) a bydlištěm v České republice (fyzické osoby), jinak místem, kde se převážně zdržuje, tj. v němž pobývá nejvíce dnů v roce. Bydlištěm fyzické osoby se rozumí místo jejího trvalého pobytu.

Nová pracoviště (zrušené FÚ) Místně příslušná k
pracoviště Pecky FÚ v Kolíně
pracoviště Uhlířské Janovice FÚ v Kutné Hoře
pracoviště Benátky nad Jízerou FÚ v Mladé Boleslavi
pracoviště Březnice FÚ v Příbrami
pracoviště Praha - východ FÚ v Brandýse nad Labem - Staré Boleslavi
pracoviště Kdyně FÚ v Domažlicích
pracoviště Toužim FÚ v Karlových Varech
pracoviště Manětín FÚ v Kralovicích
pracoviště Chodov FÚ v Sokolově
pracoviště Bor FÚ v Tachově
pracoviště Doksy FÚ v České Lípě
pracoviště Mimoň FÚ v České Lípě
pracoviště Chlumec nad Cidlinou FÚ v Hradci Králové
pracoviště Heřmanův Městec FÚ v Chrudimi
pracoviště Letovice FÚ v Boskovicích
pracoviště Polná FÚ v Jihlavě
pracoviště Třešť FÚ v Jihlavě
pracoviště Kamenice nad Lipou FÚ v Pelhřimově
pracoviště Jemnice FÚ v Moravských Budějovicích
pracoviště Bojkovice FÚ v Uherském Brodě
pracoviště Hrušovany nad Jevišovkou FÚ ve Znojmě
pracoviště Němčice nad Hanou FÚ v Prostějově
pracoviště Kojetín FÚ v Přerově

Finančních úřadů se bude též týkat plán změn, které tento týden na jednání vlády připravilo Ministerstvo financí. To navrhuje sloučení orgánů daňové a cení správy a následně i výběr daní a pojistného na veřejnoprávní pojištění. Sloučením tento institucí, které odpovídá doporučením Světové banky a OECD, si ministerstvo slibuje snížení provozních nákladů, zlepšení výběru daní a pojistného a zvýšení efektivity, kontroly a vymáhání nedoplatků.

Jako první krok je navrhováno sloučení orgánů daňové a celní správy, které působí v rámci Ministerstva financí. Druhým krokem by pak bylo sloučení výběru daní a pojistného na veřejnoprávní pojištění. V praxi by to znamenalo převedení kompetencí k výběru pojistného na sociální zabezpečení a příspěvků na státní politiku zaměstnanosti a k výběru zdravotního pojistného na nově vzniklou soustavu orgánů.

Zdroj: Tiskové zprávy Ministerstva financí

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ