EK schválila sloučení automobilek MAN a Scania

20.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 20. prosince (ČTK) - Evropská komise schválila záměr německé společnosti MAN, která chce za 10,3 miliardy eur (asi 282,4 miliardy Kč) převzít švédského rivala Scania. Spojením obou firem by vznikl největší výrobce nákladních automobilů v Evropě. Komise nestanovila žádné podmínky, takže Němcům v dokončení kontraktu nic nebrání.

Nabídka společnosti MAN je ale nepřátelská a Scania se jí brání. Největší akcionář Scanie, švédská společnost Investor AB, považuje nabídku Němců za příliš nízkou a stejný názor má i správní rada švédské firmy.

"Komise je spokojena, že konkurence u cen i technologií zůstane na trhu nákladních automobilů i do budoucna silná," řekla komisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová.

Komise zkoumala hlavně dopady fúze na trh městských autobusů ve Švédsku, meziměstských autobusů a autokarů ve Španělsku a Portugalsku, a na trh tahačů v Rakousku. Žádný tento trh není podle názoru ohrožen, protože všude je dostatečná konkurence. Spojení firem Scania a MAM tak nebude mít možnost nekontrolovaně zvyšovat ceny.

MAN ale minulý týden oznámil, že dá akcionářům na posouzení nabídky více času. Původně chtěl, aby držitelé akcií stanovisko řekli do 11. prosince, nyní ale nabídku prodloužil do konce ledna. Pokud se Němcům podaří jejich záměr prosadit, vzniknul by třetí největší výrobce nákladních automobilů na světě.

Šéf Scanie Leif Ostling řekl, že jeho podnik ještě zvažuje obranu, která počítá s podáním protinabídky na převzetí německé firmy. Nadšena není ani vláda a premiér Fredrik Reinfeldt už dal najevo, že by byl nejraději, kdyby Scania zůstala ve švédských rukou.

Komise uvedla, že spojením obou firem se nenaruší hospodářská soutěž. Nový podnik totiž bude mít v Evropě pořád ještě dost silnou konkurenci. K té patří DaimlerChrysler, Volvo, DAF nebo Iveco. Posledně jmenovaný podnik je ze skupiny Fiat.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK