Pyrotechnika i alkohol k Silvestru patří

27.12.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Dokážete si představit oslavu nového roku bez šampaňského a ohňostroje? Asi jen málokdo z vás. My vám dnes poradíme, jak alkohol a zábavní pyrotechniku kupovat, a na co si při jejich používání či požívání dávat pozor.

Téma týdne: Slavíme Silvestra

Snad každý z nás si už na Silvestra odpálil nějakou tu raketu, či alespoň bouchnul petardu. Odpalování různých druhů legální i nelegální, kupované i „po domácku“ vyrobené pyrotechniky bývá často jedna z prvních činností, kterou mnozí lidé zahájí nový rok. Ne vždy to ale skončí šťastně a ne vždy zakoupená pyrotechnika splní naše očekávání. Nabídka zábavní pyrotechniky v obchodech je zvláště před vánočními svátky poměrně pestrá. Mezi nejprodávanější a v současnosti nejoblíbenější produkty patří především kompakty,  kulové pumy, rakety a petardy. Zábavní pyrotechniku lze pořídit na specializovaných stáncích, v hypermarketech, obchodech s žertovným zbožím, nebo na internetu. Velkou nabídku mají před vánoci především v hypermarketech, bohužel právě často zde zákazník zohlední pouze obal výrobku a výsledným efektem je poté zklamán. „Při výběru pyrotechniky, například v současnosti nejprodávanějších kompaktů je lepší se orientovat spíše podle hmotnosti kompaktu, než podle  jeho rozměrů a atraktivního obalu“, nám řekl majitel specializovaného obchodu Marek Hynšt. Při nákupu je dobré si zkontrolovat obal výrobku, který by neměl jevit známky poškození a musí obsahovat označení výrobce, či dovozce, označení třídy nebezpečnosti, číslo povolení k prodeji, datum použitelnosti a český návod. Rovněž si zkontrolujte zda nechybí zápalná šňůra. Pyrotechniku kupujte spíše v kamenných obchodech než na stáncích, kde je jednak větší pravděpodobnost že zboží nebude vyhovovat stanoveným podmínkám a rovněž může být poškozeno vlhkem a mrazem.

Základní zásady používání pyrotechniky:

  • s pyrotechnikou zacházejte vždy podle návodu a hlavně opatrně
  • nikdy s ní na nikoho nemiřte, ani z legrace
  • neodpalujte pyrotechniku z lahví – ty mohou změnit směr letu
  • nepoužívejte amatérsky vyrobenou pyrotechniku, ani se ji nesnažte žádným způsobem vylepšit
  • při odpalování pyrotechnických výrobků by měl být člověk střízlivý
  • dětem by se pyrotechnika v žádném případě neměla dostat do ruky
  • pokud pyrotechnika neexploduje postupujte dle návodu – všeobecně platí nechat selhaný výrobek asi 20 min. v klidu, poté jej namočit na 24 hod do vody a následně zakopat do země.

Silvestr ve znamení alkoholu
Příchod nového roku však zdaleka nevítáme jen pyrotechnikou a vzájemnými gratulacemi, ale i šampaňským. Alkohol však většina z nás ve větší či menší míře konzumuje i předtím, než si o půlnoci přiťukne sklenkou dobrého šampaňského. Je dobré vždy s předstihem pouvažovat, co budeme na Silvestra pít. Nabídka je velká a každý má rád něco jiného. Loni jsme vám poradili, jak na stále více oblíbené míchané nápoje. Letos se tedy zaměříme na vína.

Ne vždy platí, že se ve víně je pravda. Někdy může pití vína způsobit i pořádnou kocovina. Ta bývá z nekvalitního vína. Jak tedy vína vybírat? Určitě se vyhněte levným stolním a především pak krabicovým vínům, je to právě velký obsah zbytkového cukru, který způsobuje bolest hlavy a nevolnost, která následující den po požití takových vín trápí lidská těla. Naopak, konec roku se hodí patřičně oslavit spíše lepšími, přívlastovými či jakostními víny. Jakostní vína jsou vyráběna z hroznů, které mají solidní cukernatost a jsou jen mírně doslazována, jejich nabídka v obchodech je velmi široká, stejně jako rozpětí jejich kvality. Pokud máte rádi opravdu kvalitní vína, pak jste již určitě slyšeli termíny jako je pozdní sběr, kabinet či výběr z hroznů. Vína s těmito “přívlastky“ nejsou uměle doslazována a vyznačují se tou nejvyšší kvalitou. Ať už si vyberete jakostní či přívlastková, bílá či červená vína, mějte vždy na paměti, že pití vína je dobré prokládat pitím nealkoholických nápojů a dobrým jídlem, to způsobí že vydržíte podstatně více alkoholu a ani následky nadměrného pití druhý den nejsou tak tragické.

Závěr:
Alkohol a i pyrotechnika k Silvestru neodmyslitelně patří, to ano. Jejich spojení však každý rok přináší spoustu nehod a problémů, proto mějte na mysli všeho s mírou a opatrnosti není nikdy dost. Začít nový rok je určitě lepší začít jinak než více či méně závažným poraněním či požárem.

Přečtěte si další naše finanční tipy, triky, rady a doporučení!

Autor článku

Michal Ruml


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky